Pulykamellet szívesen készítek égész évben, de a karácsonyi asztal egyik fő fogása mindig is töltött pulykamell. A töltelék azonban évről, évre változik, az elmúlt ünnep alkalmával pl. feketeerdei sonka és vörösborba áztatott aszalt szilva került a befűszerezett hússzeletekre, melyeket végül baconszeletekkel tekertem körbe. A húst sütés közben jól átjárták az ízek, és finom, szaftos maradt. Tálaláskor krumplipürét és vörösboros párolt káposztát (recept itt található) kínáltam hozzá, de ez már ízlés dolga.
Hozzávalók:
4 szelet pulykamell (nagyobb szelet)
1 cs feketeerdei sonka
2 cs aszalt szilva
3 cs szeletelt bacon
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
kb. 2 dl édes vörösbor
1 dl víz
3-4 ek zsír
Az aszalt szilvát előző este áztassuk be a vörösborba, majd felhasználás előtt tegyük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le.
A pulykamell szeleteket klopfoljuk ki, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és hagyjuk egy fél órát állni.
Ezután a befűszerezett hússzeletre helyezzünk rá pár szelet feketeerdei sonkát, majd arra ízlés szerint az alaposan lecsepegtetett aszalt szilvát, és tekerjük fel.
Egy nagyobb folpack fóliára kb. 5-6 szelet bacont helyezzünk egymás mellé úgy, hogy fedjék egymást, majd helyezzük rá pulykamelltekercset, és a fólia segítségével tekerjük fel.
Egy tepsibe tegyük egymás mellé a hústekercseket, öntsük alá a vizet, majd fedjük le alufóliával.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd pároljuk kb. 30 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 30 percig pároltam.)
Ezután vegyük ki a sütőből, vegyük le a fóliát, ha túl sok lenne alatta a lé akkor öntsünk le belőle, majd kanalazzuk a zsírt a hússzeletek mellé, tegyük vissza a sütőbe, és kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szeleteljük fel.
Tálalás előtt helyezzünk pár szelet hústekercset a tányérra, kanalazzuk mellé az ízlés szerinti köretet, és úgy kínáljuk. Én krumplipürét, és vörösboros párolt káposztát készítettem, és azzal tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése