2010. október 26., kedd

Mézes madeleine Bereznay Tamás receptje alapján.


Már jó ideje készülök madeleinet sütni, keresgéltem is a receptek között időnként. A sütőformákat is régen beszereztem és a fiók mélyén várták, mikor is kerülnek bevetésre. Valahogy eddig mégsem került rá sor. Aztán a GasztroTipp oldalon megláttam Bereznay Tamás mézes madeleine receptjét, és ma végre megsütöttem. Most bánom csak igazán, hogy ennyi ideig vártam vele. A recept leírását pontosan betartva, haladtam lépésről-lépésre, és egy nagyon finom süteményt kaptam. A belseje finom szaftos maradt, a külső része pedig ropogós lett. Gyorsan el is fogyott, így legközelebb dupla adagot sütök.




Hozzávaló 20 darabhoz:

2 db tojás
5 dk porcukor
2 tk barna cukor
2 tk méz
10 dk liszt
2 tk sütőpor
csipet só
6 dk olvasztott vaj

A formákat vajjal kikenni, majd 10 percre a hűtőbe tenni. Ezután kivenni és újra kikenni vajjal, majd ismét visszatenni a hűtőbe.

Egy tálba tenni a tojások sárgáját, majd 2,5 dk porcukorral, a barna cukorral és a mézzel habosra keverni.(akkor jó, ha legalább a háromszorosára nő a térfogata)

A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verni, majd a végén hozzáadni a maradék 2,5 dk cukrot és még kicsit tovább verni.

A lisztet és a sütőport és egy csipet sót összekeverni, majd átszitálni.

A habosra kevert cukros-tojássárgához fakanállal felváltva, óvatosan hozzákeverni a felvert habot és a lisztes keveréket.
Először egy kevés hab--egy kevés liszt--egy kevés hab--egy kevés liszt......(én három részre osztva kevertem össze)
Végül a vajat felolvasztani és szintén óvatosan a masszához keverni.(mindig az óramutató járásával megegyezően keverjük össze a hozzávalókat)

A formákat kivenni a hűtőből és kicsit kilisztezni, majd megtölteni a tésztával.(én a formák 3/4 részéig töltöttem a tésztát)

Előmelegített sütőbe, közepes lángon 10-12 perc alatt szép pirosra sütni.(én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem 10 percig)
A sütőből kivéve, rácsra szedni és kihűteni.
Tálalás előtt porcukorral megszórni.




24 megjegyzés:

  1. Hű, de szépek lettek! Én is kinéztem magamnak már a recit, de még nem szántam rá magam! Azt hiszem most már muszáj lesz!!! :)))))

    VálaszTörlés
  2. Még nem sütöttem . Nagyon jól néznek ki,azthiszem nekidurálom magam. Aranyos a levendulával az asztaldísz!

    VálaszTörlés
  3. gyönyörűek!! én ugyan nem vagyok nagy madeleine rajongó, de örülök, hogy neked ennyire bevált!

    VálaszTörlés
  4. nagyon csinosak a sütik,hol kapok madeleine formát?nagyon finom lehet!!!!!ki kell próbálnom,ha kapok formát.puszi.

    VálaszTörlés
  5. Régóta ki szerettem volna már próbálni ezt a sütit, de most már biztosan beszerzem a formákat.
    Miért kell kétszer is kikenni vajjal?
    Nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  6. Mézigörl!
    Köszönöm!! Semmiképpen ne hagyd ki, mert nagyon egyszerű, ám igen finom.Majd megyek meglesem a tied milyen lesz.(de biztosan szuper):)

    VálaszTörlés
  7. Sütis néne!
    Nagyon köszönöm!!!:)

    VálaszTörlés
  8. Terike!
    Köszönöm!!Neked is csak ajánlani tudom, én forró kakaóval ettem, isteni volt.:)

    VálaszTörlés
  9. Doctor Pepper!
    Köszönöm!! Már olyan régen készültem megsütni, így nagyon örültem a receptnek.Tényleg olyan finom, mint ahogy Tamás leírta.:)

    VálaszTörlés
  10. Melli!
    Köszönöm!! Formát én a 100 Ft-os boltba vettem. Ott sok hasznos kütyüt lehet kapni. Biztosan te is találsz majd. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.:)

    VálaszTörlés
  11. Nelli!
    Azért kell kétszer kikenni vajjal, hogy sütés közben ropogós legyen a külseje. Így belül finom könnyű a tésztája, és kívül pedig kissé ropogós. Igaz csak frissen, mert tettem el másnapra és akkor már nem volt ropogós, de nagyon finom maradt. Feltétlen szerezzél be formákat, és süssed meg.:)

    VálaszTörlés
  12. Hű!
    Te,Gizi!

    Ezek guszták!
    De nagyon!
    Én meg hülye vagyok!

    1000000 éve áll a szekrényben ilyen forma,el nem tudtem képzelni minek nevezzem.
    Most esett le......

    :-D

    VálaszTörlés
  13. Micsoda fotók! :)
    Nagyon guszta kis sütemény :)

    VálaszTörlés
  14. Csúcs, nagyon szépségesek lettek és az első kép nagyon jó

    VálaszTörlés
  15. Húúú, ezek nagyon guszták! Nekem is kell Madeleine sütő :D

    VálaszTörlés
  16. Hű de szépek lettek, ilyent sem készítettem még soha!

    VálaszTörlés
  17. Belly!
    Szerintem kezet foghatunk akkor hülyeség terén.:)) Sokszor nézem a tv-be milyen klassz dogokat lehet kapni, és a végén kiderül, évek óta hánykolódik a szekrény mélyén nekem is. Most pont egy késkészlettel jártam így, apa már majdnem megvette, annyit rinyáltam és egy átpakolás során a kezembe került ugyanolyan.Kitudja mikor vettem.:)))

    Most aztán gyorsan avassad fel a formáidat, biztosan nálad is sikere lesz.

    VálaszTörlés
  18. H.Mária!
    Jó étvágyat hozzá!!!:)

    VálaszTörlés
  19. Bianka!
    Köszönöm!! Te mindig olyan aranyos vagy hozzám, puszi érte.:)

    VálaszTörlés
  20. Zsiri!
    Köszönöm!!! Biztosan lehet felétek is kapni, de ha nem akkor írd meg és nagyon szívesen küldök neked.:)

    VálaszTörlés
  21. Ottis!
    Köszönöm!! Pedig olyan sok szépséget találni nálad, szeretek ott nézelődni. Nagyon finom, többféle ízben meglehet sütni, érdemes kipróbálni.:)

    VálaszTörlés