A karácsonyi ünnepek alatt ettünk utoljára halat, akkor készítettem pontyot, és tengeri halat is, de hol van az már.... Mivel a fagyasztóba volt még Aranydurbincs, így gondoltam kifilézem, majd fűszerezem és olajban pár perc alatt készre sütöm. A köretet sem bonyolítottam túl, egy egyszerű tejszínes gombát és polentát készítettem, melyek remekül illenek a fűszeres halhoz. Ezt a finom, fehér húsú halat pedig nem másnak, mint kedves barátomnak Frane Palekának köszönhetem, aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ egyik legnagyobb vállalata, amely a legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért, és tengeri Aranydurbincsot forgalmazza.
Friss
Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy
finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha
abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt
halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a
Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni.
Hozzávalók a halhoz:
4 db Aranydurbincs filé
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 tk halfűszerkeverék
1 ek citromlé
1 dl olívaolaj
A halfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg a citromlével, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, és hagyjuk legalább egy fél órát állni, hogy az ízek átjárják.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olívaolajat, helyezzük bele a bőrös felével lefelé a halfiléket, majd mérsékeljük a hőfokot, és süssük 8-10 perc alatt készre. Sütés közben a forró zsiradékkal locsolgassuk, hogy a halhús kellően átsüljön.
Amikor elkészült, vegyük k a zsiradékból, és tálalásig tartsuk melegen.
Tejszínes gomba hozzávalói:
2 üveg apró csiperkegomba
1 kisebb csokor petrezselyemzöld
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
kb. 2 dl Meggle főzőkrém (v. főzőtejszín)
3 dkg vaj
1 ek étolaj
A gombát öntsük egy szűrőbe és alaposan csepegtessük le. Ezután vágjuk fel ízlés szerint. (Én vékonyan felszeleteltem.)
Egy serpenyőbe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a gombát, ízlés szerint sózzuk borsozzuk, és lefedve pároljuk pár percig.
Ezután szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemzölddel, öntsük fel a főzőkrémmel (v. főzőtejszínnel) és néha megkeverve addig főzzük, míg kissé besűrűsödik. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Tálalásig tartsuk melegen.
Polenta hozzávalói:
10 dkg kukoricadara
kb. 5 dl víz
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
5 dkg vaj
Egy serpenyőbe melegítsük fel a vizet, majd állandó keverés mellett, szórjuk bele a kukoricadarát.
Ezután ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, majd vegyük lejjebb a hőfokot, és állandó kevergetés mellett főzzük kb. 15 percig. (közben ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá apránként még vizet)
Amikor a polenta készre főtt, adjuk hozzá a felkockázott vajat, és addig keverjük, míg elolvad, és szép krémes állaga lesz.
Tálaláskor tegyünk pár kanál polentát, és pár kanál tejszínes gombát a tányérra, majd helyezzük mellé a halfilét és úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése