Harmadik fordulójához érkezett a Krinsz-nél meghirdetett "Egészséghónap" játék. Ebben a fordulóban "Desszert" recepttel lehetett nevezni. Megpróbáltam eleget tenni a játékfelhívásnak, és ebből a pitéből kihagytam a búzalisztet, és helyette kukoricalisztet használtam. A finomított cukrot felváltottam a saját magam készített pitypangmézzel. Mivel éppen most virágzik a bodza, így néhány bodzavirág is belekerült a pitetésztába. Sütés előtt pedig finom szilvalekvárt potyogtattam a tetejére. Sütés után a tészta nagyon finom szaftos, a bodzavirágtól és a szilvalekvártól pedig ízletes lett. A pite már magában is finom volt, de én még készítettem egy kis ízesített tejfölt, melyet tálalás előtt mellékanalaztam, és bizony nagyon jól illet hozzá. Most is csak reménykedni tudok abban, hogy a hozzávalókat illetően megfelel ez a sütemény Krinsz játékfelhívásának. Természetesen meglehet sütni ezt a pitét búzalisztből, és cukor hozzáadásával is, de mindenkit csakis biztatni tudok arra, hogy nyugodtan próbálja ki ezekkel a hozzávalókkal, és biztosan nem fog csalódni....
Hozzávalók 24x24 cm-es formához:
10 dkg kukoricaliszt
1/2 cs sütőpor
1 tk vaníliaaroma
3 ek pitypangméz + egy pici édesítőszer
3 db tojás
2 dl tejszín
1 mk őrölt fahéj
3 nagyobb bodzavirág
pár kanál szilvalekvár
Ízesített tejföl hozzávalói:
2 dl tejföl
édesítőszer (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
Egy keverőtálba beleütjük az egész tojásokat, majd hozzáadjuk a mézet, ízlés szerint édesítőszert, a vaníliaaromát, a fahéjat, és a tejszínt. Ezután kézi habverővel simára keverjük, majd hozzákeverjük a száráról lecsipkedett bodzavirágot.
A kukoricalisztet összekeverjük a sütőporral, majd szintén a keverékhez öntjük, és fakanállal összekeverjük. (egy lágyabb masszát fogunk kapni)
Egy sütőformát (v. tepsit) alaposan kikenünk vajjal, majd megszórjuk zsemlemorzsával. Ezután beleöntjük az előzőleg alaposan összekevert masszát.
Tetejére ízlés szerint keményebb lekvárt potyogtatunk. (szilvalekvárt, sárgabaracklekvárt, v. vegyes gyümölcslekvárt....)
Előmelegített sütőbe helyezzük, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt készre sütjük. (Én légkeverésnél 160 fokon, 25 percig sütöttem)
A sütőből kivéve, a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elkészíthetjük az ízesített tejfölt. A tejfölt simára keverjük az édesítőszerrel, a vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal.
Tálaláskor a pitét ízlés szerint felszeleteljük, majd az ízesített tejföllel kínáljuk.
Oh istenem, csak egy szeletet ebből, csak egy kis szeletet :)
VálaszTörlésVikvi, akár kettőt is!!!:)
TörlésÉn is kérnék egy szeletet!:) ezzel a bodzával és finom tejföllel nagyon finom lehet!
VálaszTörlésErika, természetesen Neked is jut egy szeletke.:)
TörlésMost kicsit időhiányos vagyok, de ezt a bodzás pitét ki fogom feltétlenül próbálni.
VálaszTörléskrinsz, gyorsan elkészül, és még bodza is van, így ne hagyd ki, nagyon finom. Eltettem egy szeletet mára, és talán még finomabb mint frissen sütve. Jobban érződnek az ízek.
TörlésAtyavilág....ez mindenen túltesz...istenien néz ki!!!!
VálaszTörlésZitus, nagyon köszönöm, és csakis ajánlani tudom. Még biztosan találsz hozzá bodzát.
TörlésEz nagyon telitalálat lett:) Annyira finom lehet, szinte érzem az ízét:) Kipóbálandók listájára felkerült:)
VálaszTörlésErzsike köszönöm!! Először tejes pitének indult, aztán ez lett belőle. Nagyon finom, és talán a kukoricaliszttel kicsit egészségesebb.:)
TörlésAzta, hát Hozzád kínzás még csak benézni is...:)
VálaszTörlés:))) pedig nem szeretnélek kínozni....
TörlésBodza, szilvalekvár, pite? ...és ez mind együtt?! De szívesen megkóstoltam volna... :)
VálaszTörlésGabriella, én pedig szívesen megkínáltalak volna.:)
TörlésMennyire érezni benne a bodzát? Kíváncsi lennék az ízhatásra. Nagyon guszta sütemény!
VálaszTörlésMivel nem sokat tettem bele, így csak éppen hogy érződött az íze. Az illatán inkább érezhető. Apának is nagyon ízlett, és Ő igazi kritikus, így bátran merem Neked is ajánlani. Persze bodza nélkül is megsütheted.
TörlésJaj de jó ez is!! Mit nem adnék egy kockáért!! Nálad aztán van választék! :))
VálaszTörlésBarbi szívesen küldök Neked egy kis kóstolót, biztosan kedvedre való lenne.:)
TörlésJut még nekem is belőle? Vagy lekéstem és készítsem el magam?:)) Nagyon guszta, úgy ahogy van jöhetne.
VálaszTörlésEmi sajnos lekéstél, de nem fogod megbánni, ha elkészíted magadnak.:))
TörlésEz a pite nekem is nagyon tetszik! :)
VálaszTörlésAmikor hozzáfogtam, még csak körvonalakban volt meg, hogy mi is kerül bele, aztán ez sült ki belőle.:)) Ami, biztosan Neked is ízlene.
Törlés