A krumplikása a legegyszerűbb, és a legkönnyebben elkészíthető köret melyet valaha is ettem. Igaz nagyon egyszerű, mert a krumplin kívül szinte más nem is kell hozzá, de annak ellenére nagyon finom, és én szeretem. Gyerekkoromra visszaemlékezve, a hétvégi lecsós kacsamáj mellé mindig ezt készített az Édesanyám. Mivel ma már nem tartok baromfit, így kacsát sem, most a krumplikása mellé lecsós csirkemáj készült, mellyel ugyancsak jól összeillik.
Krumplikása hozzávalói:
50 dkg krumpli
1 kk só
2 tk liszt
víz
A megpucolt, és apró kockákra vágott krumplit öntsük fel annyi vízzel hogy éppen csak ellepje, adjuk hozzá a sót, majd főzzük puhára. (addig főzzük, hogy a krumpli már szinte szétfőjön)
A puhára főtt krumplit ezután botmixerrel pépesítsük, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük simára, csomómentesre.
Ezután tegyük vissza a tűzre, majd kevergetve addig főzzük, hogy besűrűsödjön, és elfője a lisztes ízét. (kb. 1-2 perc) Közben kóstoljuk, és ha szükséges még sóval ízesítsük.
Lecsós csirkemáj hozzávalói:
6-8 db csirkemáj
1 db vöröshagyma
3 db paprika
4 db paradicsom
só (ízlés szerint)
őrölt bors(ízlés szerint)
1 kk majoranna
1 tk pirospaprika
1 tk Piros Arany (csípős)
2 ek olaj
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe, és vékonyan szeleteljük fel. A paprikát és a paradicsomot ízlés szerint vágjuk fel.
Egy serpenyőbe kanalazzuk bele az olajat, adjuk hozzá a vékonyra szeletelt vöröshagymát, majd addig pároljuk, míg kissé összeesik.
Ekkor adjuk hozzá a paprikát, majd pár perc után a paradicsomot, szórjuk meg a pirospaprikával, adjuk hozzá a csípős paprikakrémet (ez el is hagyható) sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával, majd keverjük össze.
Ezután addig pároljuk, míg a paprika és a paradicsom kissé összeesik.
Végül adjuk hozzá a feldarabolt csirkemájat, majd félig lefedve a serpenyőt, pár perc alatt pároljuk puhára a májat. (közben többször rázogassuk meg, és ha szükséges öntsünk alá egy pici vizet, és ízesítsünk utána)
Tálaláskor a krumplikására kanalazzuk rá a lecsós csirkemájat, majd úgy kínáljuk. A krumplikása nagyon egyszerű étel, de remekül illik a lecsós csirkemájhoz.
Egyszer próbáld ki úgy, hogy a serpenyőben pirosra sütöd mindkét oldalát és így tálalod rá a lecsós májat. Jelentősen finomabb úgy. Nálunk mindig így készült : https://zsanuaria.blogspot.com/2010/03/krumplikasa-ezt-az-etelt-dediek.html
VálaszTörlésKedves Anikó! Köszönöm az ötletet, legközelebb kifogom próbálni, lepirítom én is. Biztosan nagyon finom, de majd tudatom Veled a végeredményt. :)
Törlés