2021. augusztus 29., vasárnap

Levendulás sárgadinnye lekvár.

 


Lekvárt főztem már sárgabarackból, szilvából, eperből, vagy éppen zöld paradicsomból, de sárgadinnyéből még nem..... Ezt most pótoltam, és próbaképpen egy kisebb adag készült, de olyan finom, hogy még főzök pár üveggel, jó lesz majd a téli hidegbe elővenni, és a nyár ízeit kanalazni. Mivel másod virágzik a levendula, így gondoltam teszek bele pár szálat, és állítom nem rontotta el....  A fűszerektől, és a levendulától, melynek az íze kellemesen érződik a lekváron, nagyon finom lett. Süteményekbe, palacsintába, vagy éppen egy szelet pirítós kenyérre kanalazva használom majd el.




Hozzávalók:

 1 kg felkockázott sárgadinnye

 20-30 dkg cukor

2 cs vaníliás cukor

5 db szegfűszeg

1 kk őrölt fahéj

1/2 kk őrölt gyömbér

5-6 szál levendula (szárított is lehet)

1,5 dl víz

1 cs Knorr dzsemesítő


 

A felkockázott dinnyéhez öntsük hozzá a vizet, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, tegyük bele a levendulát, majd addig főzzük, hogy szinte szétfőjön. 

Ezután szedjük ki a levendulaszárakat, és a szegfűszeget, majd botmixerrel pépesítsük.

Ezután adjuk hozzá a Knorr dzsemfixet, alaposan keverjük össze, majd tegyük vissza a tűzre, és főzzük pár percig.

Ezután az előzőleg sterilizált üvegbe merjük bele a lekvárt, majd tegyük rá a tetőt, tegyük száraz dunsztba, és úgy hagyjuk kihűlni.

Ebből a mennyiségből nekem 1 db 7 dl üveg lekvár lett, így ha több üveggel szeretnénk befőzni, akkor arányosan emelni kell a hozzávalók mennyiségét. (egy kevés kimaradt, de azt rögtön meg is ettük)



Az elkészült lekvár íze nagyon finom a fűszerektől, és kellemesen érződik a levendula íze is. Süteményekhez, palacsintába, vagy éppen pirítós kenyérrel nagyon finom.


2021. augusztus 22., vasárnap

Áfonyás cukkinikenyér.

 


A cukkini az egyik kedvencem, melyet ezerféleképpen fel lehet használni. Nagyon szeretjük levesnek, főzeléknek, salátának, vagy éppen egy-egy süteménybe belerejtve. (további cukkini receptek a linkre kattintva találhatóak) Mivel igen szépen teremnek a cukkinibokrok, így szinte naponta a tányérunkra kerül valamilyen formában. A hétvégére éppen cukkinikenyeret készültem sütni, amikor is a hűtőbe benézve éppen az áfonyás doboz került a kezembe.... gondoltam beleszórom a süteménybe, mert elrontani biztosan nem fogja. Bizony nem rontotta el, sőt nagyon is összeillett a cukkini és az áfonya. A sütemény már magában is nagyon finom, és szaftos volt, de azért én még kínáltam hozzá a frissen főzött sárgadinnye lekvárból is....




Hozzávalók 25x10x7 cm-es sütőformához:

 

30 dkg cukkini

25 dkg liszt

15 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

2 db tojás (nagy)

csipet só

1/2 cs sütőpor

1 kk szódabikarbóna

1 citrom reszelt héja

1 kk őrölt fahéj

1 dl tejszín (habtejszín)

20 dkg áfonya



 

A cukkinit reszeljük le egy kisebb lyukú reszelőn, majd hagyjuk állni hogy levet engedjen.

A lisztet keverjük össze a sütőporral, a szódabikarbónával, az őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, és a reszelt citromhéjjal.

A tojásokat keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral, és a tejszínnel, majd öntsük hozzá a lisztes keverékhez, és szintén keverjük simára.

Ezután keverjük hozzá a lereszelt cukkinit is, majd keverjük alaposan össze.(a cukkinit nem kell kinyomkodni, levével együtt keverjük hozzá)

Ezután adjuk hozzá az áfonyát, majd óvatosan, hogy a gyümölcs ne törjön, keverjük, forgassuk össze.

A sütőformát kenjük ki vajjal, szórjuk meg liszttel, majd öntsük bele a masszát. (ízlés szerint sütőpapírral is kibélelhetjük a formát)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 60 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 55 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk a formában hűlni, majd helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen.


 

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk még mellé pl. gyümölcslekvárt is. Én sárgadinnye lekvárt kínáltam mellé, mely jól illik a cukkinikenyérhez.


2021. augusztus 15., vasárnap

Sárgadinnye krémleves.

 

 

Megint tikkasztó meleg van, így csakis egy jól lehűtött krémleves jöhetett szóba a vasárnapi ebéd bevezetéseként. Az elkészítése igen egyszerű és gyors, fűszerezése pedig mindenkinek a saját ízlésére van bízva. A dinnyéhez remekül illik pl. az őrölt fahéj, a szegfűszeg, gyömbér, vagy éppen a csillagánizs is. A selymesen krémes leves pedig nagyon finom a roppanós dinnyekockákkal.



Hozzávalók:

1 db sárgadinnye (kb. 1,5 kg-os)

2-3 ek kristálycukor

2 cs vaníliás cukor

1/2 cs vaníliás pudingpor (v. 1 tk étkezési keményítő)

3 db szegfűszeg

1 kk őrölt fahéj

1 kk őrölt gyömbér

2 dl Hulala (v. habtejszín)

kb. 1 l víz



A sárgadinnyét vágjuk félbe, távolítsuk el a magokat, pucoljuk meg, majd vágjuk fel kisebb kockákra.

Ezután a felkockázott dinnye kb. harmadát tegyük félre.

A maradék felkockázott dinnyét öntsük fel annyi vízzel hogy jól ellepje, adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a fűszereket, majd főzzük puhára.(ízlés szerint több cukrot is adhatunk hozzá)

Amikor a dinnye már kellően megpuhult, vegyük le a tűzről, botmixerrel pépesítsük, majd adjuk hozzá a félretett, felkockázott dinnyét, tegyük vissza a tűzre és melegítsük forráspontig.

A Hulalát (v. habtejszínt) keverjük simára a pudingporral, majd állandó keverés mellett, öntsük hozzá a forrásban lévő leveshez.

Ezután kevergetve főzzük 1-2 percig, hogy kellően besűrűsödjön, majd vegyük le a tűzről, és hűtsük ki teljesen. (érdemes betenni a hűtőbe, hogy jól lehűtve tudjuk majd tálalni)

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a krémlevest, ízlés szerint kanalazzunk rá felvert tejszínhabot, majd úgy kínáljuk. A leves nagyon krémes, és finom a kissé roppanós dinnyekockákkal.


2021. augusztus 7., szombat

Sárgadinnyés-citromos pohárdesszert.

 


Nagyon szeretem a pohárdesszerteket, mert egyszerűen elkészíthetőek, a mascarponekrémhez pedig bármelyik gyümölcs remekül illik. Mivel volt itthon sárgadinnye, mascarpone meg mindig van a hűtőben, így hozzá is láttam az ebéd utáni desszert elkészítéséhez. A fűszeres lében roppanósra párolt sárgadinnye, a citromos mascarponekrém, és a ropogós keksz, pedig nagyon jól összeillettek.


 

Hozzávalók 3 kehelyhez:

1 kisebb sárgadinnye

3 ek méz

1 cs vaníliás cukor

3 db szegfűszeg 

1/2 kk őrölt fahéj

1/2 kk őrölt gyömbér

1 dl édes fehérbor (v. víz)


Citromos mascarponekrém hozzávalói:

25 dkg mascarpone

15 dkg porcukor

2 cs vaníliás cukor

1/2 citrom reszelt héja és leve

2 dl Hulala (v. habtejszín)

Kell még poharanként 2-3 db ropogós keksz



 

A sárgadinnyéből vájjunk ki kisebb golyókat, öntsük hozzá a bort (v. vizet) adjuk hozzá a mézet, a vaníliás cukrot és a fűszereket, majd főzzük pár percig, arra figyelve, hogy roppanós maradjon.

Ezután vegyük le a tűzről és hagyjuk teljesen kihűlni, majd tegyük át egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.

A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és levét, majd keverjük simára. (ízlés szerint több citromot is tehetünk bele)

A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel félkemény habbá, majd több részletben keverjük hozzá a mascarponekrémhez.

A poharak aljába morzsoljuk bele az ízlés szerinti ropogós kekszet, kanalazzuk rá a citromos krém felét, majd kanalazzuk rá a lecsepegtetett sárgadinnyét.

Ezután kanalazzuk rá a maradék citromos krémet, díszítsük pár darab sárgadinnyegolyóval és citromfűvel.

Az elkészült pohárdesszertet rögtön tálaljuk, mert különben a keksz felázik és elveszti ropogóságát, a dinnye pedig levet enged. A sárgadinnyét és a citromos krémet előre elkészíthetjük, majd tálalásig tartsuk a hűtőben.