Tegnap éppen azon tépelődtem, hogy ma milyen levest főzzek a túrós tészta mellé, amikor először Katánál, majd Thrininél szembetaláltam magamat az általuk készített fokhagymalevessel. Mindkettőjük levese nagyon megtetszett. Mivel nem tudtam eldönteni, melyik is legyen a mai ebédünk, így megalkottam a két receptből a saját változatomat. Nagyon finom lett!!!! Egy félóra alatt elkészült, így akinek kevés ideje van a főzésre, vagy hirtelen ötlettől vezérelve egy finom forró levesre vágyik, annak bátran merem ajánlani.
6 gerezd fokhagyma
10 dk bacon
1 ek liszt
3 ek konyak (el is hagyható)
tejszín
2 db húsleveskocka
szerecsendió
őrölt fehérbors
majoranna
só
reszelt sajt
1 l víz
10 dk bacon
1 ek liszt
3 ek konyak (el is hagyható)
tejszín
2 db húsleveskocka
szerecsendió
őrölt fehérbors
majoranna
só
reszelt sajt
1 l víz
A bacont felkockázni és zsírjára sütni, majd kiszedni a zsírból és félretenni.
A visszamaradt zsiradékba belenyomni a fokhagymagerezdeket és egy kicsit megfuttatni, majd megszórni a liszttel, és világos zsemleszínűre pirítani. Ekkor felönteni a vízzel, és hozzáadni a húsleveskockát, az ízlés szerinti mennyiségű sót, szerecsendiót, majorannát az őrölt fehérborsot, és a konyakot.(a konyak el is hagyható!!!) Felforralni, majd lassú tűzön, kb. 15 percig főzni.
Ezután botmixerrel pépesíteni, majd visszatenni a tűzre és állandó keverés mellett hozzáadni a tejszínt. Végül beletenni a pirított bacont és még kb. 5 percig főzni.
Tálaláskor a tetejét reszelt sajttal megszórni.
Kínálhatunk hozzá még pirított kifliszeleteket, vagy zsemlekockát. (nekem sajnos éppen egyik sem volt itthon, így ettől eltekintettem, de így magában is nagyon finom volt!!!)
A visszamaradt zsiradékba belenyomni a fokhagymagerezdeket és egy kicsit megfuttatni, majd megszórni a liszttel, és világos zsemleszínűre pirítani. Ekkor felönteni a vízzel, és hozzáadni a húsleveskockát, az ízlés szerinti mennyiségű sót, szerecsendiót, majorannát az őrölt fehérborsot, és a konyakot.(a konyak el is hagyható!!!) Felforralni, majd lassú tűzön, kb. 15 percig főzni.
Ezután botmixerrel pépesíteni, majd visszatenni a tűzre és állandó keverés mellett hozzáadni a tejszínt. Végül beletenni a pirított bacont és még kb. 5 percig főzni.
Tálaláskor a tetejét reszelt sajttal megszórni.
Kínálhatunk hozzá még pirított kifliszeleteket, vagy zsemlekockát. (nekem sajnos éppen egyik sem volt itthon, így ettől eltekintettem, de így magában is nagyon finom volt!!!)
Gizike,
VálaszTörlésfinomat főztél. :) Még nem néztem a Katáét, de átmegyek hozzá és meglesem. :)
Ezt most megkostolnam! Jo ötlet bele a bacon!
VálaszTörlésGizike,nagyon finom ez a leves, én is szoktam sűrűn elkészíteni,egészséges és isteni:-)
VálaszTörlésHú, de fimon!
VálaszTörlésÉn meg nem merem megfőzni. Imádom a sok-sok fokhagymát, de, de, de mindig van egy de és félek, hogy kipurcanok tőle :((( No azért lehet, hogy egyszer mégis kipróbálom.... olyan étvágygerjesztő!
VálaszTörlésGizi, igen, a bacon mindig csodát tesz! el is hiszem, hogy jó ettetek belőle:)
VálaszTörlésVikinek: szerintem ha nem az olajba tennéd a fokit, hanem a lébe mindjárt, akkor nem hiszem, hogy bajod lenne tőle. Legfeljebb hagyni kell kicsit állni, hogy jobban átvegye a lé a fokhagyma ízét.
Mi is nagyon szeretjük.:-)
VálaszTörlésÚgy látszik, most ennek a szezonja van... nálam is ez volt.
VálaszTörlésSzeretem, szeretem, szeretem!
VálaszTörlésNagyon guszta lett :) Nálunk ez a karácsonyi leves volt :) Nagyon jó ötlet bele a bacon, kis gazdagításnak!
VálaszTörlésNagyon-nagyon fincsi
VálaszTörlésGuszta nagyon, én is ki szeretném próbálni :)
VálaszTörlésThrini!
VálaszTörlésKöszönöm. Szuper receptek adták az ötlet.:))
Erinacea!
VálaszTörlésSzívesen küldök kóstolót!!:)
Ditta!
VálaszTörlésBizony nagyon finom volt, ezután én is sűrűbben készítek majd.:)
Családi tűzhely!
VálaszTörlésNagyon finom lett a baconnel és a sajttal.:))
Viki!
VálaszTörlésÉn is tartottam egy kicsit a fokhagymától, de semmi bajom nem lett tőle. Látom Kata adott egy jó tanácsot, szerintem érdemes kipróbálni, hátha úgy nem okoz majd gondot. Különben isteni finom.:)
Kata!
VálaszTörlésAzért nagyon csábító a te levesed is, így nemsokára teljesen a te recepted szerint fogom elkészíteni.:)
Nelli!
VálaszTörlésLátom egy az ízlésünk!!!:))
Szosz!
VálaszTörlésPedig összesem beszéltünk!!:))
Viki!
VálaszTörlés:)))) én is, pedig nincs is benne csokoládé!!:))
Zsiri!
VálaszTörlésKöszönöm! Érdemes kipróbálnod, biztosan nálatok is nagy sikere lesz.:)
Bianka!
VálaszTörlésLátom te is nagyon szereted, mi is.:))
Ami!
VálaszTörlésKöszönöm!! Nem fogod megbánni, ha kipróbálod, mert nagyon fincsi.:)