2009. október 30., péntek

Paradicsomos káposzta.





Gondolom paradicsomos káposztát mindenki készített már, így én most inkább csak kedvcsinálónak szántam, ötletet adva a hétvégi ebéd elkészítéséhez. Télen elég sokszor főzök főzeléket, ilyenkor több vitaminra van szükségünk, és a meleget is jobban szeretem a konyhában mint a nyári nagy melegben. Egy szelet sült hússal, vagy éppen fasírozottal, igen finom ebédet lehet feltálalni a család számára. Én most oldalast sütöttem a főzelék mellé, de bevallom, még üresen is szívesen elkanalazgatom.






Hozzávalók:

1 kisebb fejes káposzta
1 nagyobb vöröshagyma
1 üveg sűrített paradicsom

3 ek liszt
2 ek olaj
1 tk pirospaprika
cukor (v. édesítőszer)



A káposztát és a vöröshagymát szép vékonyra felvágni, majd felönteni annyi paradicsomlével, hogy jól ellepje. (a sűrített paradicsomot előzőleg simára keverni a vízzel) Ezután sózni, és ízlés szerinti mennyiségű cukorral ízesíteni. Felforralni, majd a hőfokot mérsékelni, és puhára főzni a káposztát.

A lisztből és az olajból világos zsemle színű rántást készíteni, majd levenni a tűzről, és hozzákeverni a pirospaprikát.

Ezután a rántást kicsit hűlni hagyni, majd felengedni a káposzta levével. Simára keverni, majd állandó keverés mellett a káposztára önteni. Kevergetve addig főzni, amíg teljesen sima állagú szószt kapunk. Ezután pár percig még főzni, és ha kell utána ízesíteni.

Tálaláskor a paradicsomos káposztát sült oldalassal vagy hússal, esetleg fasírozottal kínálni.


12 megjegyzés:

  1. Háát igen, a jó öreg par.káp...
    Elképzelhető, hogy a férjemnek legyártom, nagyon szereti az ilyen főzelékeket. Nagyon ínycsiklandó a fotón! :-))

    VálaszTörlés
  2. Én ezt úgy szoktam, hogy árpagyöngyöt főzök bele, és hús helyett kolbász karikákkal készítem el. Nagyon finom, és igencsak laktató. Nem kell külön husit sütögetni mellé. Próbáld ki.
    A máglyarakásodat természetesen már régen megtaláltam :-))). Nem mindig van időm írni, de a receptjeidet mindig megnézem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is árpagyönggyel ismerem. Imádom.

      Törlés
    2. Most már muszáj lesz hogy kipróbáljam árpagyönggyel is, ha Nektek bevált úgy a paradicsomos káposzta. Én eddig csak a székelykáposztába tettem árpagyöngyöt, azzal nagyon finom.

      Törlés
  3. Jajj, Gizi: én nem főzhetek, pedig imádom!!! De a család többi tagja nem-így anyukámnál szoktam belakmározni:))))

    VálaszTörlés
  4. Gizikém, drága, vár Rád egz kismeglepetés nálam!Puszillak!

    VálaszTörlés
  5. Yasmine!
    Köszi, és jó par.káp.. gyártást kívánom!!! A férjednek meg jó étvágyat hozzá!!

    VálaszTörlés
  6. Ani!
    Kifogom próbálni a te recepted szerint is!!Én is minden nap benézek hozzád!!

    VálaszTörlés
  7. trinity!
    Küldök neked egy tányérral, nyissad ki az ablakot!!

    VálaszTörlés
  8. Szia Éva!
    Köszönöm a meglepetést, már megyek is megnézni!!! Én is puszillak, és a pici Márkót is!!

    VálaszTörlés
  9. Jaj, de szeretem, de olyan ritkán csinálok, ritkán jut eszembe. Meg most még szopiztatok, nem is nagyon ehetek káposztát :( pedig most összefutott a nyál a számban :)

    VálaszTörlés
  10. Gasztroboszi!
    Szopiztatás alatt bizony ne is egyél!! Gondolom most sokféle étellel így vagy, na de majd eljön az idő amikor kedvedre lakmározhatsz.

    VálaszTörlés