Sajttorta most egy kicsit másképpen. Egyszerűen, sütés nélkül, és pohárkrémként feltálalva. Nagy melegben bármennyire is szeretem a sajttortát nem szívesen vállalkozom a hosszan tartó sütögetésre. Persze igen kedvelt még a sütés nélküli változata is, de most valami még egyszerűbb elkészítési módot választottam, mely bátran állítom felveszi a versenyt az előzőleg készített sajttortákkal. Az összeállítása rövid időt vesz igénybe, viszont ahhoz hogy kellően megdermedjen, pár órát a hűtőben kell pihentetni, nekünk pedig türelmesen várakozni, majd pedig élvezettel kanalazni ezt a hűvös, krémes finomságot.
Hozzávalók:
10 dkg Győri Édes keksz
5 dkg vaj
1 cs vaníliás cukor
Daráljuk le a kekszet, majd keverjük össze a vaníliás cukorral, és a forráspontig hevített vajjal. Ezután kanalazzuk bele a poharakba, majd az ujjainkkal jól nyomkodjuk bele. Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy megdermedjen. (közben ellehet készíteni a krémsajtos keveréket)
Krémsajtos réteg hozzávalói:
20 dkg mascarpone
2 dl tej (3,5 %-os)
5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
10 g zselatin (por)
A mascarponét keverjük simára a tejjel, a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd melegítsük forráspontig. Közben többször keverjük meg.
Amikor elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a porzselatint,és kézi habverővel keverjük simára. Ezután hagyjuk langyosra hűlni.
Vegyük ki a hűtőből a poharakat, majd kanalazzuk a megdermedt kekszes alapra a langyosra hűlt, krémsajtos-zselatinos keveréket.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen. (közben ellehet készíteni a málnás keveréket)
Málnás réteg hozzávalói:
30 dkg málna
1,5 dl víz
1 cs vaníliás cukor
porcukor
őrölt fahéj
reszelt narancshéj (el is hagyható)
10 g zselatin (por)
A málnát tegyük fel főni a vízzel, a vaníliás cukorral, ízlés szerinti mennyiségű porcukorra, fahéjjal, és reszelt narancshéjjal. (a narancshéj el is hagyható)
Főzzük kb. 5 percig, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok, ne kerüljenek bele.
Ezután tegyük vissza a málnapépet a tűzre, majd forraljuk fel.(közben kevergessük)
Amikor már elkezd forrni, vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a porzselatint, és kézi habverővel keverjük simára. Ezután hagyjuk langyosra hűlni.
Vegyük ki a hűtőből a poharakat, majd a megdermedt krémsajtos rétegre kanalazzuk rá a málnás réteget.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, és hagyjuk hogy teljesen megdermedjen.
A málnás-krémsajtos kelyheket közvetlenül a tálalás előtt vegyük ki a hűtőből, majd a tetejét díszítsük málnaszemekkel.