Egy ideje a terveim között szerepelt, hogy spenóttal ízesített gombócokat fogok készíteni, és most végre el is készült. Azért várakoztam ilyen sokáig, mert mindenképpen a saját termésű spenótból szerettem volna elkészíteni. Eddig viszont a spenót inkább visszaakart bújni a földbe, minthogy növekedésnek induljon. Pár napja viszont nem győzöm szedni, még a végén egészen olyan leszek mint Popeye.:))) Először úgy gondoltam, hogy tejföllel meglocsolva fogom tálalni a gombócokat, aztán ez annyiban változott, hogy sajtmártást készítettem hozzá. A gombócot is, és a sajtmártást is fokhagymával, őrölt borssal és szerecsendióval ízesítettem, így nagyon összhangban voltak egymással. Mivel nagyon egyszerű, és rövid idő alatt elkészíthető ételről van szó, így főként a kevés idővel rendelkező, ám spenótkedvelők figyelmébe ajánlanám.
A spenótot forrásba lévő vízbe tegyük bele, majd 2-3 percig főzzük. Ezután szűrjük és csepegtessük le, majd kinyomkodjuk belőle ki a vizet.
Az alaposan kinyomkodott spenótot, és a petrezselyemzöldet nagyobb darabokra vágjuk fel.
Egy tálba tegyük bele a ricottát, (vagy túrót) majd adjuk hozzá az összevágott spenótot, a reszelt sajtot, a petrezselyemzöldet, nyomjuk bele a fokhagymagerezdeket, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt borssal, szerecsendióval, és villával alaposan keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá az egész tojást, a lisztet, és kézzel formázható masszává gyúrjuk össze. (ha túl lágy lenne a massza, akkor még lisztet adhatunk hozzá)
A masszából vizes kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd egy tálcára helyezve kb. 30 percre tegyük be a hűtőbe pihenni.
Egy edénybe forraljuk fel az enyhén sós vizet, majd helyezzük bele a gombócokat. Várjuk meg míg feljönnek a víz tetejére, és pár percig főzzük tovább. Ezután egy szűrővel szedjük ki a vízből, alaposan lecsepegtessük le, majd tálalásig tartsuk melegen.
Tálalhatjuk reszelt sajttal megszórva, tejföllel megcsorgatva, ízlés szerint sajtmártással. (Én sajtmártással, és olívaolajjal meglocsolva tálaltam.)
Nagyon jól mutat, szinte hihetetlen hogy spenótból tudtál gombócot csinálni! A spenót kedvelők biztosan örülni fognak neki. Egy gombócot a Te kedvedért biztosan megkóstolnék, mert tudod én nem szeretem a spenótot?:-))
VálaszTörlésHú, ez de jó lehet! Kérek szépen *.* Honnan jön ez a rengeteg szuper ötlet?
VálaszTörlésHú ezt nagyon szeretem én is. Mér készítettem ilyet, nagyon jó!:)
VálaszTörlésGyönyörűek, imádom már így képről is:) A sajtmártással valami mennyei lehet, nevezhetnéd Popey gombócnak is:)
VálaszTörlésMár az előző bejegyzésednél nagyokat nyeltem, ez meg teljesen betette a kaput. Ugye tudod, hogy spenót függő vagyok, már írtam valakinél, hogy akár egy hétig is képes vagyok a spenótfőzeléket enni, mert én csak azt csináltam eddig belőle. Te pedig teljesen új megvilágításba hoztad ezt a zöld levélkét! :))
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a hozzászólást.
VálaszTörlésNagyon finom, és főként a sajtmártással együtt. Érdemes kipróbálni, főleg Barbinak ajánlanám, mivel én is spenótimádó vagyok, így megpróbálom többféleképpen elkészíteni.