Nyirkos, hideg napra ébredtünk, és még az a kevéske hó is elolvadt.... ilyen időben bizony jólesik ebédre egy tányér meleg leves, sok zöldséggel. A zöldségek mellett azért került a levesbe most éppen egy darab lazac is, melyet ízlés szerint lecserélhetünk pl. afrikai harcsára. Az ízesítésre használt kapor és a citromlé pedig mindkét halhoz jól illik. A levesfőzés pedig a zöldségek feldarabolásától a tálalásig, nem tart egy óránál tovább, és már tálalhatjuk is a melengető, és laktató zöldséges lazaclevest.
Hozzávalók:
30 dkg lazacfilé
2-3 db sárgarépa
1 db zöldség
20 dkg zöldborsó
1 ü csiperkegomba
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 citrom leve
2 tk ételízesítő
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
kisebb csokor kapor
1 tk liszt
1,5 dl tejföl
2 ek étolaj
2 dkg vaj
kb. 1,5 l víz
A bőr nélküli lazacfilét vágjuk fel kisebb kockákra. A zöldséget és a sárgarépát pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A kaprot szintén vágjuk fel apróra. A gombát alaposan csepegtessük le, majd vékonyan szeleteljük fel.
Az olajat és a vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután keverjük hozzá az apróra vágott fokhagymát, pár pillanat múlva a feldarabolt zöldséget és sárgarépát, majd pároljuk pár percig.
Ezután szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, majd öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, facsarjuk bele a citromlevet, majd főzzük a zöldségeket félpuhára. (citromlevet ízlés szerint tegyünk bele, nehogy túl savanyú legyen majd a leves)
Amikor a zöldségek már félpuhára főltek, szedjünk pár kanál levet a tejfölre, keverjük simára, majd csorgassuk a levesbe. (Én mielőtt a levesbe csorgattam, előtte egy szűrőn átszűrtem, hogy csomómentes és szép selymes legyen majd a leves.)
Ezután adjuk a leveshez a felszeletelt gombát, a feldarabolt lazacfilét, majd főzzük még kb. 10 percig. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott kaprot, majd 1-2 perc után zárjuk el a gázt, és tálalásig hagyjuk lefedve az edényt. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint apróra vágott kaporral is megszórhatjuk. A lazac helyett ízlés szerint afrikai harcsafilével is készíthetjük a levest.
1 adag tápanyagtartalma:
Energia: 320 kcal
Fehérje: 16 g
Zsír: 20 g
Szénhidrát: 18 g
Ebben a csúnya, nyirkos időben biztos nagyon jól esett ez a finom különleges leves 😊.
VálaszTörlésKatikám, nagyon is jólesett.... még karácsonyról maradt egy darabka lazac a fagyasztóba, azt kellett már elhasználni. Nagyon finomra sikerült a leves.
TörlésÓh, de nagyon tartalmas és különleges!
VálaszTörlésNagyon köszönöm! Ha szereted a lazacot, csakis ajánlani tudom, mert nagyon finom.
Törlés