Tiramisu az olaszok közkedvelt desszertje, nálunk is igazán nagy kedvencnek számít. (további tiramisu receptek itt megtalálhatóak) Eredetileg sütés nélkül, egyszerűen az asztalra varázsolhatjuk, de én most egy kis csavarral, a kisütött kakaós palacsintába rejtettem bele. Lehet most sokan felkapják a fejüket, hogy nem kellene ezt a finom desszertet túlkombinálni, de állítom megéri. Az egyszerű kakaós palacsinta a főzött, majd mascarponéval és tejszínhabbal kikevert krém, és a kávéba mártott babapiskóta együtt nagyon, de nagyon finom. Az elkészült palacsintákat akár rögtön tálalhatjuk, de a néhány óra hűtőben való pihentetés igazán jót tesz neki. Ezalatt az idő alatt az ízek még jobban összeérnek, és a palacsinták valami isteni finomak lesznek. Ha nem hiszed, hát próbáld ki, de vigyázz mert egy palacsintánál nem lehet megállni.
Hozzávalók 8-10 db palacsintához:
20 dkg liszt
3 db tojás
5 dkg vaj
2 tk porcukor
1 púpozott ek kakaó (cukrozatlan)
csipet só
szénsavas ásványvíz
A tojásokat keverjük össze a porcukorral, egy csipet sóval, és az olvasztott vajjal. Ezután keverjük hozzá a kakaóval összekevert lisztet, majd apránként annyi szénsavas ásványvizet, hogy egy sima állagú, de nem túl sűrű palacsintatésztát kapjunk.
Ezután teflon palacsintasütőbe, süssük ki a palacsintákat, majd hagyjuk kihűlni.
Krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
4 db tojássárgája
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl habtejszín (v. Hulala)
Kell még hozzá:
kb. 20 db babapiskóta
1-2 ek mandulalikőr
2 dl langyos, lefőzött feketekávé
1 ek cukor
A tojások sárgáját keverjük össze a porcukorral, majd gőzfürdő fölött, állandó keverés mellett, keverjük jó habosra, sűrűre. Ezután hűtsük ki egészen.
Ezután a mascarponét robotgéppel keverjük simára a vaníliás cukorral, és a teljesen kihűlt cukros-tojásos keverékkel.
A habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponés krémhez.
A langyos fekete kávét keverjük össze a cukorral. (ízlés szerint több cukrot is keverhetünk hozzá)
Vegyünk egy palacsintát, majd kenjük meg a krémmel. Ezután kb. a közepére tegyünk rá két darab, előzőleg a langyos fekete kávéba mártott babapiskótát, majd locsoljuk meg egy pici mandula likőrrel. Ezután hajtsuk rá a szabadon maradt tésztarészeket, majd óvatosan helyezzük rá a tálcára. (minden palacsintával így járjunk el)
Az elkészült palacsintákat tálalás előtt szórjuk meg cukrozott kakaóval, majd úgy kínáljuk.
Azt a mindenit, ez aztán a csemege! Még úgy is megkordult a gyomrom, hogy most vacsoráztam :)
VálaszTörlés