A teljes kiőrlésű liszttel is nagyon finom pizzatésztát lehet készíteni..... mivel házi pizza a kedvencünk, így igen sűrűn sütök. Így történt ez ma is, készült sima liszttel is,(sima liszttel készült pizza receptje erre a linkre kattintva található) és teljes kiőrlésűvel is. A pizzatésztát igen egyszerű elkészíteni, ízlés szerinti feltéttel megpakolva pedig már mehet is a sütőbe. Persze azért cukorbetegként ne faljuk be egyszerre az egészet bármilyen finom is a frissen kisült, illatozó pizza......
Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tönkölybúza finomliszt
1/2 ek sikér (el is hagyható)
1,2 dkg élesztő
0,5 dl tej
0,5 dl langyos víz
1/2 kk cukor (az élesztő felfuttatásához)
1 kk só
1/2 ek étolaj
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a sikért, és a sót, majd adjuk hozzá az étolajat, a langyos vizet, és a felfuttatott élesztőt.
Ezután dagasszuk meg a tésztát, majd langyos helyen kelesszük egy óra alatt a duplájára.
Közben készítsük elő a paradicsomos szószt, és a feltéteket.
Hozzávalók a paradicsomos szószhoz:
1 db sűrített paradicsomkonzerv (70 gramm)
1 kisebb vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kk szárított oreganó
1 kk szárított bazsalikom (v. friss)
csipet só
csipet őrölt fekete bors
1 dl víz
1 ek étolaj
A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sűrített paradicsomot keverjük simára a vízzel.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát.
Pár pillanat múlva öntsük fel a paradicsommal, majd szórjuk meg a sóval, a borssal, és a fűszerekkel, majd alacsony hőfokon, főzzük kb. 10 percig. (közben többször keverjük meg)
Ezután botmixerrel pépesítsük mielőtt a pizzatésztát lekennénk a szósszal.
Pizza feltét nálam:
3-4 db Kométa virsli (mentes)
10 dkg Pick párizsi
8-10 karika füstölt kolbász
10 dkg reszelt sajt
A megkelt tésztát tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd vékonyra lapogassuk el. (a sütőpapírt vékonyan kenjük le olajjal)
Ezután egyenletesen kanalazzuk rá a paradicsomos szószt, majd pakoljuk rá a felkarikázott virslit, füstölt kolbászt, és a felkockázott párizsit.(ízlés szerint bármilyen szalámival, kolbásszal.... megpakolhatjuk a tésztát)
Helyezzük be 200 fokra előmelegített sütőbe, majd süssük kb. 25 percig. Ekkor szórjuk meg a reszelt sajttal, és addig süssük tovább, hogy a sajt ráolvadjon, majd vegyük ki a sütőből.
Tálalás előtt hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Nagyon kívánatos finom lehet. Régen sütöttem , pedig szeretjük. Most viszont nem is tudom milyen kevés mennyiségből kellene készítenem ahhoz hogy én ne unjak rá mivel férjem igencsak keveset eszik sajnos.
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Ez a mennyiség nekem két evésre volt elég.... 20 dkg lisztből nem lesz nagyon nagy pizza. Sajnálom hogy a férjed még mindig csak keveset tud enni, de bizakodjunk hogy hamarosan megerősödik, és az étvágya is visszajön.
TörlésMis is imádjuk a pizzát, kipróbálom a te verziódat is. :-)
VálaszTörlésKöszönöm hogy kipróbálod.... persze teljes kiőrlésű liszttel azért nem olyan a tészta mint finomliszttel, de így is nagyon finom.
TörlésNagyon guszta lett a pizzád, a gazdag feltét is csupa jó dolgokból áll. Én is szoktam teljes kiőrlésű lisztet is beletenni a pizza tésztájába, de csak egy keveset. 😊
VálaszTörlésNagyon köszönöm Katikám! Próbáld ki hogy fele liszt teljes kiőrlésű legyen, fele pedig finomliszt. Akkor is könnyű lesz a tésztája, én már sütöttem úgyis.
Törlés