Hétvégére rántott szeletet terveztem be, már a hét közepén. Emlékszem volt olyan időszak, amikor rántott hús nélkül nálunk elképzelhetetlen volt a hétvége. Aztán valahogy kigyógyultunk ebből az állapotból, és szép lassan, szinte teljesen lekerült az étlapról. Mivel azonban már régen készítettem, így kicsit nosztalgiázva, eldöntöttem hogy a hétvégén megint főszerepet kap ez a finomság. Egyszerű rántott szeletnek indult, aztán Erika barátnőmmel való esti tracsparti során megemlítettem, mit is készülök főzni a hétvégén. Erika gyorsan rávágta, akkor Ő is azt készít, mivel az egyik nagy kedvencük a rántott hús. Aztán azt is hozzátette, hogy Ő bizony a hússzeleteket panírozás előtt, fokhagymával, petrezselyemzölddel, és fűszerekkel összekevert tojásba pácolja be. Így a húst átjárják az ízek, és sokkal finomabb lesz. Megfogadva a tanácsát, én is bepácoltam a hússzeleteket, majd kukoricalisztbe, zsemlemorzsába megforgatva, olajba sütöttem ki. Természetesen a sütőbe is megsüthető, de én most a régi, hagyományos módot választottam. A hús sütés után a fűszerezésnek köszönhetően, valóban nagyon finom, és omlós volt. Köretként sütőben készült, (receptet hamarosan hozom) sült krumplival tálaltam, de rizzsel, krumplipürével, vagy éppen egy finom salátával is megállja a helyét a hétvégi asztalon.
Hozzávalók:
6 szelet karaj
3 db tojás
2-3 gerezd fokhagyma
petrezselyemzöld
só
őrölt bors
kevés tej
Panírozáshoz:
a pácolásból megmaradt tojásos keverék
kukoricaliszt
zsemlemorzsa
Floriol olaj a sütéshez
A hússzeleteket kiklopfolni, majd besózni és egy kicsit állni hagyni. Közben ellehet készíteni a pácot.
Egy tálba beleütni a tojásokat, majd belenyomni a fokhagymagerezdeket, hozzáadni az apróra összevágott petrezselyemzöldet, ízlés szerint sózni (óvatosan sózni, mert a húst már besóztuk) megszórni őrölt borssal, és hozzáönteni egy kevés tejet. Ezután alaposan összekeverni, majd belehelyezni a hússzeleteket, és legalább egy órán át állni hagyni, hogy a hús magába szívja az ízeket.
Sütés előtt a hússzeleteket először kukoricalisztbe alaposan megforgatni. Ezután beleforgatni a pácolásból visszamaradt tojásos keverékbe, majd pedig a zsemlemorzsába.
Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd belehelyezni a hússzeleteket, és közepes lángon, mindkét oldalukat szép aranybarnára sütni. (én először lefedve sütöm, majd amikor átfordítom a hússzeleteket, akkor már fedő nélkül sütöm tovább)
A megsült hússzeleteket alaposan lecsepegtetni, majd papírtörlőre helyezni, hogy a felesleges zsírt felszívja. Tálalásig melegen tartani.
Tálaláskor ízlés szerinti köretet, salátát, kínálhatunk hozzá. Én sütőben sült krumplival, és tejfölös uborkasalátával kínáltam.
Nekem nagyon jó ötletet adtál, főleg Anyukámnak fogom átadni ezt a receptedet, mert Ő gyakran készít rántott húst, de szokta mondani, hogy kicsit másképp kellene már, mert kezdik unni... Szerintem ez fog neki tetszeni. Köszi. :)
VálaszTörlésBiztosan nagyon finom lett. Az unokaöcsém nagyon szeret főzni, Ő még tovább kísérletezett, a rántott húst beletette egy tepsibe, leöntötte tejföllel, és reszelt sajtot szórt rá, sütőbe tette és pirosasra sütötte.
VálaszTörlésNem árt néha változtatni és a már unalmas rántott hús is más lesz:) Nálunk ugyan annyira ritkán készül, hogy nem unják meg, de én is szeretem variálni. Ez a variáció is igazán finom:)
VálaszTörlésTuti kipróbálom! Nagyon tetszik! Tényleg más és ez jó! Bár a hagyományost is szeretem, nagyon rég nem készítettem. Nálunk is ünnepi, hétvégi ebéd volt régen otthon:)
VálaszTörlésNálunk még mindig a kedvencek közé tartozik a pörkölt mellett. Szerintem minden nap megennék, főleg Párom és Legkisebbikem! Jó ötlet a pácolás, én is ki fogom próbálni.
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a verzió, biztosan ki fogom próbálni!
VálaszTörlésA közeli fotód egyszerűen kínzó! Mit nem adnék, ha itt lenne előttem...Nagyon guszta! Jó ötlet,raktároztam...
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek a hozzászólást!!!
VálaszTörlésNagyon finom volt így a rántott hús. Ízlés szerint lehet fűszerezni a tojást,és akkor mindig mást ízt kapunk. Érdemes kipróbálni.Legközelebb sütőben fogom megsütni, kíváncsi vagyok rá, akkor is ilyen finom szaftos marad-e a hús.
Rozi!
Köszönöm az ötletet!! Már olvasás közben is nagyokat nyeltem, feltétlen kifogom próbálni, mert nagyon finom lehet.