Szintén karácsonyra készült ez a fatörzs, mert nálunk ennek már hagyománya van. Az ünnep alkalmával mindig első helyen szerepelt már gyerekkoromban is ez a finom krémes sütemény. Eddig minden évben a nagymamától tanult fatörzset készítettem, amelyhez tojással készült a krém. Most ezzel szakítottam és a tojást elhagyván, egy pudingos alapkrémet készítettem, majd az egyik felét kakaóval, a másikat pedig grillázzsal ízesítettem. Így is nagyon finom lett a krém, és lehet ennél a tojásmentes változatnál maradok. Igaz az ünnepeknek már vége, de egy vasárnapi ebédutáni süteménynek is bátran merem ajánlani.
Piskóta tészta:
4 db tojás
12,5 dkg porcukor
12,5 dkg liszt
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz
Keverőtálba tenni az egész tojásokat és hozzáadni a cukrot, majd jó habosra keverni. ( legalább háromszoros mennyiségű legyen)
Ekkor állandó keverés mellett hozzáadni a vaníliaaromát és a két evőkanál forróvizet.
Még párpercig így keverni tovább.
Végül beleszitálni a lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverni.
SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!!!
Egy gáztepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél150 fokon 12 percig sütöttem)
Egy sütőpapírt megszórni porcukorral, majd a sütőből kivett piskótát, rögtön ráfordítani, és lehúzni róla a sütőpapírt.
Egy konyharuhát benedvesíteni (éppen csak nyirkos legyen), majd a forró tésztát letakarni vele.
Így letakarva hagyni langyosra hűlni. (nem kell félni a tészta nem szívja magába a nedvességet)
Ha langyosra hűlt, levenni róla a konyharuhát és óvatosan felcsavarni.
Közben ellehet készíteni a krémet.
Krém:
25 dkg margarin (Rama)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
1-2 ek kakaó
ízlés szerint grillázs
Még párpercig így keverni tovább.
Végül beleszitálni a lisztet, majd fakanállal óvatosan összekeverni.
SÜTŐPOR NEM KELL BELE!!!!!
Egy gáztepsit kibélelni sütőpapírral, majd beleönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 10-15 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél150 fokon 12 percig sütöttem)
Egy sütőpapírt megszórni porcukorral, majd a sütőből kivett piskótát, rögtön ráfordítani, és lehúzni róla a sütőpapírt.
Egy konyharuhát benedvesíteni (éppen csak nyirkos legyen), majd a forró tésztát letakarni vele.
Így letakarva hagyni langyosra hűlni. (nem kell félni a tészta nem szívja magába a nedvességet)
Ha langyosra hűlt, levenni róla a konyharuhát és óvatosan felcsavarni.
Közben ellehet készíteni a krémet.
Krém:
25 dkg margarin (Rama)
20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 cs vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
1-2 ek kakaó
ízlés szerint grillázs
A pudingport a tejjel simára keverni, majd állandó keverés mellett sűrűre főzni. Félretenni és hagyni teljesen kihűlni.
A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral simára keverni, majd apránként hozzákeverni a kihűlt pudingot. (addig keverni, hogy jó habos legyen a krém)
Végül kétfelé osztani a krémet.
Az egyik fele krémhez hozzáadni a kakaóport és így is jól kikeverni.
A másik fele krémhez hozzákeverni az ízlés szerinti mennyiségű grillázst, és ezt is jól kikeverni. (minél több benne grillázs, annál finomabb)
Grillázs recept itt található!!!!!
A piskótát kicsavarni, majd rákenni a grillázzsal ízesített krémet. Óvatosan feltekerni és egy tálcára helyezni.
A külső felét megkenni a kakaós krémmel, majd fatörzshöz hasonlóra mintázni.
Én legalább egy nappal előbb elkészítem, így az ízek jól összeérnek. Hűvös helyen tárolom, így szépen tudom szeletelni.
A margarint a porcukorral és a vaníliás cukorral simára keverni, majd apránként hozzákeverni a kihűlt pudingot. (addig keverni, hogy jó habos legyen a krém)
Végül kétfelé osztani a krémet.
Az egyik fele krémhez hozzáadni a kakaóport és így is jól kikeverni.
A másik fele krémhez hozzákeverni az ízlés szerinti mennyiségű grillázst, és ezt is jól kikeverni. (minél több benne grillázs, annál finomabb)
Grillázs recept itt található!!!!!
A piskótát kicsavarni, majd rákenni a grillázzsal ízesített krémet. Óvatosan feltekerni és egy tálcára helyezni.
A külső felét megkenni a kakaós krémmel, majd fatörzshöz hasonlóra mintázni.
Én legalább egy nappal előbb elkészítem, így az ízek jól összeérnek. Hűvös helyen tárolom, így szépen tudom szeletelni.
Jaj de finom lehetett!Valahogy a tojás nélküli dolgok nekem is szimpatikusabbak.
VálaszTörlésHú,de jól néz ki!
VálaszTörlésVacsi után lecsúszna kb. 2 szelet. :)
VálaszTörlésNagyon guszti kis tekercsek!
VálaszTörlésGizike,azt hittem még sem tudtad megállni,hogy ne süssél a héten,azután láttam,hogy karácsonyra sütötted:-),nagyon szép tekercsek:-)
VálaszTörlésCsodálatos ez a tekercs!
VálaszTörlésFérj kedvence :-)
VálaszTörlésNagyon-nagyon szép szeletek
VálaszTörlésGyönyörű!
VálaszTörlésSziranszki!
VálaszTörlés:))lehet ez azért van, mert régen csakis ünnepekre sütöttek ilyen finom, krémes süteményeket. Bevallom, én imádom, de év közben szinte soha nem sütöm meg.
Nelli!
VálaszTörlésSzerintem így a krém még finomabb is volt. Ezután csakis így csinálom, bátran ajánlom neked is.
Szemirámisz!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
Thrini!
VálaszTörlésMár küldöm is, remélem már vacsi után vagy.:)
Családi tűzhely!
VálaszTörlésKöszönöm, és nem csak guszták, de finomak is.:)
Ditta!
VálaszTörlés:))))) megtudtam állni, és bizony jó ideig csak nagyon ritkán fogok sütni. Igaz szenvedek, mert elvonási tüneteim vannak :))), de nagyban segít leküzdeni hogy a férjemmel együtt kezdjük minden évben a diétázást és így nem kell végignéznem ahogy Ő sütizik.
Juci!
VálaszTörlésKöszönöm!!!:)
Dia!
VálaszTörlésEnyém férj is imádja!!:)
Bianka!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!:)
Belly!
VálaszTörlésNeked is köszönöm!!:)
Jajj, milyen guszta! Szívesen megkóstolnám!!! :-))
VálaszTörlésMézigörl!
VálaszTörlésKöszönöm!! Szívesen küldök neked kóstolót.:)
Mutatós és kétségtelenül nagyon finom!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet nagyon guszta. Szeretném kérni ha tud valaki tojás.nélkül receptet. Kisunokám tojás allergiás.
VálaszTörlésNagyon köszönöm! Keresni fogom a tojás nélküli recepteket....
Törlés