A tejberizs az egyik kedvencünk, és sokszor készítem, ha éppen nincs kedvem sütni, vagy éppen egy egyszerű desszertre vágyunk. Mivel volt itthon kókusztej, és az eper is arra várakozott hogy készítsek belőle valamit, így gondoltam a rizst kókusztejben főzöm meg, majd az epret cukorral és fahéjjal kicsit megpárolom. Amikor elkészült poharakba kanalaztam, majd pedig a hűtőbe tettem, hogy kellően lehűljön és az ízek jól összeérjenek. A tejberizs pedig átvette a kókusz ízét, és a fűszeres eper jól illik hozzá.....
Hozzávalók a kókuszos tejberizshez:
20 dkg rizs
6 dl kókusztej
2 dl Hulala (v. habtejszín)
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
A rizst legalább két vízben mossuk meg, és alaposan csepegtessük le.
Ezután adjuk hozzá a kókusztejet, és a tejszínt, melegítsük forráspontig, majd
vegyük kisebbre a hőfokot, és szép lassan főzzük puhára. Főzés közben többször
keverjük meg, majd kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak-e a
rizsszemek. (amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá
főzés közben)
Amikor a rizs puhára főtt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd óvatosan keverjük össze.
Ezután kanalazzuk bele a fagylaltos kelyhekbe, vagy pohárba. (ebből a mennyiségből 3-4 pohárral lesz)
Hozzávalók az eperhez:
50 dkg eper
2 ek kristálycukor (v. barna cukor)
2 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1/2 citrom reszelt héja
Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.
Egy serpenyőbe tegyük bele a feldarabolt epret, szórjuk meg a kristálycukorral (v. barna cukorral) a
vaníliás cukorral, és az őrölt fahéjjal, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd néha óvatosan megkeverve, pároljuk
pár percig.
Ezután a poharakban lévő kókuszos tejberizsre kanalazzuk rá az epret, majd hagyjuk hűlni.
Ezután tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az epres tejberizst, hagyjuk kicsit felmelegedni hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.
Ez nagyon üdítő desszert lehetett!
VálaszTörlésNagyon finom volt, jól érződött a kókusz íze.
Törlés