Az utóbbi időben szinte rendszeressé vált, hogy a hétvégén halétel kerül a tányérunkra. Ez pedig nem másnak, mint kedves barátomnak Frane
Palekának köszönhető, aki Horvátországban a Cromaris-nál dolgozik, mely a világ
egyik legnagyobb vállalata, amely a
legkiválóbb minőségű tengeri Farkassügért és tengeri Aranydurbincsot
forgalmazza. Mivel volt még a kamrában a saját termésű paradicsomból, melyet nem tartogathattam már tovább, így gondoltam a halfilét lecsóágyon sütöm meg. A fűszeres halszelethez pedig nagyon jól illett a szintén fűszeres lecsó..... melyet frissen kisült kenyérrel tunkoltuk.....
Friss
Cromaris hal megvásárolható a Budaörsi Halpiacon (ott kérésedre a halból egy
finom ételt el is készítenek). Friss halat a Metro-ban is lehet vásárolni, ha
abból készítenél egy finom halételt. Másrészt, ha már megtisztított, csomagolt
halat szeretnél vásárolni, melyet csak elő kell készíteni a főzéshez, akkor a
Sparban, és az Aldiban is megtudod vásárolni.
Hozzávalók:
2 db farkassügér filé
1/4 citrom leve
só (ízlés szerint)
őrölt fehér bors (ízlés szerint)
1 tk halfűszerkeverék
A halfilére facsarjuk rá a citromlevet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fűszerkeverékkel, és tegyük félre ameddig elkészül a lecsó.
Lecsó hozzávalói:
kb. 50 dkg paradicsom (pl. piros, sárga vegyesen)
4-5 db tv paprika
1 db vöröshagyma (nagyobb)
só (ízlés szerint)
őrölt színes bors (ízlés szerint)
1 kk pörkölt, őrölt koriander
1 tk pirospaprika
2 ek olaj
A paradicsomot vágjuk fel cikkekre. A paprikát szeleteljük fel. A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel.
A koriandert tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután öntsük egy mozsárba, és alaposan törjük össze.
Egy serpenyőbe hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a felszeletelt vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a felszeletelt paprikát, szórjuk meg egy csipet sóval, és pároljuk pár percig.
Amikor a paprika már kissé összeesett, adjuk hozzá a cikkekre vágott paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az őrölt korianderrel és a pirospaprikával, majd addig pároljuk hogy roppanós maradjon.
Egy sütőformába öntsük bele az elkészült lecsót, és helyezzük rá a befűszerezett halfilét. (Én elfeleztem a hozzávalókat, és két külön formában sütöttem meg.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd kb. 20 perc alatt, arra figyelve hogy a halfilé ki ne száradjon, süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem.)
Tálaláskor egy szelet friss kenyérrel, vagy péksüteménnyel kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése