Egyik nagy kedvencem a piskótatekercs, mert ha nincs időm, vagy éppen ötletem hogy milyen süteményt süssek a hétvégére, akkor röpke fél óra alatt elkészül.... Ízlés szerint megkenhetjük bármilyen gyümölcslekvárral, esetleg egy-egy finom krémmel, és máris tálalhatjuk. A lekvárral megkent tekerccsel még várakozni sem kell rögtön felvághatjuk, ellenben a habos-krémmel töltött tekercset érdemes tálalás előtt a hűtőbe tenni, hogy a krém teljesen megdermedjen, így könnyebben tudjuk majd felszeletelni, és az ízek is jobban összeérnek. A karamellizált nektarin és a mascarponekrém nagyon jól összeillenek, és az elkészült tekercs olyan finom, hogy egy szelet biztosan nem lesz elég belőle.
Hozzávalók a piskótához:
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
4 db tojás (nagy)
12,5 dkg liszt
2 ek forró víz
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk
hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó
habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk hozzá a
cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk
össze.
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc
alatt süssük készre. (Én légkeverésnél 160 fokon, 15 percig sütöttem.)
Amikor a tészta már éppen csak langyos, vegyük le a konyharuhát, és a
sütőpapírral együtt tekerjük fel, majd úgy hagyjuk teljesen kihűlni. (Én
legalább kétszer ki és fel tekerem, majd hagyom teljesen kihűlni.)
Hozzávalók a karamellizált nektarinhoz:
2-3 db nektarin
2-3 ek méz
1 cs vaníliás cukor
1 kk őrölt fahéj
1/2 citrom leve
A nektarint vágjuk fel cikkekre, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután csorgassuk rá a citromlevet, majd forgassuk össze. (a citromlé nem engedi hogy megbarnuljon)
Egy serpenyőbe melegítsük fel a mézet, adjuk hozzá a felkockázott nektarint, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd néha megkeverve addig karamellizáljuk hogy a gyümölcs még roppanós legyen, és a leve szinte teljesen besűrűsödjön.
Ezután vegyük le a tűzről, majd hagyjuk teljesen kihűlni mielőtt a krémhez kevernénk.
Hozzávalók a nektarinos mascarponekrémhez:
25 dkg mascarpone
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
3 dl Hulala (v. habtejszín)
az előzőleg megkaramellizált nektarin
A porcukorhoz adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a mascarponét, és keverjük simára a krémet.
A Hulalát (v. habtejszínt verjük fel kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá a mascarponekrémhez.
Ezután a krém kb. 1/3 részét tegyük félre, majd a maradék krémhez adjuk hozzá az előzőleg megkaramellizált, és teljesen kihűlt nektarint. (Ízlés szerint egy keveset félretehetünk, majd az elkészült piskótatekercsre kanalazhatjuk.)
A kihűlt piskótát tekerjük ki, egyenletesen kenjük rá a nektarinos mascarponekrémet, majd óvatosan tekerjük fel.
Ezután a félretett krémmel vonjuk be, ízlés szerint kanalazzuk rá a szintén félretett karamellizált nektarint, majd tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt, éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel a piskótatekercset, majd úgy kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése