2011. január 9., vasárnap

Égetett fánk, főzött fánk, kinyomós fánk, vagy minek is nevezzelek.


Elkezdődött a farsangi fánkszezon, már alig vártam, mert szeretem a fánkot mindenféle formában megsütve. Ma erre az igen egyszerű receptre esett a választásom, mivel kb. félóra alatt elkészíthető, és feleannyi idő sem kell ahhoz hogy a tányéron csak a hűlt helye maradjon. Főzött fánk az eredeti neve, mert a tésztát meg kell főzni, vagyis pirítani egy kicsit. Kinyomós fánk nevet pedig azért kapta, mert eredetileg egy speciális kinyomóval lehetett a forró olajba belenyomni. A nagymamának volt ilyen kinyomója, de az idők folyamán sajnos elkallódott, így jó ideig kanállal szaggattam az olajba. A mostanában kapható kekszkinyomókhoz van olyan csillagforma mellyel, szép kis fánkokat lehet kinyomni, de én most mégis az egyszerűbb, kanalas változatot választottam. Persze ettől csakis a fánk formája lett más, mert az ízén ez semmit nem változtatott, sőt most Floriol olajban sütöttem és ettől még finomabb lett. Az olajat egyáltalán nem szívta magába, mindenkinek csakis ajánlani tudom a Floriol olajakat, akár sütéshez, akár főzéshez, mert az étel sokkal finomabb lesz tőle. Vaníliás porcukorba alaposan megforgatva, és vörösboros-málnadzsemmel tálalva, nagyon-nagyon finom volt ez az egyszerű fánk.






 Hozzávalók:

15 dkg liszt
2 dl víz
8 dkg vaj
3 db tojás
csipet só
kb. 5 dl olaja sütéshez



A vizet a vajjal és egy csipet sóval melegítsük forráspontig.

Amikor  már forr, állandó keverés mellett keverjük hozzá a lisztet, majd mérsékeljük a hőfokot, és pár percig kevergetve addig pirítsuk míg elválik az edény falától. (ezalatt az idő alatt teljesen elválik az edény falától, de nem ég meg a tészta)

Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk pár percig hűlni, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük simára a tésztát. Egy csomómentes, sima masszát kell hogy kapjunk.

Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, majd egy kiskanál segítségével szaggassunk bele kisebb halmokat a tésztából. (Sütés közben a tészta kb. a kétszeresére nő, így csak pár darabot szaggassunk bele.)

Sütés közben többször fordítsuk át a tésztát, hogy egyenletesen süljön. (az első adagot nagyobb lángon süssük, majd mérsékeljük a hőfokot, és a maradék tésztát már úgy süssük ki, nehogy hirtelen süljön, és a közepe nyers maradjon)

Amikor a fánkocskák már szépen megnőttek, és aranybarnára sültek, szedjük ki az olajból és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja, majd alaposan hempergessük meg vaníliáscukor és porcukor keverékébe.

Tálaláskor kínálhatunk hozzá pl. lekvárt, csorgathatunk rá csokoládét, de csak a porcukorba belehempergetve is nagyon finom.

Mivel nekem volt a fagyasztóba málna, így dzsemet főztem belőle, és azzal tálaltam a fánkot.


Vörösboros- málnadzsem hozzávalói:

20 dkg málna
1,5 dl édes vörösbor
cukor ízlés szerint (v. édesítőszer)
1 kk fahéj
1 narancs reszelt héja
2 cs vaníliás cukor
1 ek keményítő


A málnát a borral, a cukorral, reszelt narancshéjjal, és az őrölt fahéjjal tegyük fel főni.

Amikor felforr, vegyük lejjebb a hőfokot, majd néha megkeverve főzzük pár percig.

A keményítőt egy pici vízzel keverjük simára, majd állandó keverés mellett csorgassuk a málnához, és addig főzzük, míg kellően besűrűsödik.

Az elkészült málnadzsemet hűtsük ki, majd tálaláskor kínáljuk a fánk mellé.


12 megjegyzés:

  1. Tök mindegy mi a neve az a lényeg, hogy nagyon-nagyon finom lehet

    VálaszTörlés
  2. Szeretném nagyon a málnadzsemmel főleg!:-)

    VálaszTörlés
  3. Ez a málnadzsem valami isteni lehet!

    VálaszTörlés
  4. Bianka!
    Szerintem is mindegy mi a neve, mi nagyon szeretjük.:))

    VálaszTörlés
  5. Mónika!
    Nálunk is nagy kedvenc.:)

    VálaszTörlés
  6. Nelli!
    Biztosan ízlene neked is, a málnadzsemmel meg különösen finom!!!:)

    VálaszTörlés
  7. Családi tűzhely!
    Nagyon finom, érdemes kipróbálni. Nagyon gyorsan elkészül, és akár palacsinta, vagy rizsfelfújt mellé is isteni.:)

    VálaszTörlés
  8. Nagyon finom lett! :)
    Lenne egy kérdésem is, ha reggel akarom vinni a kész fánkokat, bekeverhetem este a tésztát?

    VálaszTörlés
  9. Melinda!
    Én még nem próbáltam úgy, így elképzelésem sincs. Viszont nem tart olyan sokáig bekeveri szerintem.
    A kisült fánkok viszont hidegen még másnap is nagyon finomak.

    VálaszTörlés