A francia krémes az egyik nagy kedvencem, főleg a cukorbevonattal a tetején..... de azt sajnos el kellett hogy felejtsem.😔 Szerencsére azért magáról a krémesről nem kell lemondanom még cukorbetegként sem, így elkészült a francia krémes, de most tortaformában. A krém mostantól cukor helyett eritrittel készül, a tetejére kerülő tésztacikkeket pedig étcsokoládéval vontam be. Persze így is nagyon finom, de azért csakis mértékkel fogyasztottam belőle.
Hozzávalók 20 cm-es tortaformához:
1 cs Tante Fanny leveles tészta
2 cs vaníliás pudingpor
10 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
5 dl tej
3 db tojásfehérje (nagy)
csipet só
2 dl Milli habtejszín (30%-os)
étcsokoládé a tésztacikkek lekenéséhez (70%-os)
A leveles tésztából vágjunk ki 2 db 20 cm-es kört, majd az egyiket helyezzük rá egy sütőpapírral bélelt tepsire.
A másik kört vágjuk fel ízlés szerinti cikkekre, majd a cikkeket szintén helyezzük rá a tepsire.
Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd süssük a tésztát szép aranybarnára, ropogósra. (Én légkeverésnél 180 fokon sütöttem.)
Amikor megsült a tészta vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki egészen, majd helyezzük bele egy 20 cm-es sütőpapírral kibélelt tortaformába.
A tésztacikkeket pedig ízlés szerint kenjük le olvasztott étcsokoládéval, majd hagyjuk megdermedni.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni adjunk hozzá 5 dkg eritritet, és verjük kemény habbá. Ezután tegyük félre.
A pudingport keverjük simára egy kevés tejjel, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a vaníliaaromát, és a maradék 5 dkg eritritet.
Ezután állandó keverés mellett főzzük sűrűre a krémet, majd adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabot, alaposan keverjük össze, és kevergetve főzzük tovább még 2-3 percig.
Ezután a főzött krémet vegyük le a tűzről, és még forrón öntsük a tortaformában lévő tésztára, majd hagyjuk kihűlni.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá.
Amikor a krém teljesen kihűlt, egyenletesen kanalazzuk rá a keményre felvert tejszínhabot, majd helyezzük rá a csokoládéval bevont tésztacikkeket.
Tálalás előtt szeleteljük fel a tortát, majd úgy kínáljuk. Amennyiben nem fogy el egyszerre, akkor a hűtőben tárolhatjuk 1-2 napig. A torta cukrot nem tartalmaz, de azért mértékkel fogyasszuk.
Váljon egészségedre ez a finom torta! Engem is lehetne kényeztetnivele :)
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Szívesen kényeztettelek volna Téged is, kár hogy messze vagyunk egymástól.
TörlésNagyon guszta, szép tortát sütöttél! Gondolom a húsvéti ebéd koronája volt 😃. A franciakrémes nekem is a kedvencem, de én mindig azt a cukrászdai változatát szerettem, amikor a tetején egy vékony piskóta van és rajta csoki. Ezért a tiéd is nagyon ízlene nekem, tetején a sok csokival és a szép magas krémmel, habbal... 😄😋
VálaszTörlésKedves Katalin, nagyon köszönöm! Bevallom én mindegyiket nagyon szeretem, a csokis piskótával a tetején, vagy éppen a cukormázasat, és ameddig ehettem, minden vasárnap betértem a cukrászdába krémesezni. Most csináltam először, és ízre éppen olyan lett mint a cukrászdás.... igaz kicsit aggódtam a főzött krém miatt, de felesleges volt.
Törlés