A hűtőben árválkodott egy nagyobb méretű karalábé, akadt még egy kevés maradék darált hús és császárszalonna is, így gondoltam főzök egy finom karalábélevest melybe most fűszeres húsgombóc is kerül. A húsgombóc jó ötletnek bizonyult, mert a leves különösen finom ízt kapott..... kár lett volna kihagyni. A levesbe ízlés szerint főzhetünk még nokedlit is, akkor tartalmasabb lesz, de anélkül is laktató és nagyon finom.
Hozzávalók a fűszeres húsgombóchoz:
30 dkg darált hús (pl. sertéscomb, lapocka, csirkemell...)
5 dkg barna rizs (v. fehér rizs)
5 dkg császárszalonna
1/2 db vöröshagyma
1 db tojás
só (ízlés szerint)
őrölt fekete bors (ízlés szerint)
1 ek étolaj
A rizst enyhén sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le és hűtsük ki. A vöröshagymát vágjuk fel apróra. A füstölt császárszalonnát vágjuk fel vékonyra, majd kisebb kockára.
Az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a felvágott császárszalonnát és süssük aranybarnára, majd szedjük ki a zsiradékból és tegyük félre.
Ezután a visszamaradt zsiradékban pároljuk üvegesre az apróra vágott vöröshagymát, majd hűtsük ki. (ha sok lenne alatta a zsiradék, akkor szedjünk ki belőle, nehogy túl zsíros legyen majd a húsgombóc)
A darált húshoz adjuk hozzá a kihűtött vöröshagymát, a császárszalonnát, a rizst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük össze.
Ezután adjuk hozzá az egész tojást, majd alaposan gyúrjuk össze a húsmasszát.
A húsmasszából ezután vizes kézzel, formázzunk ízlés szerinti méretű húsgombócokat, majd tegyük félre. (Én kb. diónyi golyókat formáztam.)
Karalábéleves hozzávalói:
1 nagyobb, zsenge karalábé
1-2 db sárgarépa
1 db zöldség
1/2 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db tv paprika
1 kisebb csokor zöldfűszer (zöldségzöld, zellerzöld, lestyán)
só (ízlés szerint)
1/2 ek liszt
2 ek étolaj
kb. 1,5 l víz
A karalábét, sárgarépát, zöldséget pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A vöröshagymát és a fokhagymát szintén pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és futtassuk meg.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt karalábét, a sárgarépát, és a zöldséget, majd néha megkeverve pároljuk pár percig.
Ezután keverjük hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd szórjuk meg a liszttel, kicsit pirítsuk le, és öntsük fel a vízzel.
A levest ezután ízlés szerint sózzuk, tegyük bele a paradicsomot, a paprikát, és az összekötött zöldfűszercsomót, majd forraljuk fel.
Amikor a leves felforrt, helyezzük bele az előzőleg elkészített húsgombócokat, majd kisebb lángon addig főzzük míg a hús is, és a zöldségek is megpuhulnak.
A levesbe még belefőzhetünk ízlés szerint nokedlit is.....
Tálalás előtt merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk. A levesbe ízlés szerint főzhetünk még nokedlit is, akkor tartalmasabb, laktatóbb levest tudunk feltálalni.
Finom ebédetek lehetett, és nagyon guszta a tálalásod! Én is főztem már karalábé levest húsgombóccal, nagyon jó ötlet 😊.
VálaszTörlésKatikám, nagyon köszönöm! A húsgombóchoz a maradék szalonnát, is felhasználtam, nem is gondoltam hogy ilyen finom lesz a leves. A hideg beköszöntével egyre többször főzök levest. :)
Törlés