Nyár van, nyár..... és egymás után érnek a finomabbnál, finomabb gyümölcsök, én pedig a bőség zavarában nem is tudom éppen melyiket szeressem jobban. Lehet az utolsó eperszemekkel készült ez a sütés nélküli torta, melyet ebben a nagy melegben igazán jólesik majd ebéd utáni desszertnek elfogyasztani. A torta kekszes alappal készült (ízlés szerint babapiskótát is használhatunk hozzá) majd a két mascarponés-csokoládés réteg közé eperzselé került. A torta elkészítése igen egyszerű, viszont a rétegeknek külön-külön kell megdermedni, így érdemes már előző nap elkészíteni, és a hűtőben pihentetni tálalásig.
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
20 dkg Győri édes
keksz
15 dkg Rama margarin (v. vaj)
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral.
A kekszet daráljuk le, vagy morzsoljuk össze.
Ezután adjuk hozzá a felolvasztott margarint, keverjük
össze, egyenletesen lapogassuk bele a tortaformába, majd tegyük be a hűtőbe.
Alsó csokoládés réteg hozzávalói:
10 dkg tejcsokoládé (Milka)
1 ek Nesquik kakaó (púpozott)
3 dl Hulala (v. habtejszín)
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot,
a Nesquik kakaót, és keverjük simára.
1 dl Hulalát (v. habtejszínt) melegítsünk forráspontig, majd
vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük
míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz.
Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez, és keverjük alaposan
össze.
A vizet melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, adjuk
hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra
hűl.
Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez, és
keverjük alaposan össze.
A maradék Hulalát (v. tejszínhabot) verjük fel kemény habbá,
majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.
A tortaformát vegyük ki a hűtőből, a kekszes alapra egyenletesen
öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük vissza kb. 2 órára a
hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Eperzselé hozzávalói:
50 dkg eper
10 dkg kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
3-4 db szegfűszeg
1/2 citrom leve és reszelt héja
1/2 citrom leve és reszelt héja
1,5 dl víz
15 gramm porzselatin + 1 dl víz
Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük
le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (pár szemet tegyünk félre a díszítéshez)
Ezután öntsük hozzá a 1,5 dl vizet, adjuk hozzá a
kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a szegfűszeget és az őrölt fahajat,
facsarjuk bele a citromlevet, és reszeljük hozzá a citromhéjat, majd főzzük pár
percig, arra figyelve hogy az eper nehogy teljesen szétfőjön.
Ezután hűtsük ki teljesen, majd vegyük ki a szegfűszeget.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről,
adjuk hozzá a porzselatint és addig keverjük míg teljesen feloldódik és
langyosra hűl.
Ezután öntsük hozzá az eperhez, majd óvatosan keverjük
össze.
Vegyük ki a tortát a hűtőből, és a megdermedt
csokoládékrémre egyenletesen kanalazzuk rá az epret, majd tegyük vissza kb. 2
órára a hűtőbe, hogy teljesen megdermedjen.
Felső csokoládés réteg hozzávalói:
10 dkg tejcsokoládé (Milka)
1 ek Nesquik kakaó (púpozott)
3 dl Hulala (v. habtejszín)
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
A porcukorhoz adjuk hozzá a mascarponét, a vaníliás cukrot,
a Nesquik kakaót, és keverjük simára.
1 dl Hulalát (v. habtejszínt) melegítsünk forráspontig, majd
vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, és addig keverjük
míg teljesen felolvad és éppen csak langyos lesz.
Ezután csorgassuk a mascarponekrémhez, és keverjük alaposan
össze.
A vizet melegítsük forráspontig, vegyük le a tűzről, adjuk
hozzá a porzselatint és addig keverjük, míg teljesen feloldódik, és langyosra
hűl.
Ezután öntsük hozzá a csokoládés mascarponekrémhez, és
keverjük alaposan össze.
A maradék Hulalát (v. tejszínhabot) verjük fel kemény habbá,
majd apránként, óvatosan szintén keverjük hozzá a krémhez.
A tortaformát vegyük ki a hűtőből, a kekszes alapra egyenletesen
öntsük rá a csokoládés mascarponekrémet, majd tegyük vissza kb. 2 órára a
hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a tortát, helyezzük
tortatálra, díszítsük tejszínhabbal és a félretett eperszemekkel, majd ízlés
szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
Az alsó réteget ketté kell osztani vagy a felső réteghez újra az alsó hozzávalói kellenek?
VálaszTörlésKedves Kyra! Az felső réteghez ugyanazt újra el kell készíteni,mint az alsó rétegnél, azért írtam le kétszer. :) Ha ketté osztanád akkor nagyon vékony lenne a csokoládés réteg, és lapos lenne a torta.
TörlésKedves Gizi! Pohárba is tehetném,kis adagban? Persze piskóta nélkül.
VálaszTörlésKedves....! Igen, rétegezheted pohárba is piskóta nélkül. Nagyon finom lesz pohárkrémként tálalva is. :)
TörlésElkészítettem a tortát. Mondjuk csak a felét és eper helyett málnával, így is nagy sikere volt.
VálaszTörlésKedves Nikol! Nagyon köszönöm,örülök, hogy elkészítetted, és sikered volt vele. Eltudom képzelni, hogy málnával is nagyon finom lehetett. :)
Törlés