A vasárnapi bográcsozás után, (nagyon finom csülökpörköltet főztem) ma feltett szándékom volt, hogy valami egyszerű ebédet készítek. A kérdésre pedig, hogy mi is legyen az ebéd, a válasz az volt, hogy sajtos tészta. Oké, az remek lesz, már úgyis elég régen volt. Én a sajtos tésztát mindig összesütöm a sütőbe, úgy sokkal finomabb lesz. A hozzávalókból pedig szerintem semmivel sem kell több. Gondoltam azért a tészta mellé még egy könnyű leves is elkelne, így aztán kis töprengés után eszembe jutott, hogy tojásos levest már kb. ezer éve nem főztem. Mivel már megvolt a menü, gyorsan hozzá is fogtam a tésztagyúráshoz. Szerencsére van egy remek kis tésztakészítőgépem, (itt megtekinthető) így nem okoz gondot a tésztagyúrás sem. A saját készítésű tészta pedig, mégiscsak más mint a boltban kapható. Akinek még nincs gépe, és szereti a tésztás ételeket, bátran merem ajánlani a megvásárlását, mert csalódni nem fog benne. Ebédötlet híján pedig ajánlani tudom a tojásos levest, és a sajtos tésztát is.
Tojásos leves hozzávalói:
1 l víz
1 ek liszt
olaj
1 tk pirospaprika
köménymag
só
ételízesítő
ecet
3 db tojás
Az olajat felhevíteni, majd beleszórni a lisztet, és az ízlés szerinti mennyiségű köménymagot. Kevergetve világos zsemleszínűre pirítani.
Ezután megszórni a pirospaprikával, jól elkeverni, majd felönteni a vízzel. Ízlés szerint sózni, megszórni egy kevés ételízesítővel, és egy pici ecetet önteni bele. (az ecet el is hagyható)
Jól kiforralni, majd kb. 20 percig alacsony hőfokon főzni.
A tojásokat egy tányérba felütni és összekeverni, majd állandó keverés mellett a forrásba lévő levesbe csorgatni. Kevergetve pár percig még főzni, hogy a tojás is készre főjön.
Tálaláskor a tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel megszórni. Kínálhatunk még hozzá, pirított zsemlekockát, vagy éppen levesgyöngyöt is, de én ezektől most eltekintettem.
Sajtos tészta hozzávalói:
spagetti tészta
reszelt sajt
tejföl
só
margarin
Egy nagyobb edénybe enyhén sós vizet forralni, majd a kétfelé tördel spagetti tésztát kifőzni. Amikor már megfőtt a tészta, akkor hideg vízzel leöblíteni és jól lecsepegtetni.
Egy jénaitálat alaposan kikenni a margarinnal, majd fele mennyiségű tésztát elteríteni benne. Ízlés szerint sózni, majd megszórni reszelt sajttal, és a tetejére tejfölt kanalazni, majd egyenletesen elsimítani.
Ezután befedni a maradék tésztával, és ismét megszórni reszelt sajttal, majd a tetejére tejfölt kanalazni.
Előmelegített sütőbe tenni, majd közepes lángon addig sütni, hogy a tetején a tejföl, szép aranybarna legyen.
A sütőből kivéve, kicsit hűlni hagyni, majd felszeletelve tálalni.
A tojásos leves és az összesütött sajtos tészta pedig nem csak egyszerű, hanem nagyon finom így együtt tálalva.
A tojásos leves és az összesütött sajtos tészta pedig nem csak egyszerű, hanem nagyon finom így együtt tálalva.
Guszta és finom ebédetek volt! Tojáslevest mellőzném, de a sajtos tésztából ez ami itt van a tányérodon pont elég lenne nekem !:-)
VálaszTörléssajtos tésztát pont igy szoktam csinálni én is,tojáslevest nagymamám csinált de már emlékszem rá milyen is volt,majd kiprobálom
VálaszTörlésJó is néha az ilyen könnyedebb ebéd, hús nélkül. A tojáslevest nagyon szeretem, sok ecettel:)
VálaszTörlésGyerkőceim beneveztek volna, ma nálatok egy ebédre, mindkettőt nagyon szeretik. Én is sütni szoktam a sajtos tésztát, bár nem saját tésztából, úgy még jobb lehet :)
VálaszTörlésMindkettőt szeretem!!!
VálaszTörlésNézz be hozzám, van számodra egy-két díjam :)
http://vicuska13.blogspot.com/2011/09/megint-dijakat-kaptam.html
Fincsi ebéd! A második pedig ötletes, így megsütni a tésztát...Elfogadnám mára!
VálaszTörlésEzer éve nem készítettem tojáslevest!A sajtos tészta heti szintű menü nálunk, mert a kisebbikem nagyon szereti.Én is összesütöm sütőben.Majdnem minden fajta tészta így készül nálam.
VálaszTörlésNagyon finom lehetett az ebédetek, nagyon hangulatos lett a fotód.
VálaszTörlésÉva!
VálaszTörlésKöszi, és akkor nyugodtan egyed meg. A levest nem szereted???:)
Vanocska!
VálaszTörlésKíváncsivá tettél, hogy a nagymamád milyen levest főzött. Esetleg megosztanád velem a receptet??? Szeretném én is kipróbálni. Előre is köszönöm!!!:)
trollanyu!
VálaszTörlésBizony néha kell húsmentes napot is beiktatni. Vannak olyan ételek, melyeket régen sokszor főztem, és mára már teljesen megfeledkeztem róla. Én is jó ecetesen szeretem a levest.:)
Vikvi!
VálaszTörlésSzívesen láttam volna a gyerkőceidet, jutott volna nekik is. Ez a tészta most bolti volt, mert spagettit sajnos nem tudok gyártani. Viszont ég és föld a különbség a két tészta között.:)
Vicuska!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Megyek és benézek hozzád.:)
Illéskrisz...!
VálaszTörlésKöszönöm!! Mindig így sütöm a tésztát, sokkal finomabb. Nyugodtan próbáld ki, biztosan nálad is nagy sikere lesz.:)
Nelli!
VálaszTörlésAz ilyen egyszerű leveseket lassan elfelejtjük, pedig nagyon finomak. Legközelebb kipróbálom, más tésztával is a sütős módszert, köszi az ötletet.:)
Kati!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
KIderitem hogyan is csinálta azt a tojáslevest,mert azt akartam irni nem emlékszem rá,de anyukám vagy a nagynéném csak tudja és megirom facebookon legalább az elkészités menetét!
VálaszTörlésVanocska!
VálaszTörlésKöszi, én is megcsinálom majd, mert biztosan finomabb mint az enyém. A nagymamák főztje, valahogy mindig finomabb.:)
Nagyon guszta ez a sajtos tészta, én is kipróbálom mindenképp!!!
VálaszTörlésKöszi az ötletet ;)
Zsu!
VálaszTörlésKöszönöm!! Biztosan neked is ízleni fog így megsütve.:)