2011. április 20., szerda

Sárgarépás muffin mascarponés krémmel.




Idén úgy döntöttem, hogy a húsvéti répatorta helyett inkább muffint fogok sütni. Mivel vendéget hívtam, méghozzá egy kisfiút, akivel időnként úgynevezett "beszélgetős muffin partit" szoktunk tartani, és ezen jól kitárgyaljuk egy tini mindennapjait. (bár lehet már én is visszafejlődök:))) Így aztán éppen kapóra jött, hogy elősütésként leteszteljük a muffint. Jelenthetem a muffin remekül sikerült, és átment a tesztvizsgán, mind az utolsó morzsáig elfogyott. A tésztája finom ízletes, és szaftos volt, a tetején a mascarponés krémmel, pedig egyszerűen abbahagyhatatlan. Tehát torta helyett nálunk ez lesz az ünnep egyik süteménye. Mindenkit csakis biztatni tudok a kipróbálására, akár krémmel, akár krém nélkül is elkészíthető.(persze azért krémmel a tetején az igazi)






Hozzávalók 12 db-hoz:


15 dkg liszt
2 db tojás
10 dkg cukor
1 cs vaníliás cukor
1 dl olaj
10 dkg sárgarépa
1 db alma
3 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 dl tejszín
csipet só
1/2 tk szódabikarbóna
1/2 cs sütőpor
őrölt fahéj
reszelt citromhéj


Egy tálba beletenni a lisztet, a darált diót, a csipet sót, a szódabikarbónát, a sütőport, a reszelt citromhéjat és az őrölt fahajat, majd összekeverni.

Egy másik tálba beleütni az egész tojásokat és hozzáadni a cukrot, majd jól kikeverni. Ezután hozzákeverni az olajat, és a tejszínt.

A száraz hozzávalókat összekeverni a tojásos-tejszínes keverékkel, majd belereszelni a sárgarépát, a hámozott almát, és hozzáadni a mazsolát, majd így is jól összekeverni.

Ezután muffin formába kanalazni, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni.


Krém hozzávalói:

5 dkg vaj
15 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
1/2 tk vanília aroma


Egy tálba beletenni a krém hozzávalóit, majd habosra keverni.

Tálaláskor a kihűlt muffinok tetejére kanalazni a mascarponés krémet. Díszíthetjük még finomra reszelt sárgarépával, de én ezt most lefelejtettem róla.

12 megjegyzés:

  1. Én is valami ilyesmin gondolkodom, répatorta helyett. Nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek Gizus,nagyon mutatós,gondolom az íze meg nagyon finom,habár nem vagyok nagy muffinos,de azért megkóstolnám:-)

    VálaszTörlés
  3. Még sárgarépás muffint nem készítettem, de azt hiszem itt az ideje.

    VálaszTörlés
  4. Hmmm, a tészta is mennyei lehet, hát még a krém a tetején. Nem indult túl jól a napom, de ez most szebbé tette :)

    VálaszTörlés
  5. Ami!
    Köszönöm!! Egyszerűbb megsütni mint a tortát, és így is biztos a siker.:)

    VálaszTörlés
  6. Ditta!
    Köszönöm!! Szívesen küldök kóstolót.Én szeretem a muffint, gyorsan megvan és ezzel a krémmel pont olyan mintha torta lenne. A tésztája is finom szaftos.:)

    VálaszTörlés
  7. Kati!
    Bátran vágjál bele, a répát nem lehet kiérezni és ezzel a krémmel isteni finom.:)

    VálaszTörlés
  8. Zsiri!
    ÓÓÓÓ, de sajnálom, hogy nem tudtad megkóstolni, akkor biztosan még jobban lett volna a napod.:)

    (sajnos tapasztalatból mondom, ha rosszul indul a nap, hát egy tucat muffin sem tudd segíteni rajta):((

    VálaszTörlés
  9. Szia Gizi!
    Isteni lett a muffin, igaz, én céklával csináltam :)!
    Köszi a receptet!!
    Sylvia

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Sylvia! Szuper ötlet céklát tenni a sárgarépa helyett!! Örülök, hogy ízlett, és lopom az ötletedet. :) Köszönöm.

      Törlés