A sütés nélküli túrótorta az egyik kedvencünk, melyet jó citromosan, nyáron szívesen készítek ebéd utáni desszertnek. Mivel végre beköszöntött a nyár, és éppen érik az eper, így a hétvégi desszertünk nem is lehetett volna más, mint egy finom citromos túrótorta eperrel. A tortát érdemes már előző nap összeállítani, majd a tálalásig a hűtőben pihentetni. A túrótöltelék így kellően megdermed és az ízek is jól összeérnek.
Hozzávalók a kekszes alaphoz:
20 dkg Győri édes keksz
10 dkg vaj
A kekszet daráljuk le (v. morzsoljuk össze) majd adjuk hozzá a felolvasztott vajat, és keverjük össze.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a vajas kekszet, és egyenletesen lapogassuk el.
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és megdermedjen.
Ameddig a kekszes alap a hűtőben pihen, készítsük el a túrós tölteléket, és készítsük elő az epret.
Túrós töltelék hozzávalói:
45 dkg tehén túró
15-20 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom leve és reszelt héja
10 gramm porzselatin
0,5 dl víz
5 dl Hulala (v. habtejszín +habfix)
kb. 50 dkg eper
Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, papírtörlővel töröljük szárazra, majd vágjuk félbe.
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd keverjük össze. (ízlés szerint több cukrot is tehetünk bele)
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg a zselatin feloldódik, és langyosra hűl.
Ezután öntsük hozzá a túróhoz, majd szintén keverjük alaposan össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, szintén keverjük hozzá a túróhoz.
A hűtőből vegyük ki a kekszes alapot, majd rakjuk ki körbe a formát a félbevágott eperrel. (az eper majd könnyen hozzátapad a forma béleléséhez használt sütőpapírhoz)
Ezután egyenletesen kanalazzuk a formába az elkészült habos túrót, majd tegyük be pár órára a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen.
Hozzávalók a bevonó zselatinhoz és díszítéshez:
2 cs színtelen tortabevonó zselatin
pár szem eper
A tortabevonó zselatint készítsük el a tasakon található leírás szerint.
A tortát vegyük ki a hűtőből, ízlés szerint helyezzük rá a félbevágott eperszemeket, majd óvatosan öntsük rá a zselatint.
Ezután tegyük vissza a hűtőbe, hogy a tetején a zselatin teljesen megdermedjen.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.
Nagyon guszta lett, nagyon szép magas. Fincsi lehetett, jól behűtve ezen az első igazi nyári napon. Most szívesen elfogadnék belőle egy szeletet 😊. Jó idő lévén ma kicsit messzebbi tájon kirándultunk, a Gerecsében. Nagyon jó volt, de így desszert ma nem készült 😁.
VálaszTörlésNagyon köszönöm! Végre talán élvezhetjük a jó időt, már alig vártuk. Szép helyen kirándultatok,igazi felüdülés lehetett.... a desszertet meg majd pótolod.:)
Törlés