A sült húsok mellé mint pl. a sült kacsa, vagy éppen a pulyka, szeretem elkészíteni ezt a finom párolt káposztát. Többféle párolt káposzta receptem van, és mindegyik nagyon finom, de most a vörösborban párolt változat elkészítését szeretném megosztani, ezzel is ötletet adva.... A bortól különösen finom lesz, és mivel az alkohol tartalma főzés közben elpárolog, az íze viszont átveszi a bor aromáját, így mindenki nyugodtan fogyaszthatja.
Hozzávalók:
1 közepes lila káposzta
1 db vöröshagyma
2 ek étolaj
3-4 ek méz
1 db vöröshagyma
2 ek étolaj
3-4 ek méz
kb. 3 dl édes vörösbor
só
2 db babérlevél
egész köménymag (ízlés szerint)
só
2 db babérlevél
egész köménymag (ízlés szerint)
A káposztát gyaluljuk le jó vékonyra, majd szórjuk meg egy teáskanál sóval, és hagyjuk állni, míg levet enged.
Ezután alaposan nyomkodjuk ki, mielőtt elkezdenénk párolni.
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk fel apróra, majd adjuk hozzá a felhevített olajhoz, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a mézet, pároljuk tovább pár pillanatig, majd keverjük hozzá az előzőleg kinyomkodott káposztát.
Ezután öntsük fel a borral, ízlés szerint szórjuk meg egész köménymaggal, adjuk hozzá a babérlevelet, majd lefedve, kisebb lángon pároljuk puhára a káposztát. (párolás közben többször keverjük át, és ha szükséges ízesítsünk utána, és pótoljuk a bort, ha túlságosan elpárolgott volna)
Amikor a káposzta puhára párolódott, zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor az elkészült párolt káposztát sültek mellé kínáljuk. A bortól finom ízt kap, és méz helyett cukorral is ízesíthetjük.
Már a múltkor is megcsodáltam ezt a mesés színt! Én nem ismertem mézzel, de a nyáron Visegrádon megkóstoltam a mézes változatot, úgyhogy tudom, hogy isteni. Gondolom, a bor is csak segít neki... :-))
VálaszTörlésJónapot! Sokat dob" rajta! Én is csinaltam így. Nagyon finom! :)
TörlésKedves Anita, örülök hogy Te is megcsináltad és ízlett. Mi is nagyon szeretjük, sokszor készítem így a párolt káposztát.
TörlésYasmine!
VálaszTörlésKöszönöm!!! Ha a mézes változat ízlett, akkor a boros is biztosan ízlene neked is. Nagyon finom lesz tőle.
Hát ez isteni! Ha egyszer netán a baráti körödben szeretnél egy "középkori" lakomát adni, akkor ezt tedd a sült húsok mellé! Ugyanis ez a recept tökéletesen megfelel erre a célra. Tudom hogy nem ezzel a céllal készült, de hát én tudod milyen vagyok:)
VálaszTörlésgyönyörű a színe is!
Szia Sándor!
VálaszTörlésNagyon köszönöm!!! A te dicséreted mindennél többet ér, én csak ballaghatok a te művészi költeményeid után.