Hétvége lévén, így ebéd utáni desszertnek feltálalhatunk pl. egy egyszerű pohárkrémet. Az eperszezonnak sajnos vége van, és a kertben is már csak apróbb szemű gyümölccsel találkozhatunk, de ehhez a pohárkrémhez az is megfelel. A fűszeres epret pár perc alatt megfőztem, kihűtöttem, majd a tejszínhabos-pudingos krémmel a poharakba rétegezve került be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.......
Epres rész hozzávalói:
50 dkg eper
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
4 db szegfűszeg
1/2 kk őrölt fahéj
1 dl víz
2 tk étkezési keményítő + 0,5 dl víz
Az epret folyó víz alatt mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel.
Egy serpenyőbe tegyük bele a feldarabolt epret, adjuk hozzá a vizet, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a citrom reszelt héját és a citromlevet, majd főzzük pár percig, arra figyelve, hogy az eper nehogy szétfőljön.
A keményítőt keverjük simára a vízzel, majd öntsük az eperhez, és óvatosan kevergetve addig főzzük míg besűrűsödik. Ezután hagyjuk teljesen kihűlni.
Vaníliás pudingkrém hozzávalói:
1 cs vaníliás pudingpor
3 ek kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
5 dl tej
2 dl Hulala (v. habtejszín)
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd tegyük félre.
A vaníliás pudingport keverjük simára egy kevés tejjel.
A maradék tejhez adjuk hozzá a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, majd kezdjük el melegíteni.
Közben adjuk hozzá a simára kevert pudingos tejet is, majd állandó keverés mellett, addig főzzük míg besűrűsödik, majd hűtsük ki. (Én kevergetve hűtöttem ki, hogy szép sima krémet kapjak.)
Amikor a puding kihűlt, apránként keverjük hozzá az előzőleg keményre felvert tejszínhabot.
Az elkészült vaníliás pudingot az eperzselével váltakozva kanalazzuk bele a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően megdermedjen, és az ízek összeérjenek.
Tálalás előtt vegyük ki a pohárkrémet a hűtőből, hagyjuk kicsit felmelegedni, hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése