2012. július 14., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Fűszeres húspogácsa, snidlinges krumplipürével és kapros-paradicsomos cukkini salátával.



Hétvégére megint egy olyan ebédötletet hoztam, mellyel igazán jól tudjuk lakatni az egész családot, viszont az elkészítése kb. egy óránál többet nem igényel. A fűszeres húspogácsába kerülnek friss, és szárított fűszerek is, melyektől igazán finom ízt kap. Köretként  krumplipürét  készítettem, vajjal és tejföllel simára keverve, majd  apróra vágott snidliggel ízesítettem. A saláta pedig természetesen a bőséges cukkini termésnek köszönhetően, cukkiniből, paradicsomból, paprikából készült, egy finom kapros-tejfölös öntettel. A húspogácsa és a saláta már együtt is egy remek ebédnek bizonyult, de a krumplipüré még  laktatóbbá tette. A saláta viszont annyira finom, hogy jól lehűtve, magában is kitűnő pl. a nagy melegben, amikor az ember nem is kíván mást enni.





Húspogácsa hozzávalói:

30 dkg darált hús
1 tk köménymag
1 tk koriander
őrölt bors
friss korianderlevél 
petrezselyemzöld
2 ek zsemlemorzsa
0,5 dl olívaolaj


Először a koriandert, és a köménymagot, állandó keverés mellett pirítsuk meg 1-2 perc alatt. Ezután egy mozsárba törjük össze. (vigyázzunk nehogy megégjen!!!)

A darált húshoz adjuk hozzá a porrá tört fűszereket, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük össze. Ezután adjuk hozzá az apróra összevágott friss korianderlevelet, a petrezselyemzöldet, és a zsemlemorzsát, majd gyúrjuk alaposan össze. 
Végül formázzunk belőle ízlés szerinti méretű pogácsákat.

Egy teflon serpenyőbe melegítsük fel az olajat, majd helyezzük bele a húspogácsákat, és kb. 20 perc alatt, alacsony hőfokon, többször átfordítva, süssük szép pirosra.

Közben a krumplit enyhén sós vízbe főzzük puhára, majd szűrjük le a levét. Ezután adjunk hozzá vajat, tejfölt, ízlés szerint sót, és keverjük simára. Végül keverjük bele az apróra vágott snidlinget, majd kevergetve 1-2 perc alatt melegítsük össze.






Kapros-paradicsomos cukkini saláta:


1 db cukkini
3-4 db paradicsom
2 db paprika
1 csokor kapor
3 dl tejföl
tárkonyecet
cukor
őrölt bors
2 ek víz


A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú  reszelőn, majd sózzuk meg, és hagyjuk kicsit állni. Ezután nyomkodjuk ki a levét.
 A paprikát vékonyan szeleteljük fel, a paradicsomot vágjuk vékonyabb cikkekre.

A vízbe oldjuk fel a cukrot, majd adjunk hozzá ízlés szerint ecetet. Ezután keverjük hozzá a tejfölt,  az apróra vágott kaprot, és őrölt borsot.

Végül tegyük bele a levétől alaposan kinyomkodott cukkinit, a paprikát, és a paradicsomot. Ezután óvatosan forgassuk össze, majd hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor a húspogácsákat a snidlinges krumplipürével, és a kapros-paradicsomos cukkini salátával kínáljuk.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, ténleg jó kis recept a hétvégére...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Lilla!! Egyszerű és mégis nagyon finom. Főleg a saláta volt nagyon kapós.:)

      Törlés
  2. Elkészítettem én is a pogikat,igaz korianderlevelem nem volt,de mostantól kedvencem lesz az őrölt koriander.Még sosem használtam,így az ételekhez ,de mostantól amibe csak lehet tenni fogok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judit jártam nálad, és láttam hogy te is elkészítetted. Örülök hogy tetszett a recept. Eddig én sem használtam még így a koriandert, de nagyon finom lett tőle a hús íze. Viszont leszoktam darálni, és a pörköltbe, vagy ha disznóvágáskor kolbászt csinálunk abba mindig teszek egy csipetet. Sokat nem szabad, mert akkor nagyon kiérződik az íze.

      Törlés
  3. Gizike, ez a finom hus pogácsa egy olyan fasirozott féle, vagy pedig hamburger, kenyér morzsával! Még nem használtam a koriandert a darált hushoz, és sem a korander...vagyis nálunk a CILANTRO-nak hivják. Általában mi, itt a friss salátákban használjuk. Nagyon finomnak hangzik a kombináció izek.
    A zukkini saláta helyett, én uborka salátának késziteném. Nem mindenki szereti a nyers zukkinit a családban nálunk. Nagyon imprssziv hogy mennyi féle külföldi ujdonságot ki próbálsz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elisabeth ez inkább egyféle fasírozott. Nincs benne tojás, és zsemlemorzsa is csak nagyon kevés. Főleg a hús dominál. A koriandert én is most próbáltam ki így először, de nagyon finom lett tőle a fasírozott. Rengeteg cukkini van a kertbe, így ki kell találnom mindenféle felhasználási módot. Nekünk nagyon ízlett, sőt a férjemnek azóta már többször készítettem jó fokhagymásan, kapor nélkül.

      Törlés