2011. január 19., szerda

Őzpörkölt főtt krumplival.



Nagyon szeretem a vadhúsból készült ételeket, de bekel hogy valljam én még nem főztem. Eddig úgy véltem, a vad elkészítésének másak a szabályai, mint egy átlagos ételnek. Ezt az elgondolásomat, most éppen saját magam cáfoltam meg. A napokban ajándékba kaptam egy darabka őzlapockát. Nem akartam megsérteni a kedves ajándékhozót, így első nekifutásom az internet böngészésével kezdődött. Több receptet, jó tanácsot átfutottam, és végül megszületett a saját készítésű pörköltem. Főzés közben kicsit azért aggódtam, de amint kiderült teljesen feleslegesen. Nagyon finomra sikerült, és nem is olyan nagy nehézség az elkészítése. Köretnek sós vízben főtt krumplit készítettem, mert szerintem ez illett hozzá a legjobban.




1 kg őzlapocka
1 nagy vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
15-20 dk bacon
1 db paprika
1 db paradicsom
köménymag (egész)
majoranna
3-4 szem borókabogyó

pirospaprika
csípős Piros Arany
Erős Pista (paprika keverék)
2-3 dl félédes vörösbor
víz

A húst lefejteni a csontról, majd ízlés szerinti méretűre feldarabolni.
A bacont és a vöröshagymát apróra felkockázni, a paradicsomot és a paprikát vékonyan felszeletelni.

Egy edénybe beletenni a bacont és elkezdeni zsírjára sütni.(ha kevés lenne, akkor egy kevés zsírt is tenni hozzá)
Ha már kezd egy kis színt kapni hozzáadni a vöröshagymát és együtt párolni tovább. Közben belenyomni a fokhagymát, és megszórni egész köménymaggal.
Ezután beletenni először a felszeletelt paprikát majd a paradicsomot is. Párpercig így párolni tovább, majd hozzáadni a feldarabolt hús és a csontot.
Jól összeforgatni és addig párolni, még a hús kifehéredik.
Ekkor ízlés szerint fűszerezni, megszórni pirospaprikával és jól összekeverni.
Végül felönteni annyi vízzel, hogy ellepje. Kiforralni, majd mérsékelt lángon főzni.
Ha már félpuhára főtt a hús, akkor hozzáönteni a vörösbort. Megint kiforralni és addig főzni még a hús teljesen megpuhul és jó sűrű lesz a szaftja. (ha szükséges, akkor a bort pótolni kell főzés közben)

Tálaláskor ízlés szerint főtt krumplit, galuskát, vagy friss kenyeret kínálhatunk hozzá.

18 megjegyzés:

  1. Hú Gizi B.... ez nagyon ász:-),imádom az őzet mi is szoktunk kapni egy ismerősünktől,és bográcsba szokta végezni,de nagyon guszta lett a tied!:-)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett!Hasonló készül nálunk a hétvégén.:-)

    VálaszTörlés
  3. Huhh, most nyelek nagyokat, istenien néz ki! Én még egy kis száraz vörösbort kérnék hozzá :)

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon jó lehet!!!!Régen ettem már őzhusit..talán még az ízét sem tudom feleleveníteni, de azt tudom, hogy irtó finom volt anno!

    VálaszTörlés
  5. Alapvetően nem vagyok oda a vadhúsért, de ez nagyon gusztusos!!

    VálaszTörlés
  6. Őz ide vagy oda, pörkölt legyen!
    Mennyei! Még egy kis puliszkával is el tudnám képzelni... Off!!

    VálaszTörlés
  7. Szerintem nincs is finomabb étel ennél :)

    VálaszTörlés
  8. Ditta!
    Most csináltam először, eddig csak étterembe ettem, de nagyon finom lett.
    Húúúú, bográcsba isteni finom lehet, majd gondolj rám ha főzöd.:)

    VálaszTörlés
  9. Nelli!
    Majd megyek leselkedni hozzád, na meg nagyokat nyelni.:)

    VálaszTörlés
  10. Erinacea!
    Köszönöm!!Természetesen száraz vörösbort is kapsz hozzá.:)

    VálaszTörlés
  11. Colors in....!
    Nagyon finom lett!! Bevallom már én is jó régen ettem, főzni meg most főztem először, de remélem nem utoljára.:)

    VálaszTörlés
  12. Zsiri!
    Köszönöm!! Küldök egy kis kóstolót, hátha éppen most kapsz kedvet hozzá.:)

    VálaszTörlés
  13. Juci!
    A pörkölt nálunk is nagy kedvenc. Én is eltudtam volna képzelni puliszkával, csak azt apa nem szereti.:(

    VálaszTörlés
  14. Családi tűzhely!
    Teljesen megértelek!!:)

    VálaszTörlés
  15. Ami!
    Egyetértek veled!! Nagyon finom.:)

    VálaszTörlés