A cukkini elkészítésének számtalan módja van, és ennek szerintem csakis a fantáziánk szabhat határt. A cukkinit vagy nagyon szereti valaki, vagy éppen rá sem tud nézni a belőle készült ételekre. Én az előző csoportba tartozom, és az egyik nagy kedvencem. Nyáron a frissen leszedett termésből, szívesen készítek salátát, különböző tésztás, húsos, és rakott ételeket. Persze télire mindig kerül néhány csomaggal a fagyasztóba, és abból már inkább csak levest, vagy főzeléket készítek. (cukkinis receptek itt megtekinthetőek) Most egy igen egyszerű, és kb. fél óra alatt elkészíthető tésztás receptet ajánlanék minden cukkini imádónak. A tésztát gyúrhatjuk akár saját magunk is, mint én most, de idő hiányában a készen vásárolt tésztával is remek ebédet, vagy éppen vacsorát készíthetünk.
Hozzávalók:
1 db zsenge cukkini
20 dkg tészta
2 dl főzőtejszín
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors
csipet szerecsendió (el is hagyható)
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
5 dkg vaj
5 dkg vaj
reszelt sajt a tetejére
A cukkinit reszeljük le egy nagyobb lyukú reszelőn.
Egy serpenyőbe hevítsünk fel az olívaolajat és vajat, adjuk hozzá a lereszelt cukkinit, keverjük össze, majd kezdjük el párolni.
Pár perc után nyomjuk hozzá a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Keverjük össze, majd pároljuk félpuhára a cukkinit.
Pár perc után nyomjuk hozzá a fokhagymát, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg szerecsendióval. Keverjük össze, majd pároljuk félpuhára a cukkinit.
Amikor már félpuhára párolódott, öntsük hozzá a tejszínt, keverjük alaposan össze, és pároljuk puhára. (ha szükséges, még ízlés szerint fűszerezzük utána) Mire a cukkini készre párolódik, a tejszín is besűrűsödik.
Közben főzzük ki a tésztát enyhén sós vízbe, majd szűrjük, és csepegtessük le alaposan.
Végül óvatosan keverjük hozzá a készre párolódott cukkinihez, majd tálalásig tartsuk melegen. (legjobb, ha rögtön tálaljuk)
Tálaláskor szedjük a tésztát tányérra, majd ízlés szerint reszeljünk rá sajtot, és úgy kínáljuk. Az elkészült tésztát nemcsak sajttal megszórva fogyaszthatjuk, hanem pl. szaftos húsok mellé, köretként is kínálhatjuk.
Remek vega tészta!!
VálaszTörlésGuszta! Nagyon vonzó számomra finom lehet!
VálaszTörlésAz egyik kedvencem:)
VálaszTörlésMár én is alig várom legyen cukkinink, majd készítek ilyet, nagyon szeretem:)
VálaszTörlésImádom a cukkinis tésztát, nekem bármikor jöhet!
VálaszTörlésMár én is alig várom a cukkínit a kertben :) Nagyon finom lehet, szeretem az ilyen ételeket :)
VálaszTörlésKöszöntök mindenkit a cukkiniimádók táborában!! Én sem tudom megunni,a cukkinis tészta az egyik kedvencem. Már többféle változatban készítettem. Tavaly sajnos nagyon keveset termett, de reménykedem hogy idén összekapja magát, és még a fagyasztóba is tudok télire eltenni.
VálaszTörlésKöszönöm a receptet.Nagyon gyors és fincsi(még a húsimádó férjemnek is ízlett :-) )
VálaszTörlésKedves Adrienn! Én köszönöm, hogy kipróbáltad a receptemet, és nagyon örülök neki, hogy a férjednek is ízlett!! :)
Törlés