2011. november 30., szerda

Hókifli.




Mint már  a tegnapi bejegyzésemben említettem, a következő napokban szeretnék egy-két ötletet adni a karácsonyi aprósütemények kiválasztásához, majd sütéséhez. Többek között, igen nagyon szeretjük a hókiflit, akár töltelékkel, akár anélkül. Nagy előnye, hogy szintén már napokkal az ünnep előtt megsüthetjük, mert száraz, hűvös helyen tárolva sokáig eltartható.(már ha ügyesek vagyunk, és jól eldugjuk a család elől:))  Nemcsak egyszerűen, és gyorsan elkészíthető, de nagyon finom is. Ízlés szerint a sütőből kivéve, még forrón vaníliás-porcukorba forgathatjuk, vagy kihűtve, csokoládéba márthatjuk. Én olvasztott csokoládéba mártom a kifliket, mivel mi így jobban szeretjük. Ez a recept nekem nagyon bevált, így bátran merem ajánlani mindenkinek.





Hozzávalók:

20 dkg liszt
10 dkg vaj (v. 8 dkg zsír)
1 dl tejföl
8-10 dkg porcukor
5 dkg darált dió
csipet só

A csipet sóval összekevert lisztet egy tálba tenni, majd hozzáadni a vajat, (én zsírt tettem bele, attól sokkal omlósabb lesz a tészta) és kézzel elkezdeni összemorzsolni.
Amikor már morzsalékos, hozzáadni a porcukrot, és a darált diót, majd jól összekeverni.
Ezután belekanalazni a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrni a tésztát. Fóliába csomagolni, majd 30 percre a hűtőbe tenni pihentetni.

A hűtőből kivett tésztát, vékonyra kinyújtani, majd kb. 8 cm-es köröket szaggatni belőle. (én pogácsaszaggatóval szaggattam ki)
Ezután szorosan feltekerni, majd sütőpapírral bélel tepsire helyezni a kifliket.

Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt szép világos színűre sütni a kifliket.(én légkeverésnél, 150 fokon 15 percig sütöttem)

A sütőből kivéve, ízlés szerint a forró kifliket vaníliás-porcukorba meghempergetni, vagy kihűtve olvasztott csokoládéba mártani.





1 tábla tortabevonó csokoládé
1 ek étolaj

A csokoládét egy tálba tördelni, majd gőz fölött felolvasztani. Amikor már kezd folyós lenni, hozzákeverni az étolajat.

A kihűlt kiflik egyik felét belemártani az olvasztott csokoládéba, majd rácsra tenni, még a csokoládé megdermed.
Hűvös, száraz helyen hosszabb ideig eltartható.

6 megjegyzés:

  1. Igazi karácsonyi illat lengi be a blogodat.

    VálaszTörlés
  2. Tudd meg, hogy utállak...most ilyet kell nézegetnem lefekvés előtt? :)))))
    Elloptam párat :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon helyes sütik lettek!!! pörögsz ezerrel :)

    VálaszTörlés
  4. nyanyus!
    Nem csak a blogomat, de még a konyhámat is!! A szomszédok nagyon örülnek, mert velük etetem meg a sütemények nagy részét.:)

    VálaszTörlés
  5. Araniel!
    :)))) Jajjj szegény fejemnek!!! Csak azt tudom tanácsolni, legközelebb gyere korábban!!!

    VálaszTörlés
  6. Vicuska!
    Köszönöm!! Most pörgök, ünnepek után pedig majd visszagondolok a sok süteményre, mert sütni tuti nem fogok.:)

    VálaszTörlés