2009. november 1., vasárnap

Vörösboros párolt káposzta.



 


A sült húsok mellé mint pl. a sült kacsa, vagy éppen a pulyka, szeretem elkészíteni ezt a finom párolt káposztát. Többféle párolt káposzta receptem van, és mindegyik nagyon finom, de most a vörösborban párolt változat elkészítését szeretném megosztani, ezzel is ötletet adva.... A bortól különösen finom lesz, és mivel az alkohol tartalma főzés közben elpárolog, az íze viszont átveszi a bor aromáját, így mindenki nyugodtan fogyaszthatja.



Hozzávalók:

1 közepes lila káposzta
1 db vöröshagyma
2 ek étolaj
3-4 ek méz
kb. 3 dl édes vörösbor

2 db babérlevél
 egész köménymag (ízlés szerint)


 
A káposztát gyaluljuk le jó vékonyra, majd szórjuk meg egy teáskanál sóval, és hagyjuk állni, míg levet enged.

Ezután alaposan nyomkodjuk ki, mielőtt elkezdenénk párolni.

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz, és pároljuk üvegesre.

Ezután adjuk hozzá a mézet, pároljuk tovább pár pillanatig, majd keverjük hozzá az előzőleg kinyomkodott káposztát.

Ezután öntsük fel a borral, ízlés szerint szórjuk meg egész köménymaggal, adjuk hozzá a babérlevelet, majd lefedve, kisebb lángon pároljuk puhára a káposztát. (párolás közben többször keverjük át, és ha szükséges ízesítsünk utána, és pótoljuk a bort, ha túlságosan elpárolgott volna)

Amikor a káposzta puhára párolódott, zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.
 
 
 

 
Tálaláskor az elkészült párolt káposztát sültek mellé kínáljuk. A bortól finom ízt kap, és méz helyett cukorral is ízesíthetjük.
 
 

6 megjegyzés:

  1. Már a múltkor is megcsodáltam ezt a mesés színt! Én nem ismertem mézzel, de a nyáron Visegrádon megkóstoltam a mézes változatot, úgyhogy tudom, hogy isteni. Gondolom, a bor is csak segít neki... :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jónapot! Sokat dob" rajta! Én is csinaltam így. Nagyon finom! :)

      Törlés
    2. Kedves Anita, örülök hogy Te is megcsináltad és ízlett. Mi is nagyon szeretjük, sokszor készítem így a párolt káposztát.

      Törlés
  2. Yasmine!
    Köszönöm!!! Ha a mézes változat ízlett, akkor a boros is biztosan ízlene neked is. Nagyon finom lesz tőle.

    VálaszTörlés
  3. Hát ez isteni! Ha egyszer netán a baráti körödben szeretnél egy "középkori" lakomát adni, akkor ezt tedd a sült húsok mellé! Ugyanis ez a recept tökéletesen megfelel erre a célra. Tudom hogy nem ezzel a céllal készült, de hát én tudod milyen vagyok:)
    gyönyörű a színe is!

    VálaszTörlés
  4. Szia Sándor!
    Nagyon köszönöm!!! A te dicséreted mindennél többet ér, én csak ballaghatok a te művészi költeményeid után.

    VálaszTörlés