Folytatódik a karácsonyi aprósütemények elősütése ezzel a finom, omlós diótöltelékes kiflivel. Ezt a receptet is a nagymamámtól tanultam, és karácsonyra minden évben megsütöm. Igaz nagyon finom az én kiflim is, de szerintem soha nem lesz olyan mint a nagymamáé volt. Sőt még kinézetre sem, mert az ő kiflijei sokkal kisebbek, ám nagyon formásak voltak mindig. (persze, lehet csak az idő múlása tette még szebbé, formásabbá a nagymama kiflijeit...) Hogy mitől is "csodakifli" erre sajnos nem tudom a választ, de a süteményes könyvbe, így van bejegyezve. Az is meglehet másfelé, más néven sütik ugyanezt a kiflit. Viszont roppant egyszerű a tésztája, mindössze három összetevőből áll. A diós tölteléknek, és a vaníliás-porcukorba forgatásnak köszönhetően, pedig egy nagyon finom aprósüteményt kapunk. Több napig eláll, így már jóval az ünnep előtt megsüthető, száraz helyen papírdobozba tárolható.
Tészta hozzávalói:
30 dkg liszt
20 dkg vaj (v. 15 dkg sertés zsír)
2 dl tejföl
csipet só
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat. (régen zsírral sütötték, ezáltal a tészta még finomabb, omlósabb volt)
Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.(a tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta)
Ezután tegyük egy lisztezett tálba, majd takarjuk le folpack fóliával, és tegyük be a hűtőbe kb. 2 órára pihentetni.
Közben készítsük el a töltelékek.
Ezután kezdjük el összemorzsolni, majd amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a tejfölt és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.(a tejfölt apránként adjuk hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta)
Ezután tegyük egy lisztezett tálba, majd takarjuk le folpack fóliával, és tegyük be a hűtőbe kb. 2 órára pihentetni.
Közben készítsük el a töltelékek.
Töltelék hozzávalói:
20 dkg darált dió
3-4 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
nagy csipet őrölt fahéj
kb. 1 dl tej
3-4 ek porcukor
1 cs vaníliás cukor
1/2 citrom reszelt héja
nagy csipet őrölt fahéj
kb. 1 dl tej
A darált dióhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük alaposan össze.
Ezután apránként keverjük hozzá a tejet, és figyeljünk arra, hogy ne legyen túl lágy a massza, mert akkor sütés közben kifolyik a kifliből.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra.
Ezután egy kb. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (v. pohárral) szúrjunk ki köröket a tésztából. (a leeső tésztadarabokat gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk, és szúrjunk ki belőle köröket)
Ezután mindegyik tésztakorongra tegyünk egy kisebb kanál diós tölteléket, majd tekerjük fel, és formázzuk meg.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megtöltött kifliket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük szép világos színűre.
A sütőből kivéve a még forró kifliket óvatosan forgassuk bele vaníliás cukorral összekevert porcukorba, majd amikor kihűltek a kiflik, ezt ismételjük meg.
Száraz, hűvös helyen több napig eláll, és finom omlós marad. Így pl. ünnepek előtt, akár egy héttel is megsüthetjük.
Ezután apránként keverjük hozzá a tejet, és figyeljünk arra, hogy ne legyen túl lágy a massza, mert akkor sütés közben kifolyik a kifliből.
A hűtőből vegyük ki a tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél centi vastagra.
Ezután egy kb. 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval (v. pohárral) szúrjunk ki köröket a tésztából. (a leeső tésztadarabokat gyúrjuk össze, majd szintén nyújtsuk, és szúrjunk ki belőle köröket)
Ezután mindegyik tésztakorongra tegyünk egy kisebb kanál diós tölteléket, majd tekerjük fel, és formázzuk meg.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a megtöltött kifliket.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük szép világos színűre.
A sütőből kivéve a még forró kifliket óvatosan forgassuk bele vaníliás cukorral összekevert porcukorba, majd amikor kihűltek a kiflik, ezt ismételjük meg.
Száraz, hűvös helyen több napig eláll, és finom omlós marad. Így pl. ünnepek előtt, akár egy héttel is megsüthetjük.
Ez nagyon finom sütemény,elvileg nekünk is megvan a receptje,mi szoktunk mákosat,és lekvárosat is készíteni,de ha esetleg még sincs már meg a recept akkor majd kölcsönveszem Tőled:)
VálaszTörlésHűű, van egy hasonló receptem nekem is! Tényleg csodásak ezek a kiflikék! :-DD
VálaszTörlésÖsszefut a nyál a számban!
VálaszTörlésA dióst kedvelem,de a lekvárosat sem vetem meg!
Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésNagyon guszta, jó kis karácsonyi süti :) A több nap pontosan mit takar? Mondjuk akár egy héttel az ünnepek előtt is elkészíthető? Fémdobozban is eltartható szerinted? Nagyon kevés időm van sütni, így már előre próbálom betáblázni, hogy mit mikor süssek meg, sajna előre, amennyivel csak lehet.
VálaszTörlésSZERETEM, az ilyen sütiket
VálaszTörlésNálunk is szerepel, minden karácsonykor,különböző töltelékkel.
VálaszTörlésHogy miért hívják csodakiflinek? Mert tavaly amikor ilyet sütöttem, hát... csoda hogy másodszorra sikerült.
(blogomba a "boszorkánykonyha" címszó alatt.
Gizi. ha olvasod, nem mosolyogni)
Ez tényleg csodakifli!Az egyik legfinomabb kifli recept.Szerintem!:-)
VálaszTörlésDitta!
VálaszTörlésNyugodtan vigyed a receptet, ha esetleg nem találod a sajátodat. Finom lehet mákkal és lekvárral is, legközelebb kifogom próbálni.:)
Mézigörl!
VálaszTörlésA csodástól kicsit messze vannak, viszont nagyon finomak.:))
Juci!
VálaszTörlésNyissad az ablakot, küldök egy pár darabot.:)
Gabriella!
VálaszTörlésKöszönöm!!:)
Zsiri!
VálaszTörlésIgen, akár egy héttel az ünnep előtt megsütheted, de NE fémdobozba tegyed, vagy legalábbis a tetejét ne tegyed rá, mert a tölteléktől akkor felpuhul a tészta. Én papírdobozba szoktam, száraz helyen tárolni. Szívesen megsütném neked, kár hogy ilyen messze vagyunk egymástól.:)
Bianka!
VálaszTörlésÉn is szeretem, mert nagyon egyszerű, mégis nagyon finom.:)
Iván!
VálaszTörlésMegyek és elolvasom milyen sztorid volt a csodakiflivel.
Nem olyan családból származom én, hogy olvasás közben mosolyogjak!!!!(majd csakis utána:))
Nelli!
VálaszTörlésBárki is találta ki ezt a receptet, dicséret jár neki érte. Te sütsz karácsonyra??
a mindenségit, ez ám a sütemény, imádom. ilyen minden bizonnyal készül majd a konyhában idén :) vagy ha nem is karácsonyra, de még télen mindenképp! köszi :)
VálaszTörlésStarfi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!! Nagyon egyszerű, azért szeretem én is. Ez az adag elfogyott, így karácsonyra megint sütnöm kell. A nagymamáéknál télen mindig volt a kamrába, olyan jó volt néha csipegetni belőle.
hú, az lehetett ám a kamra! valóságos kincsesbánya volt, lefogadom :) mint a blogod, én mondom! :))
VálaszTörlésStarfi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm, de szerinted itt kincsesbánya van???
A nagymamám nagyon finomakat tudott sütni, volt idő hogy még másoknak is sütött.
szerintem igen! hát máskülönben járnék én ide? :D nagyon sok recepted tetszik, némelyektől nekem olyan házias-komfortos érzetem van, mások pedig az ejha-kategória, például a málnazselés torta, na az ám a tuti! :)
VálaszTörlésStarfi!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! Olyan jólesik amiket írtál, ma már biztosan jó napom lesz. Az a torta isteni finom, te is elkészítetted??
igazán nincs mit, ami jár, az jár :)
VálaszTörlésá, még nem sajnos. először majd málnát kell hozzá szereznem, de jövőre már lesz elegendő termés otthon is, a kertben.
Megyek kifliket készíteni, ha már a piskótám, nem sikerül:)))))))))))))
VálaszTörlésKedves Gizi!
VálaszTörlésÉdesanyám sokat csinálta a csodakiflit. Szerintem neked azért nem ssikerül olynara, mint a nagymamádé, mert ahogy leírtad, Te nem csinálsz előtte tekercseket a tésztából, pedig attól lesz leveles.
Recept:
Szerintem számolj mindenből dupla adagot.
Levelesnek és porhanyósnak kell lennie, puha, habos töltelékkel, sokáig eláll.
25 dkg liszt 7 ek. olvasztott zsír(!), csipet só, 1 ek. Ecet, és 3 tojás sárgája, ezt a masszát összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy gyenge tésztát kapjunk, és két (szvsz 4) cipót csinálunk belőle, amelyeket kisodorunk kb fél centi vastagra, és megkenjük olvasztott zsírral, és meglisztezzük, összesodorjuk, mint valami vékony bejglit és pihentetjük amíg a tölteléket megcsináljuk.
Töltelék: 15 dkg darált diót 15 dkg cukorral, a 3 tojás felvert habjával óvatosan összekeverünk.
A feltekert rudakat másfél centi vastag darabokra vágjuk, a darabokat egyesével, a vágott oldalukra fektetve vékonyra kinyújtjuk (közben picit lisztezzük, hogy ne ragadjon) majd megtöltjük és kifli alakra lazán feltekerjük. Olvasztott zsírral (olaj) megkent tepsiben megsütjük, még melegen vaníliás porcukorral meghintjük. Mákos, esetleg lekváros vagy gesztenyés töltelékkel is lehet, de a lényege a vékony, porhanyós tészta és belül a puha, krémes töltelék.
Kedves Dzsano!
TörlésNagyon köszönöm, hogy ilyen részletesen leírtad az Édesanyádtól örökölt csodakifli receptet. Biztosan neked van igazad és az én nagymamám is így csinálhatta annak idején, csak én akkor még nem figyeltem annyira oda a sütési fortélyokra. Mindenesetre feltétlen megsütöm a Te recepted szerint, és biztos vagyok benne, hogy nagyon finom lesz. Még egyszer nagyon köszönöm a receptet, és a pontos útmutatást!!!
Üdvözlettel
Gizi