Már egy ideje várakozik a fagyasztóba egy darab fonott kalács. Amikor megsütöttem, kicsit soknak bizonyult, így felét lefagyasztottam, és kicsit meg is feledkeztem róla. Aztán a minap megláttam Citromhabnál az ő mákos-barackos kalácsát, és rögtön láttam is a szemeim előtt az ebédünket. Már indultam is a fagyasztóhoz, tehát a kalács már megvolt, csak éppen szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy elfogyott a barackbefőtt. Kis törpölés után aztán a választásom az ananászra esett. Viszont ahhoz én inkább a jó sok diót választottam a mák helyet. Így aztán elkészült az én diós-ananászos változatom, és mondhatom nagyon-nagyon finom volt. Mindenkinek bátran merem ajánlani, ha éppen van maradék kissé szikkadt kalácsa. A felhasználható gyümölcsnek, pedig csak a fantázia szabhat határt.
1 db fonott kalács
1 doboz ananász
darált dió + cukor
mazsola
4 tojás
4-5 dl tej
3-4 ek méz(v. cukor)
2 ek cukor
1 tk vanília aroma
2-3 ek őszibarack lekvár
reszelt citromhéj
Egy közepes méretű tepsit kivajazni.
A kalácsot nem túl vastag szeletekre felvágni, majd egy sort a tepsibe helyezni.
A tojások sárgáját a tejjel, a vanília aromával, a cukorral állandó keverés mellett felforralni, majd a felét rálocsolni a kalácsszeletek tetejére.
A darált diót összekeverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, mazsolával és reszelt citromhéjjal, majd a felét rászórni a kalács tetejére. (én nem mértem a diót, jó sokat kevertem össze) Ezután rátenni az ananászt és megcsorgatni a mézzel.
Tetejét befedni a maradék kalácsszeletekkel, majd meglocsolni a maradék tejjel. Végül rászórni a megmaradt diós keveréket.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 30 percig sütni.
Közben a tojások fehérjét egy csipet sóval és 2 ek porcukorral kemény habbá verni, majd hozzáadni a lekvárt és még párpillanatig tovább verni, hogy jól összekeveredjen.
A kalácsot kivenni a sütőből, majd egyenletesen a tetejére simítani a habot és visszahelyezni a sütőbe. Mérsékelni a lángot és 15-20 perc alatt készre sütni. (a hab inkább csak száradjon, mint süljön, akkor jó ha szép aranybarna színt kap.
Sütőből kivéve, kicsit hűlni hagyni, majd porcukorral megszórva tálalni.
A kalácsot nem túl vastag szeletekre felvágni, majd egy sort a tepsibe helyezni.
A tojások sárgáját a tejjel, a vanília aromával, a cukorral állandó keverés mellett felforralni, majd a felét rálocsolni a kalácsszeletek tetejére.
A darált diót összekeverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, mazsolával és reszelt citromhéjjal, majd a felét rászórni a kalács tetejére. (én nem mértem a diót, jó sokat kevertem össze) Ezután rátenni az ananászt és megcsorgatni a mézzel.
Tetejét befedni a maradék kalácsszeletekkel, majd meglocsolni a maradék tejjel. Végül rászórni a megmaradt diós keveréket.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 30 percig sütni.
Közben a tojások fehérjét egy csipet sóval és 2 ek porcukorral kemény habbá verni, majd hozzáadni a lekvárt és még párpillanatig tovább verni, hogy jól összekeveredjen.
A kalácsot kivenni a sütőből, majd egyenletesen a tetejére simítani a habot és visszahelyezni a sütőbe. Mérsékelni a lángot és 15-20 perc alatt készre sütni. (a hab inkább csak száradjon, mint süljön, akkor jó ha szép aranybarna színt kap.
Sütőből kivéve, kicsit hűlni hagyni, majd porcukorral megszórva tálalni.
Ígéretes ez a süti. Látom, nem csak Sokol rádiód van, hanem Pajtás fényképezőgéped is.
VálaszTörlésSzívesen megmutattam volna a dobozos 6X6-os Kodak fényképezőgépemet, melyet a nagybátyámtól örököltem, s még a II. v.h. előtt gyártották - gyerekkoromban ezzel fényképeztem - de sajnos a nejem egy lomtalanításnál kidobta.
Isteni finom lehet, kérek is gyorsan egy szeletet!:))
VálaszTörlésBiztos, hogy így is nagyon finom volt, Az ananászhoz én is mindenképp a diót választottam volna:-))
VálaszTörlésTetszik az ananász-dió páros!:-)Nem kétséges a képek alapján, hogy nagyon finom volt.
VálaszTörlésGizus ez csudijó, de ha lehet akkor én még ma is colagolt és holnap is azt kérnék ha lehet :((((
VálaszTörlésGuszta nagyon :)
VálaszTörlésHú de nagyon jó lett:-),a fotó meg káprázatos!
VálaszTörlésNagyon jól hangzik.jó a párosítás,mindenképp megkóstolnám.
VálaszTörlésJuj de jó, nagyon finom lehet
VálaszTörlésHobbychef!
VálaszTörlésKöszönöm, érdemes kipróbálni, ha van maradék kalácsod.
Szeretem a "régiségeket" és ezzel a fényképezővel készítettem az első képeimet, így nagy becsben tartom.
Sajnálom, hogy már nincs meg a te géped, pedig az egy igazi különlegesség lenne most.
Liza!
VálaszTörlésBizony nagyon finom, már küldöm is.:)
Citromhab!
VálaszTörlésFinom volt, de feltétlen kipróbálom a te mákos-barackos változatodat is.:)
Nelli!
VálaszTörlésCsakis ajánlani tudom, nálunk nagy sikere volt.:)
Viki!
VálaszTörlésRemélem már jobban vagy és nincs szükséged sem Bilagitra, sem pedig Colagol cseppekre.
Ami!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Ditta!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nagyon finom, küldök egy kis kóstolót.:)
Belly!
VálaszTörlésKöszi, és ha tehetném, szívesen küldenék belőle.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszi, bizony nagyon finom volt.:)
Húúú de guszta, szívesen megkóstolnám :) A Pajtás fotómasina meg szívem csücske :))
VálaszTörlésZsiri!
VálaszTörlésKöszi, szívesen küldök legközelebb egy kis kóstolót.:)
Neked is van Pajtás fényképeződ??? Én ezzel kezdtem a fényképezést.