Megsütöttem első Hokkaidó kalácsomat. Először fonott kalácsot szerettem volna sütni, mint tavaly húsvétkor, de mivel a fonás nem nagy erősségem, így elkezdtem kicsit kalács ügyben nézelődni. Meg is találtam a nekem való receptet Limaránál. Gondoltam mivel ezt a fajta kalácsot nem kell fonni, így már csakis szebb lehet mint az előző próbálkozásaim. Igaz nem pontosan osztottam el a tésztát, így nem lett egyforma, de én azért megvagyok elégedve magammal. A kaláccsal meg aztán főleg, mert nagyon finom foszlós, ízletes lett. Alig vártam, hogy kihűljön és feltudjam szeletelni. Margarinnal és málnadzsemmel ettük, nem is ettük, inkább faltuk befelé.:))) Aki esetleg még tanácstalan, milyen kalácsot is süssön az ünnepekre, annak bátran merem ajánlani. Sőt kezdő háziasszonyokat is biztatni tudok, hogy bátran merjenek hozzáfogni a kalácssütéshez.
Hozzávalók:
2 dl tejszín
2 dl tej
50 dkg liszt
csipet só
3 ek cukor
3 dkg élesztő
2 ek burgonyapehely (én ezt kihagytam)
1 db tojás a lekenéshez
A kenyérsütőgép üstjébe beletenni ebben a sorrendben a hozzávalókat. Először a tejszínt, a tejet, a lisztet, csipet sót, cukrot és rámorzsolni az élesztőt. Elindítani a dagasztó programot, és bedagasztani a tésztát.
Én a dagasztás végén kikapcsoltam a gépet, majd újra elindítottam és megint megdagasztottam a tésztát. Így a kétszeri dagasztásnak köszönhetően, nagyon szép sima lett a tészta.
Ezután áttenni a kelesztőtálba, majd egy óra alatt duplájára keleszteni.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett felületre kiborítani, majd 4 egyforma részre elosztani.
Mindegyik tésztából hosszú csíkokat nyújtani, majd feltekerni.
Egy sütőformát kibélelni sütőpapírral, majd szépen egymásmellé helyezni a feltekert tésztatekercseket. Ezután meleg helyen ismét duplájára keleszteni.
Ha szépen megkelt, akkor a tetejét felvert tojással lekenni.
Előmelegített sütőbe helyezni, majd 180 fokon 35-40 percig sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 40 percig sütöttem)
10 perc sütés után a tetejét alufóliával letakarni, hogy sütés közben a teteje ne égjen meg!!!!!!
A sütőből kivéve rácsra helyezni, és szeletelés előtt teljesen kihűteni.
Nagyon szép lett!
VálaszTörlésNagyon-nagyon szép!!!
VálaszTörlésMeg is lehetsz elégedve Gizus,mert gyönyörű lett a kalácsod!:-)
VálaszTörlésCsodálatos! Szebbnél szebb kalácsokkal futok össze ma este :) annyira puhának, könnyűnek néz ki, biztos nagyon finom!
VálaszTörlésFinomabbnál finomabbakat készítettél Gizike!
VálaszTörlésKELLEMES HÚSVÉTI ÜNNEPEKET KIVÁNOK SOK SZERETETTEL!
Kellemes Húsvétot!Köszönet a sok jó receptért! Sok recepted lesz most a husvéti asztalon!:-)
VálaszTörlésKriszta!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
Citromhab!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszönöm! Nem is reméltem, hogy ilyen szép lesz, tuti ezután is ezt a receptet fogom sütni.:)
Colors in...!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nagyon finom, és valóban puha, könnyű a tésztája. Elsőre sikerült, nagyon örültem neki.:)
Juci!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Én is kellemes ünnepeket kívánok!!:)
Vanocska!
VálaszTörlésKellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok Neked és az Egész Családodnak!!!!!!
Én köszönöm, hogy elkészíted a receptjeimet, és ezzel igen nagy örömöt szerzel nekem. Jó étvágyat minden finomsághoz, amiket készítesz az ünnepekre.:)
Lenne egy kérdésem. A tojás a tésztába kell vagy a tetejére alekenéshez? Próbáltam máshol is kutakodni de sehol nem találom egyértelműen :((
VálaszTörlésElnézésedet kérem, de csak most találtam rá a kérdésedre. A tojás csak a lekenéshez kell!!!
Törlés