Töpörtyűs pogácsát sokszor sütöttem már, de teljes kiőrlésű liszttel ez volt az első, és biztosan nem az utolsó.... (réteges töpörtyűs pogácsa recept a linkre kattintva található) A tésztára ízesített töpörtyűkrémet kentem, ettől még finomabb lett a pogácsa, de ízlés szerint darált töpörtyűvel is megkenhetjük. A hajtogatásnak köszönhetően szép leveles lett, a teteje pedig ropogósra sült. Nagyon kínálja magát, de cukorbetegként azért csakis mértékkel fogyasszunk belőle.
Hozzávalók kb. 40 db-hoz:
30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
20 dkg tönkölybúza finomliszt
1 ek sikér
3 dkg élesztő
1 dl tejföl
3 ek fehérbor
1 dl tej
1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)
25 dkg Vénusz margarin
25 dkg töpörtyűkrém (v. darált töpörtyű)
3 tk só
1 kisebb tojás a lekenéshez
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.
A kétféle lisztet keverjük össze a sóval és a sikérrel, majd adjuk hozzá a felkockázott margarint, és morzsoljuk össze.
Amikor már kellően morzsalékos csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a tejfölt, a bort, a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és kézzel dagasszuk pár percig.
Ezután nyújtsuk ki ujjnyi vastagra a tésztát, kenjük rá egyenletesen a töpörtyűkrémet, majd hajtogassuk össze. Először a felénk eső részt hajtsuk be középig, majd a másik tésztarészt hajtsuk rá. Ezután először a bal oldaláról hajtsuk be a feléig a tésztát, majd a jobb oldaláról hajtsuk rá a tésztát.
Miután meghajtogattuk a tésztát, takarjuk le a tállal amiben összegyúrtuk, majd hagyjuk 30 percig kelni. Ezután ismételjük meg a hajtogatást, és szintén kelesszük 30 percig.
Amikor a tészta megkelt, nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, majd éles késsel rácsozzuk be a tetejét.
Ezután ízlés szerinti pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát, majd a két tenyerünk között kissé sodorjuk meg a pogácsákat. (a leeső tésztát gyúrjuk össze, majd szintén szaggassuk ki)
Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymás mellé a pogácsákat, és a tetejét kenjük le villával kissé felvert egész tojással. (arra figyeljünk hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa)
Ezután a tepsin, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be kb. 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem)
(A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.)
A sütőből kivéve szedjük át egy rácsra a pogácsákat, majd úgy hűtsük ki.
Tipp:
Én töpörtyűkrémmel kentem le a tésztát. A ledarált, pépesített töpörtyűt sóval, őrölt borssal, és egy kanál mustárral ízesítettem, majd alaposan összekevertem. Így sokkal ízletesebb lett a pogácsa sütés után.
Tálaláskor pl. kínálhatjuk egy tányér leves mellé második fogáskánt is. Konyharuhával letakarva finom puha marad egy-két napig. Annak ellenére hogy teljes kiőrlésű liszttel készült, azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszuk.