2021. november 20., szombat

Cassoulet (sütőben készült francia babos egytálétel)

 


A cassoulet egy nagyon gazdag, és tartalmas francia egytálétel, melyet jó ideje készülök már megfőzni, de eddig valamiért mindig elmaradt. Ezt pótolandó, na meg mivel éppen minden hozzávaló volt is itthon, úgy döntöttem hogy rászánom az időt, és elkészítem. Idő bizony kell hozzá, mert minden hozzávalót előzőleg vagy főzni, vagy éppen elősütni kell mielőtt összeállítanánk, és bekerülne a sütőbe. Persze utána már minden a sütő dolga, nekünk már csak a kóstolás marad. Az elkészült étel íze pedig kárpótol minden egyes ráfordított percért, mert nagyon, de nagyon finom, és igencsak laktató. A húsok és a bab vajpuhára főttek, a sűrű szaftot (ez a tányéron sajnos nem látszik 😟) pedig friss kenyérrel tunkolhatjuk. Mivel kis adagot szerintem nem lehet készíteni, így nálam is lett egy jó nagy adag, és állítom hogy másnap még finomabb volt, mint amikor frissen ettünk belőle......




Hozzávalók:

 1 kg bab (lehet száraz vagy fejtett is)

3 db kacsacomb

kb. 50 dkg hasaalja szalonna 

só (ízlés szerint)

őrölt színes bors (ízlés szerint)

1 db füstölt sertéscsülök

2 pár debreceni

1 szál füstölt kolbász

2 db sárgarépa

1 db petrezselyemgyökér

1/2 db zeller 

2 db vöröshagyma (nagyobb)

1 fej fokhagyma

2 db babérlevél

6-8 szem egész bors

2 ág kakukkfű (v. 1 kk szárított)

3-4 ek sűrített paradicsom

2 dl fehérbor

kb. 1,5 l kacsazsír a húsok konfitálásához

 



Egy nagyobb fazékba tegyük bele a füstölt csülköt, a megtisztított és feldarabolt sárgarépát, petrezselyemgyökeret, a zellert, a fokhagymát, a babérlevelet és az egész borsot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.

Ezután addig főzzük, míg a csülök megpuhul, majd emeljük ki a főzőléből és hűtsük ki teljesen. Amikor kihűlt, ízlés szerint szeleteljük fel.

A visszamaradt főzőlevet ezután szűrjük le, majd adjuk hozzá a fejtet babot (lehet fagyasztott is) és főzzük kb. fél órán át, majd szintén szűrjük le, és hűtsük ki a főzőlevet is, és a félpuhára főzött babot is. 

Amennyiben száraz babbal készül, akkor a babot előző este áztassuk be, majd a csülök főzőlevében főzzük félpuhára. (a száraz bab főzéséhez több időre van szükség hogy félpuhára főjön)

A kacsacombokat és a feldarabolt hasaalja szalonnát sózzuk, borsozzuk, tegyük bele egy tepsibe, pakoljuk közé a cikkekre vágott vöröshagymát, pár gerezd fokhagymát, a kakukkfüvet, majd öntsük fel annyi meleg kacsazsírral hogy ellepje.

Ezután helyezzük be 100-120 fokos sütőbe, és szép lassan, pár óra alatt süssük szép pirosra, puhára. (Én 110 fokos sütőben 4 órán át sütöttem.)

A megsült húsokat ezután szedjük ki a zsírból, hűtsük ki, és tegyük félre.

Egy serpenyőbe hevítsünk fel pár evőkanál zsírt, adjuk hozzá egy apróra vágott vöröshagymát, majd futtassuk meg.

Ezután adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, és kevergetve 1-2 percig pirítsuk, majd öntsük fel a borral, kevergetve forraljuk ki, majd keverjük hozzá a félpuhára főzött babot, vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen.

Egy serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál zsírt, majd a félbevágott debrecenit pirítsuk körbe, majd szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki. 

Amikor mindent előkészítettünk elkezdhetjük egy nagyobb edénybe rétegezni a hozzávalókat.

Alulra tegyünk egy réteg paradicsomos babot, majd helyezzünk rá pár szelet főtt, füstölt csülköt, és pár darabot a sült hasaalja szalonnából.

Ezután szintén egy réteg paradicsomos bab jön, majd helyezzük rá két darab sült kacsacombot, pár darab debrecenit, és pár darab füstölt kolbászt.

Ezután fedjük be a maradék paradicsomos babbal, helyezzük rá a maradék húsokat, kolbászokat, majd öntsük fel annyi főzőlével (a csülök főzőlevével) hogy ellepje.

Ezután az edényt fedjük le, forraljuk fel, majd helyezzük be kb. 170-180 fokosra előmelegített sütőbe és kb. 1,5-2 óra alatt főzzük készre.



Tálalás előtt helyezzük a húsokat tányérra, kanalazzuk mellé a babot és a sűrűbb, szaftos levet, majd egy szelet friss kenyérrel, hogy tudjunk tunkolni, tálaljuk. Sütés közben az ízek jól összefőnek, a húsok vajpuhák lesznek, a főzőlé pedig kellően besűrűsödik. 


2 megjegyzés:

  1. De guszta, nagyon finom lehetett! Jól eshetett ebben a hideg nyirkos időben ez a tartalmas ebéd.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Katalin, nagyon köszönöm! Nagyon finom, és főként laktató.... mivel jó nagy adag lett, így még a fagyasztóba is kerül, mert nem győzzük enni.:)

      Törlés