Megint igen meleg idő köszöntött ránk, így sütkérezés helyett, egy finom panna cottát készítettem. Már többször készült különböző ízesítéssel, és eddig mindegyik igencsak a kedvünkre való volt. Még sikerült leszednem annyi málnát, (most 1-2 hétig pihen a málna, majd újult erővel, újra termésnek indul) hogy ehhez a finomsághoz éppen elég legyen. Azért kicsit aggódtam, hogy vajon illik-e majd a nem túl édes málna a citromos krémhez. Persze felesleges volt az aggódásom, mert bizony nagyon finom, frissítő volt így együtt ez a két réteg. Málna híján, persze ízlés szerinti gyümölccsel készíthetjük, de a citromos panna cotta magában is nagyon finom.
Hozzávalók 6 db formához:
2,5 dl málnapép
5 g zselatin (por)
A málnát ízlés szerinti mennyiségű cukorral, vaníliás cukorral, és őrölt fahéjjal főzzük pár percig, majd egy szitán passzírozzuk át.
Ezután forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és állandó keverés mellett, adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel keverjük simára, majd egyenlően elosztva öntsük bele a formákba.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd tegyük be a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
3 dl tej
2 dl tejszín
1 cs vaníliás cukor
3-4 ek porcukor
1 citrom leve
reszelt citromhéj
10 g zselatin (por)
A tejet, a tejszínt, a vaníliás cukrot, a porcukrot, (ízlés szerint tehetünk bele több cukrot is) a citromlevet, és reszelt citromhéjat keverjük össze, majd hevítsük forráspontig. (közben többször keverjük meg)
Ezután vegyük le a tűzről, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a zselatint. Kézi habverővel keverjük simára, majd hűtsük ki.
A hűtőből vegyük ki a formákat, majd óvatosan öntsük a megdermedt málna tetejére a kihűtött keveréket.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a citromos rész is teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt a formákat pár pillanatra mártsuk bele meleg vízbe, majd fordítsuk rá a tányérra, és óvatosan vegyük le formákat.
Nagyon finom lehet, én imádom a panna cottát, minden mennyiségben jöhet!
VálaszTörlésLilla nálunk is mindig nagy sikere van, de ez most talán még finomabb volt mint eddig bármelyik. Először aggódtam hogy kijön-e majd a formából, de szerencsére nem volt vele gond.:)
TörlésGyönyörű szép és elhiszem, hogy finom is! Én sajnos nem jutottam tovább az egyetlen fahéjas panna cottánál, mert páromnak nem nagyon jött be:( De egyszer csak ki kell próbálnom valmilyen gyümölcsös variációt is!
VálaszTörlésEmi köszönöm!! Lehet a gyümölcsös változat a párodnak is ízlene, szerintem tegyél egy próbát. :)
TörlésHű, micsoda olvadós nyalánkság...Kínzás este ilyet látni...!
VálaszTörlésKrisztikém nem szeretnélek én kínozni!!!:))) Nagyon finom volt a citromos és a málnás íz együtt, gyorsan el is tüntettük az összeset.
TörlésGizike, a hétvége óta sok minden össze jött nekem, és még ráadásul a Bloggerrel is problémák voltak amit nem is tudom hogy ki-e tudom javitani, a komment problémák végett!...meg még ráadáásul ez a food buzz community, amiben én is tagja vagyok, most másik céggel lett társasul, vagy pedig őket megvették. Elég bonyolult dolgok is vannak mert szoktak fizetni kis valamennyit a hirdetésért, de azt már hat hónapj beszüntették nálam is, magyarázat nélkül. Majd ki tudódik hogy me lesz!
VálaszTörlésA málnás panna cottát egy ÁLOM...lehet hogy csak meg álmodtam, mert ilyen finomságot ezekben a nagy őrült melegekben...csak a hüsitő desszert enném, és boldog lennék vele, más ételen kivül!
Puszillak,
Elisabeth, eltudom képzelni milyen gondban lehetsz a blogod miatt. Egyszer nálunk is volt hasonló, sőt több blog törlődött is. A reklámozással meg éppen ezért nem mertem foglalkozni, mert kitudja hogy fizetne-e rendesen. Hallottam már olyant is, hogy bármilyen reklámot feltesznek, ha tetszik neked, ha nem, és nem tehetsz ellene semmit, ha szerződést kötöttél. Én ezért nem is foglalkozom ilyesmivel.
VálaszTörlésA panna cotta most valahogy nagyon finomra sikerült, gyorsan el is fogyott a nagy melegbe.