Karácsonyra nemcsak aprósüteményeket, és krémes tortákat süthetünk, hanem egyszerűen, és gyorsan sütés nélkül is készíthetünk finom nassolni valót. Nálunk nagyon kedveltek a gesztenyével és babapiskótával, vagy éppen keksszel, na meg persze rummal (mert a gesztenyébe a rum nélkülözhetetlen) ízesített masszából készült egy-két falatnyi sütemények. Már készítettem ehhez hasonló gesztenyés szíveket, csak ott babapiskótával kevertem össze a gesztenyemasszát. Most háztartási keksszel kevertem össze a gesztenyét, és méhkas formába formáztam meg. Már jó ideje lapult ez a forma a szekrény mélyén, de eddig valahogy még nem került sor a felavatására. Nagyon örülök, hogy végre kipróbáltam, mert nagyon egyszerűen, és könnyen lehet vele dolgozni, és pillanatok alatt elkészültek a kis méhkasok.( Természetesen a méhkas forma hiányában is elkészíthető, mert bármilyen formába belenyomva készülhet, vagy éppen golyókat is formálhatunk a masszából.) Végül olvasztott csokoládéba mártottam mindegyiket, így nem csak jól mutattak, de igen finomak is lettek. Ezt az is bizonyítja, hogy rövid idő alatt, szépen valahogy eltűntek a tálcáról. Legközelebb dupla adagot készítek, és ha esetleg valaki kipróbálná, szintén ezt tudom javasolni.
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
40 dkg darált háztartási keksz
20 dkg margarin
25 dkg gesztenyemassza
15 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl rum (v. rumaroma)
pici tej
A kekszet ledarálni, majd egy tálba tenni. A gesztenyemasszát szobahőmérsékleten felengedni, majd krumplinyomón átnyomni.(v. lereszelni)
A kekszet összekeverni a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd hozzáadni a gesztenyemasszát, a lágy margarint, a rumot (v. rumaromát) és elkezdeni összegyúrni. A tejet fokozatosan önteni hozzá, hogy egy jól formázható massza legyen.
A méhkas formába beletölteni a masszát, majd jól megnyomkodni, hogy a levegő kijöjjön, és ne legyen lyukacsos formázás után.
Ezután szétnyitni a formát, és óvatosan kivenni az elkészült tésztát.
Csokoládémáz:
1 tábla tortabevonó csokoládé
1-2 ek étolaj
A csokoládét beletördelni egy fémtálba, majd gőzfürdő fölött, kevergetve felolvasztani. Amikor már kezd folyós lenni, hozzákanalazni az étolajat, majd simára keverni.
Ezután egyesével ízlés szerint belemártani a megformázott kekszes-gesztenyét.
Tálalás előtt 1-2 órát állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálcára téve, majd lefóliázva, hűtőszekrénybe pár napig tárolható.
Nagyon guszta és biztosan finom! Az a bibije hogy nincs és nem is ismerek ilyen méhkas formát, valamikor volt nekem fából készült formám amiben szintén lehetett sütés nélküli édességet csinálni, de az nem szétnyitható és így gondolom nem tudnám szépen kivenni a formából! Pedig nagyon tetszik a receptet!
VálaszTörlésNagyon guszta kis méhkasok lettek ezek igazán lenne kedvem beleharapni..:))
VálaszTörlésNagyon jó kis recept, guszta is látványos is meg gondolom finom is:) Csak sajnos nincs ilyen formám.
VálaszTörlésJaj, imádnivaló! Szerintem forma hiányában gombóc is lehet, nem? Tudom, nem olyan stílusos de... azt hiszem kipróbálom.
VálaszTörlésKedves Gizi!
VálaszTörlésBocsánat a technikai okokból származó késlekedésért, de mostanra végre felkerült mindkét recepted filmje a honlapunkra!
Szeretettel és üdvözlettel:
Balogh-Ficsor Szilvi
a laptopkonyha.hu főszerkesztője
Nekem is tetszik a recept. Egyszerű, gyorsan megvan, és bizti, hogy finom!
VálaszTörlésNekem sincs formám, de golyónak bármikor elkészíthető.
Éva!
VálaszTörlésNem feltétlenül kell ebbe a formába csinálni, nyugodtan formálj belőle golyókat. Azokat is beletudod mártani a csokoládéba.:)
Réka!
VálaszTörlésKöszönöm, és nyugodtan harapjál csak bele.:)
trollanyu!
VálaszTörlésKöszönöm!! Neked is csak azt tudom tanácsolni, hogy formázzál a masszából golyókat.:)
Emi!
VálaszTörlésJól gondolod, golyókat is lehet formálni, és csokoládéba mártani. Nagyon finom, biztosan Neked is ízleni fog.:)
Kedves Szilvi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, hogy ott lehettem a stúdióba, és köszönöm a segítségeteket. A filmeket már megnéztem, és örömmel megosztottam a látogatóimmal is. Remélem sokan kedvet kapnak, és rendszeres látogatói lesznek a Laptopkonyhának.
Üdvözlettel: Gizi
marisz57!
VálaszTörlésKöszönöm, és bátran merem Neked is ajánlani, mert nagyon finom.:)
:)))
VálaszTörlésSzuper ötlet, milyen mutatósak! :)
VálaszTörlésKöszönöm!! Forma híján golyókat is formálhatunk a masszából, és azután beleforgatni a csokoládéba. Én mindig dupla adagból készítem, mert igencsak gyorsan fogyogat.:)
Törlés