2011. november 12., szombat

Hétvégi receptajánló!!! Gulyásleves és kelt túrós lepény.




 A hétvégére ajánlott recept, pedig egy finom  gulyásleves, és kelt tésztával készült túrós lepény. A gulyásleves persze csak egy ötlet, mert a lepény mellé, bármilyen laktató leves készíthető. Nálunk nagyon kedvelt a gulyásleves, vagy éppen a babgulyás, de a füstölt csülkös bablevest sem vetjük meg. Amikor ezeknek a leveseknek egyikét főzöm ebédre, általában valamilyen kelt süteményt, vagy palacsintát készítek második fogásként. A napokban egy beszélgetés alkalmával szóba került a kelt tésztával sütött kapros túrós lepény. Már akkor eldöntöttem, hogy a hétvégén mindenképpen megsütöm, igaz most kapor nélkül. Aztán reggel neki is álltam a tészta dagasztásának, melyet most kézzel végeztem el. Öröm volt dolgozni a tésztával, és már így is látszott, hogy egy könnyű tésztát fogok kapni sütés után.  Valóban így is lett, a tészta légiesen könnyű, a túrós töltelék pedig nem túl édes, viszont habkönnyű, és a citromhéjtól, na meg a vaníliaaromától  nagyon finom lett.






Tészta hozzávalói 22 x 32 cm-es tepsihez:

25 dkg liszt
3 dkg cukor
1 tojás
5 dkg margarin
1 dl tej
2 dkg élesztő
csipet só

A tejet a cukorral meglangyosítani, majd belemorzsolni az élesztőt és letakarva felfuttatni.

A margarint felolvasztani, kevergetve lehűteni, majd beleütni az egész tojást és villával jól összekeverni. 

Egy tálba beletenni a csipet sóval elkevert lisztet, majd a közepébe mélyedést csinálni. Ezután beleönteni a margarinos-tojásos keveréket, és a felfuttatott élesztőt. Elkezdeni összekeverni, majd dagasztani. Először kissé ragadós lesz a tészta, de minél tovább dagasztjuk, egy szép sima állagú, nem túl lágy tészta lesz belőle. (én kb. 10 percig dagasztottam, közben pici lisztet szórtam még rá, és addig folytattam, még szépen elvált a tál falától)
Ezután kilisztezett kelesztőtálba tenni, a tetejét liszttel megszórni, majd meleg helyen, egy óra hossza alatt a duplájára keleszteni a tésztát. (kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk a tésztát)

A tepsit kibélelni sütőpapírral, majd a megkelt tésztát kinyújtani, és a tepsibe helyezni. (én a sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, és úgy emelem át a tepsibe)
Ezután konyharuhával letakarni, majd 30 percig újrakeleszteni.
Közben ellehet készíteni a tölteléket.



Töltelék:

50 dkg túró(félzsíros)
1 ek tejföl
15 dkg cukor
1 tk vaníliaaroma
2 db tojás
1 cs vaníliás pudingpor
reszelt citromhéj



A túrót egy tálba tenni, majd villával összetörni. Ezután hozzáadni a cukrot, a vaníliaaromát, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a tojások sárgáját, és a vaníliás pudingport. Fakanállal alaposan összekeverni.(ízlés szerint még tehetünk bele cukrot)

A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verni, majd apránként, óvatosan a túrós masszához keverni.

A tepsiben újrakelesztett tészta tetejére önteni a túrós masszát, majd egyenletesen elsimítani. 
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon, 30-35 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél, 150 fokon 30 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyni teljesen kihűlni.

Tálalás előtt a lepény tetejét porcukorral megszórni, majd ízlés szerint felszeletelni.



A lepény mellé készült gulyásleves. Gulyáslevest  gondolom mindenki nagyon finomat tudd főzni, ezzel így vagyok én. A linkre kattintva azért megosztom a saját jól bevált gulyásleves receptemet.

21 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és ízletes ebédetek volt! A süteményed nagyon felkeltette az érdeklődésemet!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Gizi! Én az ilyen ebédekért vagyok oda a legjobban, de ez látszik nálam is a bejegyzéseknél! Mindkettő tudom, hogy nagyon finom, és itt rendkívül guszta lett! :)

    VálaszTörlés
  3. Gulyáslevest és a babgulyást is imádom, persze a túrós lepény is nagyon jól néz ki!:)

    VálaszTörlés
  4. Finom! Mindkét levest nagyon szeretem, ez a túrós lepény is fantasztikusan jó!

    VálaszTörlés
  5. Isteni párostás:) Mit nem adnék most egy kis finom túróért, akkor azonnal elkészíteném:)

    VálaszTörlés
  6. Micsoda finomságok, én meg itt ülök, és kopog a szemem!!

    VálaszTörlés
  7. Tökéletes menü, isteni desszerttel

    VálaszTörlés
  8. Nyami de le venék egy szeletet, nagyon hiányzik a túró. Ez jól felpiszkálta a fantáziám.. Csoda szép lett...

    VálaszTörlés
  9. Finom kis ebéd! Jó párosítás!

    VálaszTörlés
  10. Fenséges ebéd Gizikém. Kár hogy olyan messze vagy tőlem! Offf!

    VálaszTörlés
  11. Én egy korábbi receptedhez szeretnék hozzászólni. Most találtam meg a Hússzeletek tejfölös zöldséges szósszal-t.
    Ma kipróbáltam, háááááááááát irtó finom, mindenkinek nagyon ízlett.
    Köszönjük szépen!

    VálaszTörlés
  12. Éva!
    Köszönöm!! A süteményt csakis ajánlani tudom, mert nagyon finom. ég kaporral is megszoktam szórni, de most az lemaradt róla.:)

    VálaszTörlés
  13. Barbi!
    Köszönöm!! Benéztem hozzád, és sok-sok finomságot találtam nálad. Ezután sűrűbben megyek nézelődni.:)

    VálaszTörlés
  14. Csupa csoki!
    Köszönöm!! Nálunk is nagy kedvenc mindegyik, és télen sűrűbben főzöm mindkettőt.:)

    VálaszTörlés
  15. Petra!
    Köszönöm!! Nyugodtan próbáld ki a lepényt, nagyon jó recept. Olyan finom volt, hogy nem tudtam ellenállni neki.:)

    VálaszTörlés
  16. trollanyu!
    Köszönöm!!! Sajnos többen írták már, hogy külföldön nem lehet túrót kapni. Esetleg túrókrém sincs az üzletekbe?? Mert azzal szerintem megsüthető, csak több pudingpor kell bele.:)

    VálaszTörlés
  17. Maria!
    Köszönöm!! Szívesen küldök belőle egy kis kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  18. Tündi!
    Csak nyugodtan vegyél belőle, szívesen adom. Túrókrémet sem lehet kapni, mert azzal is meglehet szerintem sütni.:)

    VálaszTörlés
  19. IllésKrisz..!
    Köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  20. Juci!
    Köszönöm!! Bizony nagy kár, hogy messze vagyunk egymástól, mert szívesen megkínáltalak volna.:)

    VálaszTörlés
  21. Rozi!
    Én köszönöm, hogy megírtad, és nagyon örülök, hogy Nektek is ízlett. Nálunk is nagy sikere volt.:) A többi receptet is tiszta szívből ajánlom kipróbálásra.:)

    VálaszTörlés