Régebben körtével készült süteményeket, tortákat kizárólag ősszel, körteérés idején készítettem, de manapság már egész évben megtaláljuk a körtét az üzletek polcain. A krémes-gyümölcsök tortáknak mindig nagy sikere van nálunk, így ez a torta is bekerült a kedvenceink közé. Az elkészítése egyszerű, ám több részletben tudjuk csak elkészíteni a rétegek dermedési ideje miatt, így többször kell elővenni a hűtőből mire elkészül. Viszont olyan finom, hogy a ráfordított idő minden percéért kárpótol majd.... és egy szelet biztosan nem lesz elég, mert nagyon eteti magát. A körtés réteget ízlés szerint elkészíthetjük pl. almával, sárgabarackkal, esetleg eperrel, meggyel....
Hozzávalók a diós piskótához:
6 dkg porcukor
5 dkg liszt
2,5 dkg darált dió
1 kk sütőpor
2,5 dkg apróra vágott dió
2 db tojás (nagy)
1 ek forró víz
A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, robotgéppel keverjük habosra, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá a forró vizet, és keverjük még 1-2 percig.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a darált dióval, majd adjuk hozzá a cukros-tojáshabhoz, és egy keverőkanállal óvatosan, hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük össze a masszát. Keverés közben adjuk hozzá az apróra vágott diót, és úgy keverjük tovább.
Egy 24 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 percig, tűpróbáig. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
Első vaníliás réteg hozzávalói:
1 cs vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
12,5 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin +0,5 dl víz
1 dl Hulala (v. habtejszín)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
A vaníliás pudingport keverjük a tejjel csomómentesre, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.
Ezután kevergetve hűtsük ki, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a zselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.
Ezután adjuk hozzá a krémhez, és keverjük alaposan össze.
A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá a krémhez.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük vissza a teljesen kihűlt diós piskótát, majd egyenletesen kanalazzuk rá a vaníliakrémet.
Ezután tegyük be a hűtőbe 1-2 órára hogy a krém teljesen megdermedjen.
Körtés rész hozzávalói:
4 db nagyobb körte
2 ek kristálycukor
2 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1/2 citrom leve
1 dl édes fehérbor (v. víz)
20 gramm porzselatin
A körtét pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat, ízlés szerint daraboljuk fel, majd facsarjuk rá a citromlevet.
Ezután öntsük hozzá a bort, adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahajat, majd főzzük pár percig, arra figyelve, hogy a körte nehogy teljesen szétfőjön.
Ezután a zselatint keverjük simára pár evőkanál forró lével, majd csorgassuk a körtére, és óvatosan kevergetve addig főzzük, míg kissé besűrűsödik.
Ezután vegyük le a tűzről, hagyjuk langyosra hűlni, majd vegyük ki a tortaformát a hűtőből, óvatosan öntsük a megdermedt vaníliakrémre, és tegyük vissza a hűtőbe pár órára hogy teljesen megdermedjen.
Második vaníliás réteg hozzávalói:
1 cs vaníliás pudingpor
2,5 dl tej
12,5 dkg mascarpone
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin +0,5 dl víz
1 dl Hulala (v. habtejszín)
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
A vaníliás pudingport keverjük a tejjel csomómentesre, majd állandó keverés mellett, főzzük sűrűre.
Ezután kevergetve hűtsük ki, majd adjuk hozzá a mascarponekrémhez, és keverjük simára.
A
vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a
zselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik és langyosra hűl.
Ezután adjuk hozzá a krémhez, és keverjük alaposan össze.
A Hulalát verjük fel kemény habbá, majd szintén keverjük hozzá a krémhez.
Csokoládé ganache hozzávalói:
12,5 dkg étcsokoládé (70 %-os)
2 dk vaj
1 dl Hulala (v. habtejszín)
A Hulalához adjuk hozzá a vajat, majd melegítsük forráspontig.
Ekkor vegyük le a tűzről, adjuk hozzá az apróra tördelt csokoládét, majd addig keverjük, hogy a csokoládé teljesen felolvadjon, és éppen csak langyos legyen.
Vegyük ki a tortaformát a hűtőből, majd helyezzük a megdermedt tortát egy tortatálra, ízlés szerint csorgassuk rá a csokoládé ganachet, és hagyjuk teljesen megdermedni.
Tálalás előtt, ízlés szerint szeleteljük fel a tortát, tegyük süteményes tányérra, majd úgy kínáljuk.
Igazi remekmű!
VálaszTörlésNagyon köszönöm Vicuska!
Törlés