2010. december 2., csütörtök

Első jénaiban sütött kenyerem!!!!



Nagyon boldog vagyok!!! Megsütöttem életem első sütőben sütött kenyerét, és nagyon-nagyon jól sikerült, és finom lett. (szerintem) Amikor Limara elindította a Péksulit a GasztroTipp-en, akkor vettem egy kenyérsütőgépet. A géppel már sütöttem többször is kenyeret, és nekem az is nagyon ízlett, de elhatároztam hogy egyszer megpróbálkozom a jénaiban való sütéssel is. Persze kicsit féltem hozzáfogni, féltem a kudarctól. Aztán tegnap szembetaláltam magam Vikinél egy meseszép kenyérrel. Mivel nekem is pont olyan jénaim van, mint neki, és szerettem volna felavatni, így nem is vártam vele tovább. Ma összeszedtem minden bátorságomat, na meg Viki receptjét és Limara részletes leírását a megformázásról, és nekifogtam a nagy feladatnak. Minden tanácsot pontosan követve, született meg, vagyis sült ki a kenyerem. Már a kóstoláson is túl vagyok, finom kacsazsírral megkenve, kaliforniai paprikával isteni finom volt. Lehet ezután rendszeresen fogok kenyeret sütni???? Igen meglehet!!!! Mindenkit csakis buzdítani tudok, hogy merjen hozzáfogni.





Hozzávalók Viki receptje után:

2 ek olaj
3 dl víz
50 dk liszt(BL-80-as)
1tk cukor
2 mk só
1/4 kocka élesztő

A hozzávalókat a leírt sorrendbe beletenni a kenyérsütő gépbe, majd dagasztani és keleszteni. (az én gépem kicsi, így csak megdagasztottam benne, majd áttettem a kelesztőtálamba és betettem a mikróba 1 óra hosszára megkelni) A MIKRÓT NEM KELL BEKAPCSOLNI!!!!!!!

Kelesztés után szilikonlapra tettem és ott formáztam meg.
A formázást Limara részletes fázisfotói segítségével, formáztam meg.

A jénait kibélelni sütőpapírral, majd belehelyezni a megformázott kenyeret. A tetejét rátenni és 20 percig, langyos helyen kelni hagyni. (én a lefedett jénaival visszatettem a mikróba)

Ha megkelt a tetejét éles késsel három helyen bevágni, majd jól megspriccelni vízzel.
A jénai tetejét is jól lespiccelni, majd visszatenni rá.

Előmelegített sütőbe tenni és 40-50 perc alatt, kb. 200-220 fokon szép pirosra sütni. A sütési idő vége előtt 10 perccel, nagyon óvatosan levenni a jénai tetejét, majd megint lespriccelni vízzel a kenyeret, és így sütni készre. (én légkeverésnél, 180 fokon sütöttem 50 percig)

Ha megsült, rácsra tenni, majd ismét lespriccel vízzel a tetejét és végül teljesen kihűteni.


30 megjegyzés:

  1. Gizi! Gyönyörű lett a kenyered! Gratula! :-DDD

    VálaszTörlés
  2. Gizi!Ez csodás lett,kacsazsír,paprika,de azért lila hagymával sem lenne rossz,csak megkóstolhatnám:)Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép kenyeret sütöttél :-))

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű kenyér. Kacsazsír és paprika, de jobb lenne valóban lilahagymával. Egy bögre forró tea, hhhmmm, isteni kaja.

    Mi 90 %-ban már csak itthon sütőtt pékárút eszünk.

    VálaszTörlés
  5. Jahajjjj, de szépséges szép!!!!!!! Ropogott a héja, ugye? Látni a képeken :-)

    Az a kacsazsír meg felettébb jól hangzik!!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett! Tényleg érdemes kenyeret sütni! Én három éve sütők!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon szép lett, mint a nagykönyvben :)

    VálaszTörlés
  8. Gizi! Csudaszép kenyeret sütöttél. Tiszta szivből gratulálok Neked. Meglátod, hogy nem is tudod majd abbahagyni a sütögetést. Sok-sok sikert hozzá.

    VálaszTörlés
  9. Ez tényleg szép lett. Legszívesebben beleharapnék, pedig már "fél éjfél"is elmúlt. Hú, ideje ágyba menni. .....

    VálaszTörlés
  10. Ilyen lett az első jénais kenyérkéd?Akkor a többi milyen lesz?:-)Gyönyörűűűűűű!

    VálaszTörlés
  11. Gyönyörűséges lett! Azok a ropogós csücskök! azokat szeretem a legjobban. :))
    Ugye mennyire más íze van az otthon sütött kenyérnek? Aki egyszer kipróbálja, függő lesz, többé nem akar boltit enni. :))

    VálaszTörlés
  12. Gizi ez csodaszép lett! Mostmár én is ki fogok próbálni, hihetetlenül guszta kenyérke lett :)

    Oldalt a képért és linkért pedig hatalmas köszönet :))) Meg sem tudom hálálni :(

    VálaszTörlés
  13. Gyönyörű lett! Ha egyszer elkezdi az ember a kenyérsütést, akkor nem lehet abbahagyni!
    Minden kenyérnek van egyénisége és minden kenyér más!
    Ne hagyd abba, süss csodás kenyereket!
    Azért kacsát is hízlalj!

    VálaszTörlés
  14. Ditta!
    köszönöm!! Szívesen megosztottam volna veled.:)

    VálaszTörlés
  15. Bonbon mánia!
    Nagyon köszönöm.:)

    VálaszTörlés
  16. Jdudar!
    Köszönöm!! Valóban isteni volt, alig tudtam megállni hogy ne egyek többet.:)

    VálaszTörlés
  17. Viki!
    Köszönöm, és a receptet is, mert anélkül nem sikerült volna. Ropogott bizony!!!! Jaaaajjjj, annyira finom lett, hogy legszívesebben mind megettem volna.:))))

    VálaszTörlés
  18. Maryenne!
    Köszönöm!! Nagyon ritkán eszünk kenyeret, de az biztos, hogy ezután csakis saját sütésűt fogunk mi is.:)

    VálaszTörlés
  19. Erinacea!
    Nagyon köszönöm!!:)

    VálaszTörlés
  20. Viki!
    Nagyon köszönöm!! Valóban egyre nagyobb kedvet érzek, hogy kenyeret süssek. Olyan jó érzés volt látni ezt a szépséget.:)

    VálaszTörlés
  21. Gabriella!
    Köszi, és várlak egy szeletkére, most nincs olyan késő hozzá.:)

    VálaszTörlés
  22. Nelli!
    Köszönöm! Valóban ez volt az első, és nem is hittem volna hogy ilyen szép lesz..)

    VálaszTörlés
  23. Szemirámisz!
    Köszönöm!! Én is a csücsökkel kezdtem, nagyon szeretem.:)

    VálaszTörlés
  24. Zsiri!
    Köszi, és ne halogassad sokáig, meglátod milyen finom lesz. Ez a recept egyszerű, de nagyon jó!!!

    VálaszTörlés
  25. Terike!
    Köszönöm!! A te kenyereid csodaszépek, hol van ez attól, de nekem mégis gyönyörű.:)

    VálaszTörlés
  26. Hát ez valami gyönyörűséges :)
    Legszívesebben félbetörném, és hatalmasakat harapnék a pihe-puha belsejébe *_*

    VálaszTörlés
  27. Araniel!
    Köszönöm!! Szinte látom magam előtt ahogyan falod befelé.:)))

    VálaszTörlés