A teljes kiőrlésű liszttel is éppen olyan finom házi tésztát tudunk készíteni mintha búza finomliszttel gyúrnánk. Persze azért érdemes a teljes kiőrlésű lisztet pl. finomliszttel vagy éppen mint ahogy én tettem, tönkölybúza finomliszttel keverni, a finomabb íz elérése érdekében. Mivel éppen volt itthon gomba, így gondoltam a frissen meggyúrt tésztához egy egyszerű, citrommal ízesített gombaragut készítek, mely jól illik a tésztához...... Természetesen bolti tésztát is használhatunk, de azért a házi gyúrt tésztának nincs párja, és nem is bonyolult az elkészítése.
Hozzávalók a citromos-gombás raguhoz:
25 dkg csiperke gomba
1 db főzőhagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
só (ízlés szerint)
1 tk ételízesítő
őrölt színes bors (ízlés szerint)
2 dl Milli főzőtejszín
2 dkg vaj
1 ek étolaj
A gombát tisztítsuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel. Lehetőleg közepes méretű gombát válasszunk.
A főzőhagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra. A petrezselyemzöldet csipkedjük le a szárról, mossuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott főzőhagymát és futtassuk meg. Amikor már üvegesre párolódott, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a felszeletelt gombát.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, reszeljük rá a citromhéjat, facsarjuk rá a citromlevet, majd lefedve pároljuk pár percig. (ízlés szerint több citromlevet is facsarhatunk rá)
Amikor a gomba már levet engedett, adjuk hozzá az apróra vágott petrezselyemzöldet, öntsük fel a tejszínnel, és addig pároljuk tovább, míg a tejszín kissé besűrűsödik. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Házi szélesmetélt hozzávalói:
7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 dkg tönkölybúza finomliszt
1 nagy csipet só
1 db tojás (nagy)
A kétféle lisztet és a sót keverjük össze, csináljunk a közepébe egy mélyedést, és üssük bele az egész tojást.
Ezután gyúrjuk össze, majd pihentessük kb. 20 percet a tésztát, mielőtt vékonyra kinyújtanánk, és szélesmetéltnek felvágnánk.
A felvágott tésztát ezután enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük ki, majd szűrjük le, és keverjük hozzá a citromos-gombás raguhoz.
Tálaláskor szedjük a tésztát tányérba, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.
Szénhidrát: 39 g
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése