2011. március 25., péntek

Diós-ananászos rakott kalács.



Már egy ideje várakozik a fagyasztóba egy darab fonott kalács. Amikor megsütöttem, kicsit soknak bizonyult, így felét lefagyasztottam, és kicsit meg is feledkeztem róla. Aztán a minap megláttam Citromhabnál az ő mákos-barackos kalácsát, és rögtön láttam is a szemeim előtt az ebédünket. Már indultam is a fagyasztóhoz, tehát a kalács már megvolt, csak éppen szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy elfogyott a barackbefőtt. Kis törpölés után aztán a választásom az ananászra esett. Viszont ahhoz én inkább a jó sok diót választottam a mák helyet. Így aztán elkészült az én diós-ananászos változatom, és mondhatom nagyon-nagyon finom volt. Mindenkinek bátran merem ajánlani, ha éppen van maradék kissé szikkadt kalácsa. A felhasználható gyümölcsnek, pedig csak a fantázia szabhat határt.





1 db fonott kalács
1 doboz ananász
darált dió + cukor
mazsola
4 tojás
4-5 dl tej
3-4 ek méz(v. cukor)
2 ek cukor
1 tk vanília aroma
2-3 ek őszibarack lekvár
reszelt citromhéj


Egy közepes méretű tepsit kivajazni.
A kalácsot nem túl vastag szeletekre felvágni, majd egy sort a tepsibe helyezni.

A tojások sárgáját a tejjel, a vanília aromával, a cukorral állandó keverés mellett felforralni, majd a felét rálocsolni a kalácsszeletek tetejére.

A darált diót összekeverni ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, mazsolával és reszelt citromhéjjal, majd a felét rászórni a kalács tetejére. (én nem mértem a diót, jó sokat kevertem össze) Ezután rátenni az ananászt és megcsorgatni a mézzel.
Tetejét befedni a maradék kalácsszeletekkel, majd meglocsolni a maradék tejjel. Végül rászórni a megmaradt diós keveréket.

Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 30 percig sütni.

Közben a tojások fehérjét egy csipet sóval és 2 ek porcukorral kemény habbá verni, majd hozzáadni a lekvárt és még párpillanatig tovább verni, hogy jól összekeveredjen.

A kalácsot kivenni a sütőből, majd egyenletesen a tetejére simítani a habot és visszahelyezni a sütőbe. Mérsékelni a lángot és 15-20 perc alatt készre sütni. (a hab inkább csak száradjon, mint süljön, akkor jó ha szép aranybarna színt kap.

Sütőből kivéve, kicsit hűlni hagyni, majd porcukorral megszórva tálalni.

20 megjegyzés:

  1. Ígéretes ez a süti. Látom, nem csak Sokol rádiód van, hanem Pajtás fényképezőgéped is.
    Szívesen megmutattam volna a dobozos 6X6-os Kodak fényképezőgépemet, melyet a nagybátyámtól örököltem, s még a II. v.h. előtt gyártották - gyerekkoromban ezzel fényképeztem - de sajnos a nejem egy lomtalanításnál kidobta.

    VálaszTörlés
  2. Isteni finom lehet, kérek is gyorsan egy szeletet!:))

    VálaszTörlés
  3. Biztos, hogy így is nagyon finom volt, Az ananászhoz én is mindenképp a diót választottam volna:-))

    VálaszTörlés
  4. Tetszik az ananász-dió páros!:-)Nem kétséges a képek alapján, hogy nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
  5. Gizus ez csudijó, de ha lehet akkor én még ma is colagolt és holnap is azt kérnék ha lehet :((((

    VálaszTörlés
  6. Hú de nagyon jó lett:-),a fotó meg káprázatos!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jól hangzik.jó a párosítás,mindenképp megkóstolnám.

    VálaszTörlés
  8. Juj de jó, nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  9. Hobbychef!
    Köszönöm, érdemes kipróbálni, ha van maradék kalácsod.
    Szeretem a "régiségeket" és ezzel a fényképezővel készítettem az első képeimet, így nagy becsben tartom.
    Sajnálom, hogy már nincs meg a te géped, pedig az egy igazi különlegesség lenne most.

    VálaszTörlés
  10. Liza!
    Bizony nagyon finom, már küldöm is.:)

    VálaszTörlés
  11. Citromhab!
    Finom volt, de feltétlen kipróbálom a te mákos-barackos változatodat is.:)

    VálaszTörlés
  12. Nelli!
    Csakis ajánlani tudom, nálunk nagy sikere volt.:)

    VálaszTörlés
  13. Viki!
    Remélem már jobban vagy és nincs szükséged sem Bilagitra, sem pedig Colagol cseppekre.

    VálaszTörlés
  14. Ditta!
    Köszönöm!! Nagyon finom, küldök egy kis kóstolót.:)

    VálaszTörlés
  15. Belly!
    Köszi, és ha tehetném, szívesen küldenék belőle.:)

    VálaszTörlés
  16. Bianka!
    Köszi, bizony nagyon finom volt.:)

    VálaszTörlés
  17. Húúú de guszta, szívesen megkóstolnám :) A Pajtás fotómasina meg szívem csücske :))

    VálaszTörlés
  18. Zsiri!
    Köszi, szívesen küldök legközelebb egy kis kóstolót.:)

    Neked is van Pajtás fényképeződ??? Én ezzel kezdtem a fényképezést.

    VálaszTörlés