Bevásárlás közben megakadt a szemem a pecsenye kacsamájon, gondoltam veszek pár darabot, de tervem még nem volt hogy mi is készül majd belőle. Először egy lecsós májra gondoltam, majd eszembe jutott hogy van itthon egy csomag leveles tészta..... így aztán az elősütött májjal, és a sült zsíron karamellizált vöröshagymával, megtöltött korongokat sütöttem. A tészta jó ropogósra sült, a belsejében megbújó kacsamáj pedig finom szaftos maradt. Tálaláskor kaporral ízesített fűszeres tejfölt kínáltam hozzá, de ízlés szerint készíthetünk mellé egy finom salátát is.
Hozzávalók:
1 cs Tante Fanny élesztős leveles tészta
6 db pecsenye kacsamáj
1db vöröshagyma (nagyobb)
1 tk ételízesítő
1/2 kk kakukkfű
1/2 kk majoránna
őrölt színes bors (ízlés szerint)
4 ek étolaj
1 kisebb tojás a lekenéshez
1 ek szezámmag a szóráshoz
A kacsamájat mossuk meg, majd papírtörlővel töröljük szárazra.
A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel.
Egy serpenyőbe öntsük bele az olajat, adjuk hozzá az ételízesítőt és a fűszereket, majd melegítsük fel.
Ezután
tegyük bele a szárazra törölt kacsamájat, fedjük le, majd süssük a máj
mindkét oldalát 2-3 percig. (sütés közben egyszer fordítsuk át a májat)
Ezután szedjük ki a zsiradékból, majd hűtsük ki mielőtt a leveles tésztára tennénk.
A
visszamaradt zsiradékba tegyük bele a felszeletelt vöröshagymát, majd
karamellizáljuk szép aranybarnára. (közben többször keverjük át)
Amikor szép aranybarnára karamellizálódott a hagyma, szedjük ki a zsiradékból, és szintén hűtsük ki.
A leveles tésztát csomagoljuk ki, majd egy nagyobb pogácsaszaggatóval szúrjuk ki a tésztakorongokat.
Ezután
helyezzünk a tésztára a vöröshagymából, tegyünk rá egy darabka
elősütött májat, majd a tészta szélét kenjük körbe felvert tojással.
Ezután
helyezzünk rá egy másik tésztakorongot, alaposan nyomkodjuk le, hogy
sütés közben ne nyíljon majd szét, és tegyük egy sütőpapírral kibélelt
tepsire. (a maradék tésztakorongokkal, a májjal, és a hagymával is így
járjunk el)
Végül kenjük le a tésztát tojással, és ízlés szerint szórjuk meg szezámmaggal.
Helyezzük be 200 fokra előmelegített sütőbe, majd kb. 25 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fűszeres tejföl hozzávalói:
2 dl tejföl
só (ízlés szerint)
őrölt fehérbors (ízlés szerint)
kapor (ízlés szerint)
A tejfölt ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, majd keverjük alaposan össze. (tejföl helyett, ízlés szerint natúr joghurtot is használhatunk)
Tálaláskor a májjal és hagymával töltött korongokat, ízlés szerinti mártogatóssal, salátával kínáljuk. A kívül ropogósra sült leveles tészta, és a szaftos kacsamáj nagyon jól összeillenek.
Nagyon guszták lettek, és hogy milyen finomak, azt csak el tudom képzelni 😋. Nagyon jó ötlet volt elkészítened! A sült májak nálunk is kedvencek.
VálaszTörlésNagyon köszönöm Katikám! Mi is nagyon szeretjük a májakat, a kacsáé talán kicsit szárasabb, de nagyon finom. Így sütve is finom volt, jó szaftos maradt, és a tészta jó ropogós.
VálaszTörlésAzt a mindenit, de nagyon guszta! Finom lehetett !
VálaszTörlésNagyon köszönöm Éva! Nagyon finom volt, és csirkemájjal is készülhet.
Törlés