"Illéskrisz Konyhája" játékot hirdetett azzal a szándékkal, hogy elevenítsük fel a régi családi recepteket, melyeket az anyukánktól tanultunk. Nekem rögtön ez a sütemény jutott az eszembe, mert gyerekként igen nagyon szerettem.(ez persze most is így van) A nagymama igen sokszor sütötte, (ő Hófehérkének hívta, de lehet másfelé, más néven ismerik) majd az anyukám átvette tőle, és most már, ha megkívánjuk saját magam készítem el. Igaz olyan finom soha nem lesz mint az általuk sütött sütemény, de azért az enyémet is dicsérik akik megkóstolták. Tehát már nagyon régen sütöttem, és most éppen kapóra jött ez a játékfelhívás. Mivel szalalkálé van a tésztájában, így egy napot pihentetni kell felszeletelés előtt. A sütemény tegnap elkészült, és már alig vártuk, hogy szeletelhető legyen. Ebéd utáni desszertként be is faltunk belőle jó néhány szeletet, mert az omlós tészta, és a citromos-habos krém bizony abbahagyhatatlanul finom.
2 db 22x32 cm-es tésztalap hozzávalói:
30 dkg liszt
10 dkg vaj
1/2 cs szalalkáli (ármóni)
2 ek kristálycukor
1 db tojás
0,5 dl tej
csipet só
Egy tálba tegyük bele a lisztet, keverjünk hozzá egy csipet sót, és a szalalkálit, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot is.
Ezután adjuk hozzá a tojást, a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha kissé ragadna, akkor még egy pici lisztet gyúrjunk hozzá)
Az összegyúrt tésztát ezután osszuk el két egyforma részre, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd villával több helyen böködjük meg, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. (Én mindegyiket külön papíron nyújtom ki, így ameddig az egyik sül, a másikat előtudom készíteni)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, 6-8 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 6 percig sütöttem)
A sütőajtó kinyitásakor vigyázni kell, mert a szalalkálitól igen erős, csípős meleg jön ki a sütőből!!! Tehát semmi szín alatt, ne hajoljunk közel, és ne szívjuk be ezt a levegőt. A szalalkáli íze viszont nem fog érződni a tésztán.
A sütőből kivéve, sütőpapírral együtt helyezzük rácsra a tésztalapokat, majd hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.
30 dkg liszt
10 dkg vaj
1/2 cs szalalkáli (ármóni)
2 ek kristálycukor
1 db tojás
0,5 dl tej
csipet só
Egy tálba tegyük bele a lisztet, keverjünk hozzá egy csipet sót, és a szalalkálit, majd adjuk hozzá a felkockázott vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot is.
Ezután adjuk hozzá a tojást, a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha kissé ragadna, akkor még egy pici lisztet gyúrjunk hozzá)
Az összegyúrt tésztát ezután osszuk el két egyforma részre, majd enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre, majd villával több helyen böködjük meg, hogy ne púposodjon fel a tészta sütés közben. (Én mindegyiket külön papíron nyújtom ki, így ameddig az egyik sül, a másikat előtudom készíteni)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten, 6-8 perc alatt süssük szép világos zsemleszínűre. (én légkeverésnél 160 fokon, 6 percig sütöttem)
A sütőajtó kinyitásakor vigyázni kell, mert a szalalkálitól igen erős, csípős meleg jön ki a sütőből!!! Tehát semmi szín alatt, ne hajoljunk közel, és ne szívjuk be ezt a levegőt. A szalalkáli íze viszont nem fog érződni a tésztán.
A sütőből kivéve, sütőpapírral együtt helyezzük rácsra a tésztalapokat, majd hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.
Tipp:
Amennyiben kisebb 20x30-as tepsi hátlapján sütjük a tésztát, akkor 3 lapot süssünk belőle. A krém mennyisége bőségesen elég lesz ekkora méretű lapokhoz is.
Citromos krém hozzávalói:
4 dl tej
10 dkg liszt
2 cs vaníliás cukor
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
citromlé (ízlés szerint)
Először a főzött masszát kell elkészíteni, mert mielőtt a krémbe kevernénk teljesen ki kell hűteni.
A lisztet keverjük simára, csomómentesre, a tej felével, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a maradék tejet is.
Ezután tegyük fel a tűzre, majd állandó keverés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki teljesen mielőtt a vajas krémhez kevernénk.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a puha vajat, a citromlevet, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt, főzött masszát, majd szintén keverjük jó habosra, simára. (keverés közben kóstoljuk meg a krémet, és ha szükséges adjunk hozzá még citromlevet.
Az egyik tésztalapra egyenletesen kenjük rá a citromos krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel óvatosan nyomjuk le.
Ezután a süteményt hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a tésztalapok kellően felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
A lisztet keverjük simára, csomómentesre, a tej felével, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a maradék tejet is.
Ezután tegyük fel a tűzre, majd állandó keverés mellett, pár perc alatt főzzük sűrűre. Végül hűtsük ki teljesen mielőtt a vajas krémhez kevernénk.
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a puha vajat, a citromlevet, majd keverjük jó habosra.
Ezután állandó keverés mellett, apránként adjuk hozzá a teljesen kihűlt, főzött masszát, majd szintén keverjük jó habosra, simára. (keverés közben kóstoljuk meg a krémet, és ha szükséges adjunk hozzá még citromlevet.
Az egyik tésztalapra egyenletesen kenjük rá a citromos krémet, majd helyezzük rá a másik tésztalapot, és tenyérrel óvatosan nyomjuk le.
Ezután a süteményt hagyjuk legalább egy napot állni, hogy a tésztalapok kellően felpuhuljanak, és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a süteményt porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nagyon gusztusos! :)
VálaszTörlésValóban ellenállhatatlan. Már a látvány is. A receptedet el is mentem, köszönöm. :)))
VálaszTörlésNagyon jól hangzik.
VálaszTörlésnekem is van egy ilyen szalalkális sütim régi recept, az túrós:-))
Drága Gizi!
VálaszTörlésA sógornőm szokott ehhez hasonlót sütni csak annyi a különbség a kettő között, hogy Ő 4-5 lapból készíti. Ez a sütemény nagyon finom! Ha valami ünnep van legtöbbször ilyet süttetek vele. Nagyon szeretem! :))
Ezt most úgy veszem, hogy nekem sütötted, mert ma van szülinapom!
Pusziltatlak!
Mifelénk ezt a sütit úgy hívják, hogy hókocka, és nem ilyen hosszúkásra vágjuk, hanem apró, falatnyi kis kockákra. Nagyon finom, és igazán mutatós.
VálaszTörlésA mennyei íz a jutalom a szalakáli sütés közben terjengő folytó szagáért.:D
Annyira guszta hogy ma megsütöm!Dupla adaggal nagy nagy tepsivel.
VálaszTörlésEz finom, de rég ettem!
VálaszTörlésRégen én is ettem ilyet. Finom!
VálaszTörlésMaryenne!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Petra!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, nálad is biztosan nagy sikere lesz.:)
Gesztenye....!
VálaszTörlésKöszi, túrosan is nagyon finom lehet. Megyek meglesem nálad a receptet.:)
Juci konyhája!
VálaszTörlésBoldog születésnapot kívánok!!!! Szívesen megkínáltalak volna. Én a 6 lapost szoktam még szalakáléval sütni, de abba másmilyen krémet teszek.:)
Ms. Poppy!
VálaszTörlésFalatnyi darabokra vágva, talán még jobb is, mert könnyebb elfogyasztani. Ezek szerint több néven is fut ez a finom sütemény. Bizony nagyon erős szaga van, én mindig megjárok, mert a sütőajtó nyitása után, fuldoklás közben jut csak eszembe, hogy nem szabad közel hajolni.:)
nyanyus!
VálaszTörlésGondolom már túl vagy a sütésen, és tuti a nagyadag is elfogy majd gyorsan.:)
Vicuska!
VálaszTörlésNagyon finom, és ha már régen ettél, akkor gyorsan meg kell sütni. Addig is küldök egy kis kóstolót.:)
Mónika!
VálaszTörlésRégen mi is nagyon sokszor sütöttük, mostanában valahogy kimaradt.Érdemes újra többször sütni, mert nagyon finom.:)
Ez nagyon jól hangzik, és nagyon gusztusos is! Biztosan ki fogom próbálni! :))
VálaszTörlésSzabina!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Biztosan nem fogsz csalódni benne.:)
Az én nagymamai örökségemben Horthy-lepénynek írja. Készítette citromos, vaniliás, csokis töltelékkel is.
VálaszTörlésAnyukám már 4 laposként sütötte.
Én is. Imádjuk.
Több néven is ismert sütemény, de bármi is legyen a neve nagyon finom, mi is imádjuk. Én eddig csak 2 lappal, és citromosan sütöttem, de elfogom készíteni az ajánlásod szerint is.
TörlésDrága Gizi! Ez tényleg nagyon finom volt! Megcsináltam és nagyon nagy kedvenc lett! És ami fantasztikus, hogy variálható is (lesz :) )
VálaszTörlésDrága Sylvia, nagyon örülök hogy megcsináltad és ízlett. Nálunk is nagy kedvenc, sokszor sütöm. Citromos krémmel szeretjük, de pl. vaníliás vagy éppen csokoládéssal is eltudom még képzelni. Várom hogy Te ilyen krémmel készíted el legközelebb.
Törlés