Márton napján egy finom mustáros ragulevest főztem libamellből, ma pedig vasárnap lévén, finom húslevest, természetesen most libaaprólékból, és még libacombot sütöttem gyümölcsökkel és gesztenyével. Mivel még a mai napon mindenfelé tartottak a különböző Márton napi rendezvények, így gondolom nem szakítottunk mi sem a hagyományokkal, és lesz egész évben elegendő ennivalónk. A libacombokat együtt sütöttem meg a birsalmával, aszalt szilvával, mazsolával, és a sütési idő vége felé, mellékerült még az előzőleg félpuhára főzött gesztenye is. A combok gyönyörű szépek voltak, és szerencsére a sütés végére sem lettek kisebbek. (még csodálkoztam is, mert már jártam úgy, hogy szinte felére összeestek sütés közben) Más köretet nem is készítettem, mert a gesztenye és a gyümölcsök mellé, szerintem más nem is illett volna hozzá. Igaz a Márton napi libaságoknak ezzel vége, de azért libát bármikor süthetünk, és én ezt a receptet bátran merem ajánlani mindenkinek.(további libából készült receptek itt megtalálhatóak)
Hozzávalók:
2 db libacomb
2-3 db birsalma
1 cs aszalt szilva
2-3 marék mazsola
50 dkg gesztenye
só
őrölt bors
kakukkfű
majoranna
2 dl fehérbor
méz
libazsír
A combokat alaposan átnézni, nehogy tokok maradjanak benne. Ezután folyóvíz alatt lemosni, és alaposan lecsepegtetni. Mindkét oldalát besózni, és megszórni ízlés szerint őrölt borssal. Lefedve éjszakára a hűtőbe tenni, hogy a só jól átjárja a húst.
Egy tepsibe kevés libazsírt tenni, majd belehelyezni egymásmellé a combokat. A combok mellé ízlés szerint, kakukkfüvet és majorannát szórni.
A tepsi másik felébe beletenni a kockára vágott birsalmát, az aszalt szilvát, és a mazsolát. Ezután óvatosan aláönteni a bort, majd a tepsit fóliával lefedni.
Előmelegített sütőbe helyezni, majd közepes lángon, másfél órán át lefedve párolni.
Közben a gesztenye végét éles késsel keresztbe kicsit bevágni, majd felönteni annyi vízzel, hogy ellepje. kb. 10 percig szép lassan főzni, majd leszűrni és hideg vízzel leöblíteni. Ezután lehúzni a külső vastag héját, majd az alatta lévő barnás, hártyát is eltávolítani.
Amikor a hús már kellően megpárolódott, kivenni a sütőből, és az előkészített gesztenyét is a tepsibe tenni. Mézet csorgatni a gyümölcsök tetejére, és vékonyan a combokat is lekenni.
Ezután visszatenni a sütőbe és szép pirosra sütni.
Tálaláskor a sült libacombokat a mézes gyümölccsel, és a gesztenyével kínálni. Gesztenye helyett, köretként krumplipürével is tálalhatjuk.
Hát ez valami gyönyörűség.Biztosan finom volt.Már olvasására is csurog a nyálam.
VálaszTörlésNekem is csak csorog a nyálam:) agyon finom lehet ezzel a csodás körettel. A képeid is fantasztikusak lettek.
VálaszTörlésMicsoda gyönyörűség, ez a köret meg nagyon pikáns lehet! :) Fantasztikus háziasszony vagy! :)
VálaszTörlésRopogósan pirosan hívogatóan gyönyörű! A köret is nagyon tetszik. :)
VálaszTörlésEzek a libacombok annyira guszták így megsülve! Látszik rajta hogy jó ropogós lett, finom lehetett ezzel a körettel !Nem maradt egy kis kóstolónak való ?
VálaszTörlésNagyon guszta lett ez a libacomb. Én is sütöttem hasonlót sült almával, körtével, szilvával. Ha van kedved nézd meg, de szerintem a tied a nyerő.Szívesen megkóstoltam volna. A gesztenye egy nagy ötlet, s szép a fotó is.
VálaszTörlésNagyon szép ropogos
VálaszTörlésIsmét hús-gyümölcs, a combot vinném, a gesztenyét hagyom, mert azt nem nagyon szeretem, de ki tudja, lehet megszeretném?:)
VálaszTörlésnyanyus!
VálaszTörlésKöszi, bizony nagyon finom volt. A méztől csodaszép színe lett, és a gyümölcs is finom.:)
trollanyu!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, csak azt sajnálom, hogy nem tudtalak vendégül látni benneteket.:)
Barbi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, olyan jól esnek a szavaid!!:)
Petra!
VálaszTörlésKöszönöm!!! A köretet elfogom készíteni más húshoz is, mert nagyon finom.:)
Éva!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Sajnos minden elfogyott, de legközelebb feltétlen küldök egy kis kóstolót.:)
Hobbychef!
VálaszTörlésKöszönöm!! A te libacombod a gyümölcsökkel is nagyon finom lehetett!!! A gesztenye remekül kiegészítette, így más köretet nem is készítettem:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm.:)
Kati!
VálaszTörlésSzerintem így együtt megsütve neked is ízlene a gesztenye, mert jó szaftos a gyümölcsökkel együtt.:)