2023. március 30., csütörtök

Húsvéti receptajánló! Édes és sós kalácsok.

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a kalács, legyen az édes vagy éppen sós. Mivel hamarosan itt van a húsvét, lassan összelehet válogatni milyen finomságok, kalácsok kerüljenek az asztalra. Ezzel a receptválogatással szeretnék ötleteket adni, hogy pl. milyen kalácsot süssünk.... A receptek között vannak egyszerűen elkészíthető kalácsok, és vannak kicsit időigényesebbek, de egyben azért megegyeznek, mindegyik nagyon finom, és az ünnephez illő. 

 

 












Foszlós kalács






 Sós kalács túrós-sonkás-medvehagymás töltelékkel




 Citrusos fonott kalács



 Angol húsvéti zsemle ( Hot cross buns)



Medvehagymás csíkos kalács




Teljes kiőrlésű sós kalács (cukorbetegeknek)




Mákos-diós ködmönujj



Sós-töltött kalács





 Aszalt gyümölcsös kalács



Diós kalács (cukorbetegeknek)



2023. március 27., hétfő

Töpörtyűs pogácsa cukorbetegeknek.

 


Töpörtyűs pogácsát sokszor sütöttem már, de teljes kiőrlésű liszttel ez volt az első, és biztosan nem az utolsó.... (réteges töpörtyűs pogácsa recept a linkre kattintva található) A tésztára ízesített töpörtyűkrémet kentem, ettől még finomabb lett a pogácsa, de ízlés szerint darált töpörtyűvel is megkenhetjük. A hajtogatásnak köszönhetően szép leveles lett, a teteje pedig ropogósra sült. Nagyon kínálja magát, de cukorbetegként azért csakis mértékkel fogyasszunk belőle.




Hozzávalók kb. 40 db-hoz:

30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

20 dkg tönkölybúza finomliszt

1 ek sikér

3 dkg élesztő

1 dl tejföl

3 ek fehérbor

1 dl tej

1 tk cukor (az élesztő felfuttatásához)

25 dkg Vénusz margarin

25 dkg töpörtyűkrém (v. darált töpörtyű)

3 tk só 

1 kisebb tojás a lekenéshez



A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.

A kétféle lisztet keverjük össze a sóval és a sikérrel, majd adjuk hozzá a felkockázott margarint, és morzsoljuk össze.

Amikor már kellően morzsalékos csináljunk a közepébe egy mélyedést, öntsük bele a tejfölt, a bort, a felfuttatott élesztőt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, és kézzel dagasszuk pár percig.

Ezután nyújtsuk ki ujjnyi vastagra a tésztát, kenjük rá egyenletesen a töpörtyűkrémet, majd hajtogassuk össze. Először a felénk eső részt hajtsuk be középig, majd a másik tésztarészt hajtsuk rá. Ezután először a bal oldaláról hajtsuk be a feléig a tésztát, majd a jobb oldaláról hajtsuk rá a tésztát.

Miután meghajtogattuk a tésztát, takarjuk le a tállal amiben összegyúrtuk, majd hagyjuk 30 percig kelni. Ezután ismételjük meg a hajtogatást, és szintén kelesszük 30 percig.

Amikor a tészta megkelt, nyújtsuk kb. 2 cm vastagra, majd éles késsel rácsozzuk be a tetejét.

Ezután ízlés szerinti pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztát, majd a két tenyerünk között kissé sodorjuk meg a pogácsákat. (a leeső tésztát gyúrjuk össze, majd szintén szaggassuk ki)

Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymás mellé a pogácsákat, és a tetejét kenjük le villával kissé felvert egész tojással. (arra figyeljünk hogy az oldalára ne kenjünk tojást, mert akkor nem emelkedik fel a pogácsa) 

Ezután a tepsin, szobahőmérsékleten kelesszük 30 percig mielőtt betennénk a sütőbe.

Helyezzük be kb. 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem)

(A pogácsát nem szabad lassan, alacsony hőfokon sütni, mert kiszárad, és kemény lesz.)

A sütőből kivéve szedjük át egy rácsra a pogácsákat, majd úgy hűtsük ki.

 

Tipp:

Én töpörtyűkrémmel kentem le a tésztát. A ledarált, pépesített töpörtyűt sóval, őrölt borssal, és egy kanál mustárral ízesítettem, majd alaposan összekevertem. Így sokkal ízletesebb lett a pogácsa sütés után.



Tálaláskor pl. kínálhatjuk egy tányér leves mellé második fogáskánt is. Konyharuhával letakarva finom puha marad egy-két napig. Annak ellenére hogy teljes kiőrlésű liszttel készült, azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszuk.


2023. március 23., csütörtök

Riport az "ERDÉLYI KONYHA" különszámában.

 


Az "ERDÉLYI KONYHA" szerkesztője F. Hajnalka keresett meg azzal az örömteli kéréssel, hogy riportot szeretne velem készíteni. Mivel ez igen nagy megtiszteltetés volt számomra, természetesen nagy örömmel mondtam a felkérésre igent. Hajnalka feltette a kérdéseit, én pedig megpróbáltam mindegyikre válaszolni, így aztán egy több oldalas cikk jelent meg rólam az "Évszakok Ízei-18." különszámban. A cikkben többek között olvasható hogy mi volt az első konyhai ténykedésem, miért is kapta a blog "Gizi-receptjei" nevet, mivel töltöm a szabadidőmet..... A bemutatkozás mellett azért több receptem is bemutatásra került, melynek szintén nagyon örülök. Persze még számtalan jobbnál-jobb receptet is találhatunk, ha fellapozzuk a kiadványt, melyet már online is meg lehet rendelni az alábbi weboldalon.👇

www.corvin-webbolt.ro


Nagyon köszönöm Hajnalkának a felkérést, és egyben köszönöm a rólam megírt remek cikket, melyet öröm volt végigolvasni.

Mindazok akik szeretnének sok-sok remek recepttel gazdagodni, és rólam többet megtudni, vásárolják, vagy rendeljék meg az "ERDÉLYI KONYHA" Évszakok Ízei-18. számát.


2023. március 18., szombat

Csicseriborsós tészta cukorbetegeknek.

 


A tészták közül az egyik kedvencem a krumplis tészta volt, de sajnos jó ideje le kell hogy mondjak róla. Persze azóta is elkészítem, csak éppen én nem ehetem meg. Nemrégiben a Facebook egyik cukorbetegeknek szóló csoportjában szembe jött velem a csicseriborsós tészta, amely felváltotta a krumplis tésztát. Rögtön el is döntöttem, hogy ki kell hogy próbáljam. Mivel csicseriborsó mindig van itthon pár üveggel (a Lidl-be veszem) így el is készült a tészta, mely nagyon, de nagyon finom. Valóban hasonló az íze mint a krumplis tésztának, így csakis ajánlani tudom, hogy készítsétek el.




Hozzávalók:

10 dkg teljes kiőrlésű kockatészta (v. durum tészta)

1 ü. csicseriborsó (40 dkg)

1 db vöröshagyma

só (ízlés szerint)

őrölt feketebors (ízlés szerint)

2 tk pirospaprika

kb. 1 dl víz

2 ek étolaj

 

A csicseriborsót több vízben mossuk át, majd öntsük bele egy szűrőbe, és csepegtessük le. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. 

Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután szórjuk meg a pirospaprikával, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót és krumplinyomóval (vagy villával) kicsit törjük össze. (Én kissé darabosra hagytam.)

Ezután öntsük fel a vízzel, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kevergetve főzzük pár percig. (addig főzzük, hogy felszívja a vizet, de ne legyen túl száraz)

A tésztát közben enyhén sós vízben főzzük ki, szűrjük le, és adjuk hozzá a csicseriborsóhoz, majd alaposan keverjük össze, és ha szükséges sózzuk meg.

Én egy kicsit ott hagytam a főzőlapon, hogy kissé megkapja az alját, és összekeverés után legyenek benne ropogós tésztadarabok.



Tálaláskor szedjük a tésztát tányérra, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé pl. csemege uborkát, salátát....


2023. március 11., szombat

Inteligens krémes cukorbetegeknek.

 


A hétvégére egy nagyon egyszerű, ám finom krémes süteményt sütöttem, melyet cukorbetegként is megtudok enni. (persze azért csakis mértékkel 😉) A sima liszt helyett barna rizslisztet, a cukor helyett pedig eritritet használtam. A hozzávalókat egyszerűen csak összekeverjük, majd irány a sütő..... bő fél óra múlva pedig már el is készült, és már csakis arra kell várakoznunk hogy kihűljön, és szeletelhető legyen. Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porrá őrölt eritrittel, és úgy kínáljuk a ezt a finom, légiesen könnyű sütemény.

 


Hozzávalók kb. 18x27 cm-es tepsihez: 

4 db tojás (nagy)

5 dl tej

15 dkg eritrit

1 ek vaníliaaroma

8 dkg Vénusz margarin

7 dkg barna rizsliszt

 


 

 A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük fel kemény habbá.

Az eritrithez adjuk hozzá a tojások sárgáját, és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra.

Ezután adjuk hozzá a puha margarint, és keverjük simára, majd keverjük hozzá a lisztet is.

Ezután apránként keverjük hozzá a tejet, majd több részletben a keményre felvert tojáshabot is. (a tojáshab maradhat kissé darabos is a masszában)

A tepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát. (ízlés szerint a tepsit kizsírozhatjuk, és megszórhatjuk pl. zsemlemorzsával)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 35 perc alatt süssük készre (tűpróbáig). (Én légkeverésnél 170 fokon, 35 percig sütöttem. A sütési idő felénél letakartam alufóliával, hogy a teteje ne nagyon barnuljon meg sütés közben)

A sütőből kivéve a sütemény még elég lágy, de mire kihűl, szépen lehet majd szeletelni.

 

 

Tálalás előtt szórjuk meg poreritrittel, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk. Nagyon finom, és légiesen könnyű sütemény, de azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszuk.

 

2023. március 4., szombat

Sonkás-sajtos csirkemell baconbe tekerve.

 


A hétvégére csirkemellből egyszerű ebédet képzeltem el, melyhez bevásárláskor meg is vettem a húst.... a hűtőben pedig volt pár szelet sonka, és egy csomag szeletelt sajt. Az alapötlet így már meg volt, sonkás-sajtos csirkemell tekercset fogok sütni, majd úgy döntöttem, hogy baconnel fogom körbetekerni sütés előtt. Így aztán a befűszerezett, mustáros-majonézzel megkent töltött hús, bacon köntösben ment a sütőbe. Előpárolás után szép pirosra sütöttem, majd a közben elkészült gombás rizzsel tálaltam.



Hozzávalók:

2 db csirkemellfilé

4 szelet gépsonka

4 db szeletelt sajt

kb. 12 db szeletelt bacon

1 ek majonéz

1 ek mustár

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

3-4 ek zsiradék (pl. kacsazsír, sertészsír, étolaj...)

 

Mindkét csirkemellfilét vágjuk félbe, majd helyezzünk a hússzeletekre folpack fóliát, és óvatosan klopfoljuk ki. (azért arra figyeljünk hogy ne trancsírozzuk szét a húst!!!)

Ezután mindkét oldalát ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és hagyjuk kb. fél órát állni.

A majonézt és a mustárt keverjük össze, majd kenjük meg vele a hússzeletek egyik oldalát.

Ezután helyezzünk rá mindegyikre egy-egy szelet sonkát, majd arra egy-egy szelet sajtot, és tekerjük fel.

Egy nagyobb darab fóliát vágjunk le, majd helyezzünk rá 3 szelet bacont úgy, hogy kicsit fedjék egymást.

Ezután helyezzük rá csirkemelltekercset, majd a fólia segítségével tekerjük fel, és csomagoljuk be a baconbe.

Egy tepsibe tegyünk pár kanál zsiradékot, (Én kacsazsírt tettem), és helyezzük egymás mellé a baconbe tekert csirkemelleket, majd fedjük le alufóliával.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig a húst. Ezután vegyük le a fóliát, emeljünk a hőfokon, majd süssük szép pirosra.

Közben készítsünk hozzá ízlés szerinti köretet. (Én gombás barna rizst készítettem.)



Tálaláskor tegyünk a tányérra pár kanál köretet, majd helyezzük mellé a csirkemelltekercset és úgy kínáljuk.