Teljes kiőrlésű lisztből eddig még nem voltam rákényszerülve hogy pogácsát süssek, de ez most megváltozott. Mivel nagyon hiányoznak a sós sütemények és a rágcsálni valók, (persze a legjobban azért az édes és krémes sütemények) így pogácsát sütöttem. A tésztába tettem azért egy evőkanál sikért, hogy még könnyebb legyen, és került bele még egy tubusos Mackó sajt is. A frissen kisült pogácsa tésztája így mint az utolsó képen is látszik nagyon könnyű, és legfőképpen nagyon finom. Pár nap múlva pedig még mindig ugyanolyan puha, és finom volt az utolsó pogácsa is.
Hozzávalók kb. 30 db-hoz:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg búzaliszt
1 ek sikér
1 tk só (himalája só)
15 dkg Vénusz margarin (v. vaj)
1 dl tejföl
1 dl tej
2 dkg friss élesztő
1 tk cukor
10 dkg tubusos Mackó sajt
1 db tojássárga
1 kisebb tojás a lekenéshez
reszelt sajt a szóráshoz
A langyos-cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, és pár perc alatt futtassuk fel.
Keverjük össze a kétféle lisztet, a sikért, és a sót, majd adjuk hozzá a felkockázott margarint, és kezdjük el összemorzsolni.
Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a tojássárgát, a Mackó sajtot, és a tejfölt, majd gyúrjuk össze a tésztát. (ha ragadna, akkor egy kevés teljes kiőrlésű lisztet gyúrjunk még hozzá)
Ezután a tésztát tegyük kilisztezett kelesztőtálba, majd langyos helyen egy óra alatt kelesszük meg.
Amikor a tészta megkelt, borítsuk ki lisztezett felületre, nyújtsuk ki ujjnyi vastagra, majd egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki. (a leeső tésztát szintén gyúrjuk össze, nyújtsuk és szaggassuk ki)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, helyezzük rá a pogácsákat, takarjuk le konyharuhával, majd 30 percig kelesszük újra.
Ezután kenjük le a pogácsák tetejét felvert egész tojással, és ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és kb. 200 fokon süssük 20-25 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 170 fokon, 20 percig sütöttem.)
A pogácsa tésztája a tubusos sajtnak is köszönhetően nagyon finom, és puha. A sikért ki is hagyhatjuk, de akkor a tészta nehezebb, tömörebb lesz, így kár lenne érte.
Nagyon szépek és finomak lehettek!
VálaszTörlésKedves Éva, nagyon köszönöm! Nagyon finom, még a férjemnek is ízlik.
TörlésNagyon guszták, finomak lehetnek! Én is pont ma sütöttem teljeskiőrlésű liszttel, de az édes és csokis 😊.
VálaszTörlésKedves Katalin, nagyon köszönöm. Húúú, a Tied is nagyon finom lehet....mert amiben csoki van az csakis finom. :)
Törlés