Már jó ideje készülök madeleinet sütni, keresgéltem is a receptek között időnként. A sütőformákat is régen beszereztem és a fiók mélyén várták, mikor is kerülnek bevetésre. Valahogy eddig mégsem került rá sor. Aztán a GasztroTipp oldalon megláttam Bereznay Tamás mézes madeleine receptjét, és ma végre megsütöttem. Most bánom csak igazán, hogy ennyi ideig vártam vele. A recept leírását pontosan betartva, haladtam lépésről-lépésre, és egy nagyon finom süteményt kaptam. A belseje finom szaftos maradt, a külső része pedig ropogós lett. Gyorsan el is fogyott, így legközelebb dupla adagot sütök.
Hozzávaló 20 darabhoz:
2 db tojás
5 dk porcukor
2 tk barna cukor
2 tk méz
10 dk liszt
2 tk sütőpor
csipet só
6 dk olvasztott vaj
2 db tojás
5 dk porcukor
2 tk barna cukor
2 tk méz
10 dk liszt
2 tk sütőpor
csipet só
6 dk olvasztott vaj
A formákat vajjal kikenni, majd 10 percre a hűtőbe tenni. Ezután kivenni és újra kikenni vajjal, majd ismét visszatenni a hűtőbe.
Egy tálba tenni a tojások sárgáját, majd 2,5 dk porcukorral, a barna cukorral és a mézzel habosra keverni.(akkor jó, ha legalább a háromszorosára nő a térfogata)
A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verni, majd a végén hozzáadni a maradék 2,5 dk cukrot és még kicsit tovább verni.
A lisztet és a sütőport és egy csipet sót összekeverni, majd átszitálni.
A habosra kevert cukros-tojássárgához fakanállal felváltva, óvatosan hozzákeverni a felvert habot és a lisztes keveréket.
Először egy kevés hab--egy kevés liszt--egy kevés hab--egy kevés liszt......(én három részre osztva kevertem össze)
Végül a vajat felolvasztani és szintén óvatosan a masszához keverni.(mindig az óramutató járásával megegyezően keverjük össze a hozzávalókat)
A formákat kivenni a hűtőből és kicsit kilisztezni, majd megtölteni a tésztával.(én a formák 3/4 részéig töltöttem a tésztát)
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 10-12 perc alatt szép pirosra sütni.(én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem 10 percig)
A sütőből kivéve, rácsra szedni és kihűteni.
Tálalás előtt porcukorral megszórni.
Egy tálba tenni a tojások sárgáját, majd 2,5 dk porcukorral, a barna cukorral és a mézzel habosra keverni.(akkor jó, ha legalább a háromszorosára nő a térfogata)
A tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verni, majd a végén hozzáadni a maradék 2,5 dk cukrot és még kicsit tovább verni.
A lisztet és a sütőport és egy csipet sót összekeverni, majd átszitálni.
A habosra kevert cukros-tojássárgához fakanállal felváltva, óvatosan hozzákeverni a felvert habot és a lisztes keveréket.
Először egy kevés hab--egy kevés liszt--egy kevés hab--egy kevés liszt......(én három részre osztva kevertem össze)
Végül a vajat felolvasztani és szintén óvatosan a masszához keverni.(mindig az óramutató járásával megegyezően keverjük össze a hozzávalókat)
A formákat kivenni a hűtőből és kicsit kilisztezni, majd megtölteni a tésztával.(én a formák 3/4 részéig töltöttem a tésztát)
Előmelegített sütőbe, közepes lángon 10-12 perc alatt szép pirosra sütni.(én légkeverésnél, 160 fokon sütöttem 10 percig)
A sütőből kivéve, rácsra szedni és kihűteni.
Tálalás előtt porcukorral megszórni.
Hű, de szépek lettek! Én is kinéztem magamnak már a recit, de még nem szántam rá magam! Azt hiszem most már muszáj lesz!!! :)))))
VálaszTörlésSzépek lettek! :-)
VálaszTörlésMég nem sütöttem . Nagyon jól néznek ki,azthiszem nekidurálom magam. Aranyos a levendulával az asztaldísz!
VálaszTörlésgyönyörűek!! én ugyan nem vagyok nagy madeleine rajongó, de örülök, hogy neked ennyire bevált!
VálaszTörlésnagyon csinosak a sütik,hol kapok madeleine formát?nagyon finom lehet!!!!!ki kell próbálnom,ha kapok formát.puszi.
VálaszTörlésRégóta ki szerettem volna már próbálni ezt a sütit, de most már biztosan beszerzem a formákat.
VálaszTörlésMiért kell kétszer is kikenni vajjal?
Nagyon finom lehetett!
Mézigörl!
VálaszTörlésKöszönöm!! Semmiképpen ne hagyd ki, mert nagyon egyszerű, ám igen finom.Majd megyek meglesem a tied milyen lesz.(de biztosan szuper):)
Sütis néne!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!!:)
Terike!
VálaszTörlésKöszönöm!!Neked is csak ajánlani tudom, én forró kakaóval ettem, isteni volt.:)
Doctor Pepper!
VálaszTörlésKöszönöm!! Már olyan régen készültem megsütni, így nagyon örültem a receptnek.Tényleg olyan finom, mint ahogy Tamás leírta.:)
Melli!
VálaszTörlésKöszönöm!! Formát én a 100 Ft-os boltba vettem. Ott sok hasznos kütyüt lehet kapni. Biztosan te is találsz majd. Nagyon finom, érdemes kipróbálni.:)
Nelli!
VálaszTörlésAzért kell kétszer kikenni vajjal, hogy sütés közben ropogós legyen a külseje. Így belül finom könnyű a tésztája, és kívül pedig kissé ropogós. Igaz csak frissen, mert tettem el másnapra és akkor már nem volt ropogós, de nagyon finom maradt. Feltétlen szerezzél be formákat, és süssed meg.:)
Hű!
VálaszTörlésTe,Gizi!
Ezek guszták!
De nagyon!
Én meg hülye vagyok!
1000000 éve áll a szekrényben ilyen forma,el nem tudtem képzelni minek nevezzem.
Most esett le......
:-D
Már el is mentettem. :)
VálaszTörlésMicsoda fotók! :)
VálaszTörlésNagyon guszta kis sütemény :)
Csúcs, nagyon szépségesek lettek és az első kép nagyon jó
VálaszTörlésHúúú, ezek nagyon guszták! Nekem is kell Madeleine sütő :D
VálaszTörlésHű de szépek lettek, ilyent sem készítettem még soha!
VálaszTörlésBelly!
VálaszTörlésSzerintem kezet foghatunk akkor hülyeség terén.:)) Sokszor nézem a tv-be milyen klassz dogokat lehet kapni, és a végén kiderül, évek óta hánykolódik a szekrény mélyén nekem is. Most pont egy késkészlettel jártam így, apa már majdnem megvette, annyit rinyáltam és egy átpakolás során a kezembe került ugyanolyan.Kitudja mikor vettem.:)))
Most aztán gyorsan avassad fel a formáidat, biztosan nálad is sikere lesz.
H.Mária!
VálaszTörlésJó étvágyat hozzá!!!:)
Ami!
VálaszTörlésNagyon köszönöm.:)
Bianka!
VálaszTörlésKöszönöm!! Te mindig olyan aranyos vagy hozzám, puszi érte.:)
Zsiri!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Biztosan lehet felétek is kapni, de ha nem akkor írd meg és nagyon szívesen küldök neked.:)
Ottis!
VálaszTörlésKöszönöm!! Pedig olyan sok szépséget találni nálad, szeretek ott nézelődni. Nagyon finom, többféle ízben meglehet sütni, érdemes kipróbálni.:)