2022. április 19., kedd

Narancsos-diós piskóta mascarponekrémmel (cukorbetegeknek)

 


Pohárkrémet eddig is sokféle változatban készítettem már, de most a cukrot eritritre, a piskótához használt lisztet pedig rizslisztre cseréltem, így a cukorbetegek is bátran kanalazhatják. Persze azért csakis mértékkel, de bizony néha nekünk is kell egy kis kényeztetés. A narancsos-diós piskótához pedig nagyon jól illik a könnyű, habos mascarponekrém. 

 

 


 Hozzávalók a piskótához:

2 db tojás (nagy)

4 dkg barna rizsliszt

4 dkg darált dió

1 ek eritrit

1 tk vaníliapaszta (vaníliaaroma)

1 narancs reszelt héja

2 ek frissen facsart narancslé

csipet só

 

A rizslisztet keverjük össze a darált dióval és a reszelt narancshéjjal.

Az eritrithez adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el habosra keverni.

Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliapasztát (v. aromát), majd csorgassuk hozzá a frissen facsart narancslevet, és keverjük még 1-2 percig.

Ezután adjuk hozzá a lisztes-diós keveréket, majd keverőkanállal óvatosan keverjük, forgassuk össze. 

Egy kisebb tepsit (vagy tortaformát) béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 15 perc alatt süssük készre. (tűpróbáig süssük)

Amikor a tészta megsült, vegyük ki asütőből, majd a sütőpapírral együtt, helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen. 

A kihűlt piskótát vágjuk fel ízlés szerint, és rétegezzük a mascarponekrémmel poharakba.



Mascarponekrém hozzávalói:

50 dkg mascarpone

4 ek eritrit

4 dl Milli habtejszín

1 kk vaníliapaszta (vaníliaaroma)

 

A mascarponéhoz adjuk hozzá az eritritet és a vaníliapasztát (vaníliaaromát) és keverjük simára.

A habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A poharakba kanalazzunk a mascarponekrémből, helyezzük rá a feldarabolt piskótát, majd kanalazzuk rá a maradék krémet.

Ezután olvasszuk fel a csokoládét, majd ízlés szerint csorgassuk a krémre.



Az elkészült pohárkrémet rögtön tálaljuk, vagy tegyük be a hűtőbe tálalásig. A narancsos-diós piskótához nagyon jól illik a könnyű, habos mascarponekrém.

 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett! Sok finomságot készítettél már a diétás verzióval is !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm Éva! Annyira hiányoznak a krémes sütemények..... ez a pohárkrém most kárpótolt. :) Nagyon finom volt.

      Törlés
  2. Nagyon guszta, finom ünnepi desszert volt!

    VálaszTörlés