2023. január 6., péntek

Tejfölös csirkecombpörkölt kapros túrógombóccal.

 

A tejfölös csirkepörkölt igen kedvelt étel nálunk, melyet általában galuskával szoktam tálalni. Most a tejfölös pörkölt hasonlóan készült, viszont egész csirke helyett csak csirkecombbal, a galuska helyett pedig sós túrógombócot készítettem, melyből a kaprot sem sajnáltam ki. A tejfölös-szaftos csirkecombhoz pedig nagyon jól illik a pillekönnyű, sós túrógombóc.



Hozzávalók a tejfölös csirkecombpörkölthöz:

 4 db tanyasi csirkecomb
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1 db tv paprika
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
1 ek pirospaprika
1 tk Piros Arany
1 tk Erős Pista (el is hagyható)
1 kk majoránna
1 kk kakukkfű
2-3 dl tejföl
2-3 ek étolaj
kb. 1,5 dl víz
 
 
 
A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A paradicsomot és a paprikát vékonyan szeleteljük fel.

Az olajat melegítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és kezdjük el üvegesre párolni.
 
Pár perc után adjuk hozzá a felszeletelt paradicsomot, és a paprikát, és pároljuk még pár percig, majd helyezzük rá a csirkecombokat, és a hús mindkét oldalát addig süssük míg kifehéredik.
 
Ezután a zsiradékot szórjuk meg a pirospaprikával, kanalazzuk rá a Piros Aranyat, és az ízlés szerinti mennyiségű Erős Pistát, majd keverjük alaposan össze. 
 
Ezután öntsük fel vízzel, keverjük hozzá a tejfölt, majd sózzuk, szórjuk meg a fűszerekkel, és melegítsük forráspontig.

Amikor pörköltlé felforrt, vegyük kisebbre a lángot, majd szép lassan főzzük puhára a húst. (amikorra a hús puhára fől, akkorra a szaft is szépen besűrűsödik)
 
Közben készítsük el a kapros túrógombócot.


 

 Hozzávalók kb. 16 db gombóchoz:

50 dkg túró

1,5 ek búzadara

2 db tojás (nagy)

1kk só

1 kisebb csokor kapor

pár ek liszt a beleforgatáshoz


 A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét egy csipet sóval verjük fel közepesen kemény habbá.

A kaprot vágjuk fel apróra.

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgát, a búzadarát, a sót, az apróra vágott kaprot, és keverjük alaposan össze.

Ezután két részletben keverjük hozzá a tojásfehérjehabot is, majd fedjük le folpack fóliával, és tegyük be pár órára vagy egész éjszakára a hűtőbe. (Én este kevertem össze, és másnap délelőttig a hűtőben pihent.)

Közvetlenül főzés előtt vegyük ki a hűtőből, majd egy fagyiskanállal adagoljuk ki a gombócokat.

Ezután egyesével hempergessük meg a lisztbe, majd formázzuk meg a gombócokat.

Egy edénybe öntsünk bőséges mennyiségű vizet, adjunk hozzá egy nagyobb csipet sót, majd melegítsük forráspontig.

Ezután helyezzük bele a gombócokat, és gyöngyöző vízben főzzük 5 percig, majd zárjuk el a gázt és lefedve hagyjuk a vízben még 8-10 percig.

Ezután szűrőkanállal szedjük ki, alaposan csepegtessük le, és tálalásig tartsuk melegen.



Tálaláskor kanalazzuk pár evőkanál tejfölös szaftot a tányérba, majd helyezzünk rá egy csirkecombot, és pár darab kapros túrógombócot, majd úgy kínáljuk.


6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen tálaltad ezt a finom ebédet! A pörkölteket mi is szeretjük, de ezzel a túrógombóccal igazán különleges és ünnepélyes lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Katikám! A férjem kérése volt ez a túrógombóc.... nem is gondoltam hogy ilyen jól összeillik a pörkölttel. Nagyon finom volt.

      Törlés
  2. Csodás látvány de az íze is az lehetett! Váljon egészségetekre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva, nagyon köszönöm! Finom volt, biztosan készítem majd még így együtt.

      Törlés
  3. De jó ötlet az a gombóc, el is mentettem magamnak! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, hogy elmented. Szerintem más szaftos húsokhoz is illik, és a kapor el is hagyható.

      Törlés