Még novemberben láttam meg Erikánál ezt a receptet, és rögtön megtetszett. Persze hiába fogadtam meg, hogy másnap bizony ez lesz az ebéd, valami közbejött és a recept csak várakozott, várakozott. Most már tudom, nagy hiba volt, mert nagyon finom. Szerintem akár a maradék krumplipüré felhasználására is alkalmas ez a recept. Igaz én egy kicsit változtattam a húsos rész összetételén, pl. sárgarépa helyett gomba került bele. Viszont az eredeti recept Erikánál megtalálható, hátha éppen valakinek az a változat lesz a kedvérevaló.
Gombás-fűszeres-darált hús:
50 dk darált hús (sertés, v. csirkemell,pulykamell)
25 dk gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
ételízesítő
pirospaprika
szerecsendió
majoranna
őrölt fehérbors
olívaolaj
50 dk darált hús (sertés, v. csirkemell,pulykamell)
25 dk gomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
ételízesítő
pirospaprika
szerecsendió
majoranna
őrölt fehérbors
olívaolaj
Egy serpenyőbe kevés olajat hevíteni, majd hozzáadni az apróra felvágott vöröshagymának a felét és elkezdeni párolni.
Párolás közben, hozzászeletelni a fokhagymát is.
Ha már üveges, hozzáadni a darált húst és fehéredésig pirítani. Közben ízlés szerint fűszerezni, megszórni egy kevés pirospaprikával, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Lassú tűzön, addig főzni még teljesen elfövi a levét és zsírjára sül.
A gombát megtisztítani, majd ízlés szerint felszeletelni.
Egy serpenyőbe pici olajat hevíteni, majd hozzáadni a maradék apróra vágott vöröshagymát és üvegesre párolni.
Ha már üveges, hozzáadni a felszeletelt gombát, ízlés szerint megfűszerezni, majd addig párolni hogy a levét teljesen elfője. (a fűszerezéssel óvatosan bánni, mert a hús is fűszerezve lett)
Nem kell alá folyadékot önteni, mert a gomba enged annyi levet, amiben megpárolódik.
Végül a készre főtt darált húshoz hozzákeverni a megpárolódott gombát.
A szokásos módon krumplipürét készíteni. Ha van maradék krumplipüré az is felhasználható.
Egy jénait kikenni margarinnal, majd beletenni a gombás-húsos masszát.
Tetejére rákanalazni a krumplipürét, majd befedni vékony almakarikákkal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni. Én addig sütöttem, még az alma szépen megpirult a tetején.
Nagyon finom, kiadós egytálétel!!!!
Párolás közben, hozzászeletelni a fokhagymát is.
Ha már üveges, hozzáadni a darált húst és fehéredésig pirítani. Közben ízlés szerint fűszerezni, megszórni egy kevés pirospaprikával, majd felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
Lassú tűzön, addig főzni még teljesen elfövi a levét és zsírjára sül.
A gombát megtisztítani, majd ízlés szerint felszeletelni.
Egy serpenyőbe pici olajat hevíteni, majd hozzáadni a maradék apróra vágott vöröshagymát és üvegesre párolni.
Ha már üveges, hozzáadni a felszeletelt gombát, ízlés szerint megfűszerezni, majd addig párolni hogy a levét teljesen elfője. (a fűszerezéssel óvatosan bánni, mert a hús is fűszerezve lett)
Nem kell alá folyadékot önteni, mert a gomba enged annyi levet, amiben megpárolódik.
Végül a készre főtt darált húshoz hozzákeverni a megpárolódott gombát.
A szokásos módon krumplipürét készíteni. Ha van maradék krumplipüré az is felhasználható.
Egy jénait kikenni margarinnal, majd beletenni a gombás-húsos masszát.
Tetejére rákanalazni a krumplipürét, majd befedni vékony almakarikákkal.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 20-25 perc alatt készre sütni. Én addig sütöttem, még az alma szépen megpirult a tetején.
Nagyon finom, kiadós egytálétel!!!!
Hű de nagyon jó!!! Gyümölcs és hús, nyami!
VálaszTörlésJegyeztem :-)
Ugye milyen finom? nekem nagyon bejött.:-))
VálaszTörlésNagyon jó ötlet! Biztos nagyon finom. Nálam is bekerül a sorba!
VálaszTörlésEzt hétvégén ki fogom próbálni! :)
VálaszTörlésGizike,ez nem túl nehéz étel?:-),jó az alma semlegesít mindent:-),nagyon jól hangzik,és tényleg így a gyümölcs ,husi együtt rossz nem lehet:-)
VálaszTörlésÉn is felveszem a listámra!Tetszik nagyon!:-)Szeretem a husi-gyümölcs párosítást.
VálaszTörlésIzgalmas, de emellett nagyon finom is
VálaszTörlésNagyon jól néz ki szívesen megkóstolnám!!
VálaszTörlésViki!
VálaszTörlésÉrdemes kipróbálni, nagyon finom.:)
Erika!
VálaszTörlésKöszönöm a receptet, nekem is nagyon bejött.:)
Terike!
VálaszTörlésNem fogod megbánni, ha kipróbálod. Legközelebb több almát teszek a tetejére.:)
Mesi!
VálaszTörlésKíváncsian várom, neked hogy ízlik.:)
Ditta!
VálaszTörlés:))) nem volt nehéz, simán legyűrtem egy adagot.
Nelli!
VálaszTörlésBiztosan neked is ízlik majd. Maradék hasznosításra is jó recept.:)
Bianka!
VálaszTörlésElőször nem is gondoltam, hogy ilyen finom lesz, én is "izgalmasnak" találtam.:)
Anikó!
VálaszTörlésKöszönöm!!Én pedig szívesen megkínálnálak vele.:)