2011. február 9., szerda

Vajhal párolt zöldségekkel, sütőpapírban sütve.


A vajhalat már régen szerettem volna megkóstolni, de sajnos eddig nem jutottam hozzá. Szerencsémre most viszont sikerült "kifogni" a halasnál, így gyorsan éltem is a lehetőséggel és vettem két szeletet. Kicsit utána olvasgattam a neten, majd a saját ízlésem szerint megszületett az én verzióm. Anno még a lazacot sütöttem párolt zöldségekkel sütőpapírban, (képek itt megtekinthetőek) akkor az nagyon kedvünkre való volt, így a vajhalat is ezzel a körettel készítettem el. Most sem csalódtam, remek ebéd kerekedett belőle. A hal valóban olyan volt mint a vaj, nagyon finom szaftos, a zöldségek pedig remekül illettek hozzá. Igaz most készítettem vajhalat először, de azt már tudom, hogy nem utoljára. Mindenkinek bátran merem ajánlani!!!

2 szelet vajhal
2 zsenge cukkini
2 db sárgarépa
1 db paszternák(el is hagyható)
2 db lila hagyma
5 nagyobb gomba

színes-bors
őrölt fehérbors
kakukkfű
citromlé
1 dl édes fehérbor
olívaolaj


A halszeleteket besózni, megszórni színes-borssal és citromlével megcsepegtetni, majd kicsit állni hagyni.

A zöldségeket ízlés szerinti méretben zsülienre vágni.
Egy serpenyőbe kevés olajat önteni, majd elkezdeni párolni a lila hagymát.
Párperc után hozzáadni a paszternákot és a sárgarépát, majd jól összekeverni és párolni tovább.
Közben ízlés szerint fűszerezni, és hozzáönteni a bort.
Ha már kicsit összesetek a zöldségek, hozzáadni a gombát, majd párperc után a cukkinit is.
Addig párolni, hogy a zöldségek még roppanósak maradjanak. Félretenni és elősütni a halszeleteket is.

Egy másik serpenyőbe pici olajat önteni, majd belehelyezni a halszeleteket.
2-3 percig sütni, majd átfordítani és a másik oldalát is szintén 2-3 percig sütni.
Ezután levenni a tűzről és a párolt zöldségekkel összeállítani a sütéshez.

Két nagyobb méretű sütőpapírt letépni, majd a lecsepegtetett, előpárolt zöldségeket ráhelyezni a papírra.
A zöldségek közepére rátenni az elősütött halszeleteket, majd a papír két végét összefogni és jól becsavarni.
Egy tepsire helyezni mindkét papírcsónakot, majd előmelegített sütőbe, közepes lángon 10 percig sütni. (ne süssük tovább, mert különben kiszárad a hal húsa)
Tálalhatjuk akár a sütőpapírral együtt, de óvatosan le is emelhetjük róla.
Nagyon finom, és laktató!!!!!

13 megjegyzés:

  1. Egyszerűen oda vagyok a vajhalért!Nyami

    VálaszTörlés
  2. Giza én sem ettem még soha,de ahogy Te is ,már én is tervezem nagyon régóta,sokat hallottam róla hogy isteni finom,és ahogy most látom Nálad is,biztos vagyok benne:-),egyenlőre megkóstolom amit készítettél azután készítek a családomnak is:-)

    VálaszTörlés
  3. Annyira kíváncsi vagyok én is a vajhalra.Emlékszem még az ominózus vacsoracsatára,azóta meg akarom kóstolni.
    Na,majd egyszer.

    VálaszTörlés
  4. Isteni, hamarosan vacsi idő :)

    VálaszTörlés
  5. Én sem ettem még vajhalat...
    Majd legközelebb körülnézek jobban, ha ilyen helyen járok.

    Ez így a zöldségekkel nagyon a kedvemre való lenne!

    VálaszTörlés
  6. Ditta!
    Végre sikerült beszerezni, és nagyon finom!!! Biztosan neked is előbb-utúbb sikerül venned és akkor készíthetsz belőle valami finomságot.Addig pedig falatozzál itt nálam. Remélem hogy máskor is sikerül kifogni.:)

    VálaszTörlés
  7. Családi tűzhely!
    Már küldöm is!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Belly!
    Én is azóta hajtom, és végre sikerült. Ott is ezzel a zöldséges körettel készült, és valóban isteni finom.:)

    VálaszTörlés
  9. Bianka!
    Köszi, és remélem még nem késtem le a vacsoraidőt nálatok, gyorsan postázom is.:))

    VálaszTörlés
  10. Szemirámisz!
    Érdemes felkutatni, nagyon finom húsú hal. Ezzel a zöldséges körettel, már készítettem lazacot, ahhoz is nagyon passzolt.:)

    VálaszTörlés